Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2012 06:43 

Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaren Cafe´ne


In een nieuw rapport waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad andermaal voor de mogelijke gevaren van frisdranken en energiedrankjes die cafeine bevatten.

• Ongeveer een kwart van de volwassen Belgische bevolking blijkt meer cafeïne te verbruiken dan 3 mg/kg/dag, de grens waarbij angstgevoelens kunnen toenemen. Minder dan 5 % overschrijdt de grens van 5,7 mg/kg/dag. Het cafeïneverbruik bij tieners tussen 15 en 18 jaar stelt maar weinig problemen.

• Een blootstelling aan cafeïne van 400 mg/dag of 5,7 mg/kg/dag voor een gezonde volwassene van 70 kg (ongeveer 4 à 5 kopjes koffie) gaat niet gepaard met ongewenste effecten zoals algemene toxiciteit, cardiovasculaire effecten, gedragswijzigingen, verhoogde frequentie van kanker en een aantasting van de mannelijke vruchtbaarheid.

• Een aantal deskundigen leggen deze waarde evenwel vast op 210 mg (ongeveer 2 kopjes koffie) omdat men boven deze grenswaarde een toename van angstgevoelens kan vaststellen.

• Bij kinderen wordt een maximale inname van 2,5 mg/kg/dag beschouwd als een grenswaarde waarboven gedragswijzigingen kunnen voorkomen, onder meer angstgevoelens alsook een mogelijke aantasting van de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

• Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt een maximale dagelijkse inname van 300 mg/dag (ongeveer 3 à 4 kopjes koffie), en door sommigen zelfs maximaal 200 mg/dag (ongeveer 2 kopjes koffie) aanbevolen.

Energiedranken en “energy shots” 
Voor een maximale dagelijkse inname van 3 mg/kg/dag blijkt dat een bijkomende inname van 60 tot 80 mg/dag tot gevolg heeft dat het aantal personen dat boven deze veiligheidsgrens uitstijgt nagenoeg verdubbelt en dat dit tot 50 % en meer van de bevolking kan oplopen (tussen 36 % en 56 % van de volwassen mannen en vrouwen). Een dergelijke bijkomende inname wordt bekomen door het verbruik van één enkele eenheid energiedrank of “energy shot”.

De Hoge Gezondheidsraad meent dat:
• de huidige bestaande beperking van 320 mg cafeïne per liter voor gearomatiseerde alcoholvrije dranken te hoog ligt en raadt aan dit te verlagen tot 150 mg cafeïne per liter;

• de hoeveelheid cafeïne die via om het even welk cafeïnehoudend voedingssupplement (waaronder de “energy shots”) of via elk ander product waaraan cafeïne toegevoegd werd, wordt opgenomen, moet beperkt worden tot 80 mg cafeïne per dagelijkse portie.

• Op de etikettering van deze producten moet een waarschuwing staan die ertoe aanspoort om het aantal verbruikte eenheden per dag te beperken.  Nieuwsflash
 
Tankstations op aardgasLees meer
 
 
Prins Laurent bezoekt nieuw gebouw voor diergeneeskunde in GentLees meer
 
 
Deckers Spuittechniek uit Varik overgenomen door EmpasLees meer
 
 
Beurshandel ForFarmers nu van startLees meer
 
 
Zes jaar cel in allergiezaakLees meer
 
 
West-Vlaanderen zegt Ĺnjetĺ: nertsenkwekerij mag niet uitbreidenLees meer
 
 
Bijbemesten is basisbemesting verlagenLees meer
 
 
Geen windmolens op industrieterrein in BeerseLees meer
 
 
Tarwemarkt verzwaktLees meer
 
 
Veel Nederlands pootgoed ge´mporteerdLees meer
 
 
Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuilingLees meer
 
 
Verse groenten en fruit, recht van het veld via het wereldwijde webLees meer
 
 
De meeste tijd droogLees meer
 
 
'Unilever biedt op Vogue International'Lees meer
 
 
FinanciŰle bijdrage van de Belgische federale overheid "Office International des Epizooties" (OIE)Lees meer
 
 
Landbouwer vindt doodgeschoten moeder en kind op akkerLees meer
 
 
ForFarmers stelt referentiekoers beursgang vastLees meer
 
 
CBOT: soja daaltLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer