Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2017 10:57 

Agrovoedingsindustrie krijgt eigen speerpuntcluster


Na grondige evaluatie door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters gisteren bekend dat de agrovoedingsindustrie een eigen speerpuntcluster krijgt toegewezen met Flanders’ FOOD, het huidige innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, als centrale spil.

FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is tevreden met deze erkenning waardoor de grootste industriële sector van Vlaanderen ook koploper in innovatie kan blijven.

“De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters nog.

De vernieuwde speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet nu ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

Investeren in producten met toegevoegde waarde
Vlaamse voedingsbedrijven groeien door export maar voelen internationaal de hete adem van concurrenten in de nek. De sector verwacht dat de erkenning van een eigen speerpuntcluster met internationale focus kan helpen om in Vlaanderen het innovatieklimaat aan te wakkeren en de competitiviteit van de bedrijven te versterken. Met 157.553 directe en indirecte arbeidsplaatsen is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Dankzij het kwaliteitsimago van Belgische voeding, dat de sector zelf promoot met het merk "Food.be – Small country. Great food.” – scoren Vlaamse voedingsbedrijven de voorbije jaren op export, gesteund door Flanders Investment & Trade. Mede daardoor trokken investeringen in de Vlaamse voedingsindustrie aan tot bijna 1 miljard euro.

Toch ziet Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen en van Flanders’ FOOD, een noodzaak om te blijven investeren in innovatie: “We mogen niet op onze lauweren blijven rusten. Het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie steeg de voorbije jaren sterker dan de omzet, wat betekent dat er druk is op de prijzen. We moeten dus streven naar producten met meer toegevoegde waarde. Net daarom is het zo belangrijk dat Vlaamse bedrijven blijven investeren in innovatie en toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen de bedrijven in de cluster rond Flanders’ FOOD hierbij een meer dan belangrijk duwtje in de rug.”

Samenwerking op alle niveaus
De traditionele voedselketen van landbouwer naar eindconsument evolueert steeds meer naar een complex ecosysteem van partners die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarbinnen heeft de voedingsindustrie een essentiële rol en wordt het belang van samenwerking groter, ook op het vlak van innovatie. “Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” aldus Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die ruimere ambitie van Flanders’ FOOD vertaalt zich concreet in 4 strategische doelstellingen om via samenwerking innovatie te stimuleren. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om KMO’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis om te innoveren. Zo krijgen alle voedingsbedrijven de nodige steun om competitief te blijven en om maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid of de relatie tussen voeding en gezondheid aan te pakken.

Daar bovenop komt nu meer aandacht voor een lange termijn benadering waar alle types onderzoek aan bod kunnen komen; van strategisch basisonderzoek tot demonstratieprojecten. Hier is de intensieve samenwerking met kennisinstellingen cruciaal. Naast deze twee kennisgedreven doelstellingen zijn er ook twee business gedreven doelstellingen. Zo zal Flanders’ FOOD Vlaamse bedrijven enerzijds ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen en anderzijds stimuleren tot cross sectoriële samenwerking over de grenzen heen, tot en met het opzetten van nieuwe waardeketens.



  Nieuwsflash
 
Schade door fipronil voor Nederland geschat op € 65 tot 75 miljoenLees meer
 
 
Vleeskippenwelzijn vóór de slachtLees meer
 
 
Subsidie voor Nederlandse nertsenhouders die willen stoppenLees meer
 
 
Brandweer spuit straat vol bloemkolen schoon in Langemark-PoelkapelleLees meer
 
 
Hengels tellen aan zee?Lees meer
 
 
„Enorme cyberaanval in de maak”Lees meer
 
 
Fietsvergoeding voor onderwijspersoneel op de pedelec vanaf 1 januari 2018Lees meer
 
 
Enige stijging bij de termijnnoteringen aardappelenLees meer
 
 
Asia Fruit Logistica geeft Oekraïense appelexporteurs meer zuurstofLees meer
 
 
Agribex 2017 voorgesteldLees meer
 
 
’Deense kinderen overleden na eten paddenstoelen’Lees meer
 
 
Europa stimuleert onderzoek naar de invloed van voeding op de darmfloraLees meer
 
 
Effect van suikerarm dieet op kanker voorlopig niet bewezenLees meer
 
 
Wilde zwijnen op stadsbezoek in DuitslandLees meer
 
 
Vastgoedprijzen breken historisch recordniveauLees meer
 
 
Doelgroepenvoeding in de horeca?Lees meer
 
 
Appeloogst in Duitsland katastrofaalLees meer
 
 
Medicijnen in varkensvoederLees meer
 
 
Wijzigingsbesluit VLAREOPLees meer
 
 
Algerije: bewaaraardappelen nu inzetten voor lagere prijzenLees meer
 
 
Syngenta roept witlooftelers op geen Tecto meer te gebruikenLees meer
 
 
Bayer neemt deel aan biotechdag met interactieve expoLees meer
 
 
Michel Lesage, Lesage Champignons: "Champignonhandel loopt plezierig"Lees meer
 
 
85 jaar veredeling bij ILVOLees meer
 
 
Fruit Attraction in Madrid: een gezellige zuiderse beursLees meer
 
 
Politie jaagt op „agro-terroristen”Lees meer
 
 
Het belang van een collectieve en integrale aanpak van bodemsaneringsprojectenLees meer
 
 
Daling vleesconsumptie gestopt; we eten nog steeds veel te veel (mededeling)Lees meer
 
 
Uitkeringsmodaliteiten van de eindejaarspremie Lees meer
 
 
Biologische middelen getest tegen witziekte in tomaatLees meer
 
 
Nieuwe Vredestein-trekkerbanden te beoordelen op AgritechnicaLees meer
 
 
Gronings iGEM-team zoekt oplossing voor verspilling bij fermentatie in de zuivelsectorLees meer
 
 
Aardappelmarkt staat onder verschillende invloedsfactorenLees meer
 
 
Actieve melkveehouders voor lerende netwerken – thema: levensluur verlengenLees meer
 
 
Gezamenlijke verklaring EUFA en visserijgemeenten over BrexitLees meer
 
 
België voorlopig zonder standpunt over het verlengen van de toelating voor glyfosaatLees meer
 
 
Ferrero koopt FerraraLees meer
 
 
Steven Read nieuwe operationeel directeur ForFarmers Verenigd KoninkrijkLees meer
 
 
2017 is topjaar voor eikelsLees meer
 
 
Operationele groep ‘Smart Weeding, Organic Feeding’ van startLees meer
 
 
Belgapom aardappelprijzenLees meer
 
 
Vives Brugge lanceert twee nieuwe onderzoekslabsLees meer
 
 
Notering tarwe blijft stabielLees meer
 
 
Mestbank controleert vanaf 2018 teeltvrije zone van 1 meter naast waterlopenLees meer
 
 
Bestrijding grote waternavelLees meer
 
 
Fijnstofwaarden in Vlaanderen liggen nog altijd veel te hoogLees meer
 
 
Strategische Stuurgroep Aquacultuur Lees meer
 
 
Toelatingsproef Diergeneeskunde op komstLees meer
 
 
Foto- en filmavond buitenlandse stages in TorhoutLees meer
 
 
Gedaan met nazomerenLees meer
 
 
Pinda-allergie: beter voorkomen dan genezenLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Identificatie veulens 2017Lees meer
 
 
Evaluatie eiwitvoorziening mengteelten met triticale na drie teeltseizoenenLees meer
 
 
Hoe ver staat België met het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs)?Lees meer
 
 
Dossiers windenergie bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen Lees meer
 
 
EU wil in toetredingssteun Turkije snoeienLees meer
 
 
CBOT: tarwe blijft onder drukLees meer
 
 
Kippen als onkruidbeheersers?Lees meer
 
 
Vorst en droogte erkend als landbouwramp gepubliceerd in Belgisch Staatsblad - updateLees meer
 
 
Vraag om schadevergoeding landbouwrampen vorst - droogte 2017Lees meer
 
 
Studiedag gebiedsgerichte plattelandsontwikkelingLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer