Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2017 10:57 

Agrovoedingsindustrie krijgt eigen speerpuntcluster


Na grondige evaluatie door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters gisteren bekend dat de agrovoedingsindustrie een eigen speerpuntcluster krijgt toegewezen met Flanders’ FOOD, het huidige innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, als centrale spil.

FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is tevreden met deze erkenning waardoor de grootste industriële sector van Vlaanderen ook koploper in innovatie kan blijven.

“De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters nog.

De vernieuwde speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet nu ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

Investeren in producten met toegevoegde waarde
Vlaamse voedingsbedrijven groeien door export maar voelen internationaal de hete adem van concurrenten in de nek. De sector verwacht dat de erkenning van een eigen speerpuntcluster met internationale focus kan helpen om in Vlaanderen het innovatieklimaat aan te wakkeren en de competitiviteit van de bedrijven te versterken. Met 157.553 directe en indirecte arbeidsplaatsen is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Dankzij het kwaliteitsimago van Belgische voeding, dat de sector zelf promoot met het merk "Food.be – Small country. Great food.” – scoren Vlaamse voedingsbedrijven de voorbije jaren op export, gesteund door Flanders Investment & Trade. Mede daardoor trokken investeringen in de Vlaamse voedingsindustrie aan tot bijna 1 miljard euro.

Toch ziet Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen en van Flanders’ FOOD, een noodzaak om te blijven investeren in innovatie: “We mogen niet op onze lauweren blijven rusten. Het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie steeg de voorbije jaren sterker dan de omzet, wat betekent dat er druk is op de prijzen. We moeten dus streven naar producten met meer toegevoegde waarde. Net daarom is het zo belangrijk dat Vlaamse bedrijven blijven investeren in innovatie en toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen de bedrijven in de cluster rond Flanders’ FOOD hierbij een meer dan belangrijk duwtje in de rug.”

Samenwerking op alle niveaus
De traditionele voedselketen van landbouwer naar eindconsument evolueert steeds meer naar een complex ecosysteem van partners die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarbinnen heeft de voedingsindustrie een essentiële rol en wordt het belang van samenwerking groter, ook op het vlak van innovatie. “Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” aldus Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die ruimere ambitie van Flanders’ FOOD vertaalt zich concreet in 4 strategische doelstellingen om via samenwerking innovatie te stimuleren. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om KMO’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis om te innoveren. Zo krijgen alle voedingsbedrijven de nodige steun om competitief te blijven en om maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid of de relatie tussen voeding en gezondheid aan te pakken.

Daar bovenop komt nu meer aandacht voor een lange termijn benadering waar alle types onderzoek aan bod kunnen komen; van strategisch basisonderzoek tot demonstratieprojecten. Hier is de intensieve samenwerking met kennisinstellingen cruciaal. Naast deze twee kennisgedreven doelstellingen zijn er ook twee business gedreven doelstellingen. Zo zal Flanders’ FOOD Vlaamse bedrijven enerzijds ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen en anderzijds stimuleren tot cross sectoriële samenwerking over de grenzen heen, tot en met het opzetten van nieuwe waardeketens.



  Nieuwsflash
 
Gevaar voor bladluizen in maïs is gewekenLees meer
 
 
Controle subsidiëring bij omschakeling kippenbedrijven naar biologische landbouw Lees meer
 
 
Eerste subsidieloze Nederlandse windpark in zichtLees meer
 
 
Verschillende meningen rond carbon footprint broodLees meer
 
 
Pensioenpremie voor de uitzendkrachten in de sector van de landbouwLees meer
 
 
Opname lage-emissiefactoren voor pluimveeLees meer
 
 
Emissiereductie biologische pluimveestallenLees meer
 
 
Collectieve arbeidsovereenkomst sectoraal pensioenplan arbeiders tewerkgesteld op tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Exportwerking VLAMLees meer
 
 
Pluimveehouderij in Asten mag mestverbrandingsinstallatie bouwenLees meer
 
 
Variabele perskamer bij John DeereLees meer
 
 
SDE+ tender Monomestvergisting van 4 tot 27 juli openLees meer
 
 
Kleine mosselen bij start mosselseizoenLees meer
 
 
Het regent, maar bijlange niet overalLees meer
 
 
VRT zoekt bakkers die binnenkort met pensioen gaanLees meer
 
 
Wie onkruid voor zijn deur niet wiedt, riskeert boeteLees meer
 
 
VUB maakt desem met lambiekLees meer
 
 
Dierenartsen voor grootste deel vrijgesprokenLees meer
 
 
Aardappelareaal Groot-Brittanië 4% naar bovenLees meer
 
 
Dossche Mills daagt creatieve bakkers uitLees meer
 
 
Aardappelnoteringen ongewijzigdLees meer
 
 
Interpera 2017 laat nieuwe perenrassen aan bod komenLees meer
 
 
Terugroeping van ambachtelijke zalmslaatjes van 140gr en 200gr.Lees meer
 
 
EU verlengt sancties Rusland met zes maandenLees meer
 
 
Het vernieuwde Consumentenakkoord vergroot de transparantie voor de consumentLees meer
 
 
Stand van zaken aangaande loonkloof in BelgiëLees meer
 
 
Dé Appeldag 2017 in Nederland op 29 juni: Lees meer
 
 
"Veel te veel frambozen"Lees meer
 
 
Vlaams Parlement stemt verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019Lees meer
 
 
Fruit en groente hebben prio 1 bij DelhaizeLees meer
 
 
Diverse redenen waarom de energiefactuur nog niet meteen daaltLees meer
 
 
Boomkwekerij René Nicolai: "Blijft de fruitteeltsector conservatief?"Lees meer
 
 
Visserij en Brexit Lees meer
 
 
Themanamiddag: ‘Reductie van stikstof en drift’Lees meer
 
 
Voedselveiligheid neemt verder toeLees meer
 
 
50% Nederlandse beweiders in de knel door droogteLees meer
 
 
Euro weer op pre-brexit-niveauLees meer
 
 
Nieuwe teelten met potentieel in Proefcentrum HerentLees meer
 
 
Compleet nieuwe elektrische aandrijflijn voor trekker CumminsLees meer
 
 
Zondag opendeurdag hoevewinkel de Lentescheure in De HaanLees meer
 
 
Maken voedingsvezels minder vergeetachtig?Lees meer
 
 
Stand van zaken aangaande ring Diksmuide Lees meer
 
 
Certificaten beschikbaar via BECERTLees meer
 
 
Maïsprijs daalt verderLees meer
 
 
Rurale sociologie van in Vlaanderen tot in PolenLees meer
 
 
Wat verandert er per 1 juli?Lees meer
 
 
ILVO-studie rond Agro-ecologie: eindrapportLees meer
 
 
Eén inlogmiddel voor Nederlandsee ondernemersLees meer
 
 
Fijnstofemissie bij droogtunnels voor kippenmest - Lees meer
 
 
Meer buienLees meer
 
 
27 juni: de warmste dag ooit in ons land Lees meer
 
 
Natuurbegraafplaatsen en de rol van het Agentschap voor Natuur en Bos bij de concretiseringLees meer
 
 
Voorstelling Marieke VerbekeLees meer
 
 
Timken neemt Groeneveld Group over, versterking automatische smering platform (mededeling)Lees meer
 
 
Nestlé spreekt van belangrijke inkoop van eigen aandelenLees meer
 
 
Controle emissiearme kippenstallenLees meer
 
 
CBOT: net in het groenLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Preventie van bos- en heidebrandenLees meer
 
 
Uitbreiding van de omgevingsvergunning Lees meer
 
 
Verslag Landbouw- en VisserijraadLees meer
 
 
Gevolgen van de droge weersomstandigheden voor diverse steunmaatregelenLees meer
 
 
Vlaanderen stevent af op de tweede landbouwramp in half jaar (update)Lees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer