Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2017 10:57 

Agrovoedingsindustrie krijgt eigen speerpuntcluster


Na grondige evaluatie door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters gisteren bekend dat de agrovoedingsindustrie een eigen speerpuntcluster krijgt toegewezen met Flanders’ FOOD, het huidige innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, als centrale spil.

FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is tevreden met deze erkenning waardoor de grootste industriële sector van Vlaanderen ook koploper in innovatie kan blijven.

“De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters nog.

De vernieuwde speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet nu ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

Investeren in producten met toegevoegde waarde
Vlaamse voedingsbedrijven groeien door export maar voelen internationaal de hete adem van concurrenten in de nek. De sector verwacht dat de erkenning van een eigen speerpuntcluster met internationale focus kan helpen om in Vlaanderen het innovatieklimaat aan te wakkeren en de competitiviteit van de bedrijven te versterken. Met 157.553 directe en indirecte arbeidsplaatsen is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Dankzij het kwaliteitsimago van Belgische voeding, dat de sector zelf promoot met het merk "Food.be – Small country. Great food.” – scoren Vlaamse voedingsbedrijven de voorbije jaren op export, gesteund door Flanders Investment & Trade. Mede daardoor trokken investeringen in de Vlaamse voedingsindustrie aan tot bijna 1 miljard euro.

Toch ziet Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen en van Flanders’ FOOD, een noodzaak om te blijven investeren in innovatie: “We mogen niet op onze lauweren blijven rusten. Het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie steeg de voorbije jaren sterker dan de omzet, wat betekent dat er druk is op de prijzen. We moeten dus streven naar producten met meer toegevoegde waarde. Net daarom is het zo belangrijk dat Vlaamse bedrijven blijven investeren in innovatie en toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen de bedrijven in de cluster rond Flanders’ FOOD hierbij een meer dan belangrijk duwtje in de rug.”

Samenwerking op alle niveaus
De traditionele voedselketen van landbouwer naar eindconsument evolueert steeds meer naar een complex ecosysteem van partners die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarbinnen heeft de voedingsindustrie een essentiële rol en wordt het belang van samenwerking groter, ook op het vlak van innovatie. “Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” aldus Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die ruimere ambitie van Flanders’ FOOD vertaalt zich concreet in 4 strategische doelstellingen om via samenwerking innovatie te stimuleren. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om KMO’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis om te innoveren. Zo krijgen alle voedingsbedrijven de nodige steun om competitief te blijven en om maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid of de relatie tussen voeding en gezondheid aan te pakken.

Daar bovenop komt nu meer aandacht voor een lange termijn benadering waar alle types onderzoek aan bod kunnen komen; van strategisch basisonderzoek tot demonstratieprojecten. Hier is de intensieve samenwerking met kennisinstellingen cruciaal. Naast deze twee kennisgedreven doelstellingen zijn er ook twee business gedreven doelstellingen. Zo zal Flanders’ FOOD Vlaamse bedrijven enerzijds ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen en anderzijds stimuleren tot cross sectoriële samenwerking over de grenzen heen, tot en met het opzetten van nieuwe waardeketens.



  Nieuwsflash
 
Rebecca Piqueur vrijgelaten onder voorwaardenLees meer
 
 
Vlaamse meerderheid niet op één lijn over energiepact: 'Onvoldoende onderbouwd'Lees meer
 
 
AH to go stopt ermee in DuitslandLees meer
 
 
Visserijquota voor 2018 gekend: meer tong en tarbot, minder pladijsLees meer
 
 
Termijnmarkt aardappelen toont slagkrachtLees meer
 
 
Officiële Nederlandse Zuivelnoteringen: boter opnieuw lagerLees meer
 
 
Autonome John Deere 8R is klaarLees meer
 
 
Milcobel zakt nog € 1Lees meer
 
 
Uitleg over de hervormde zoogkoeienpremieLees meer
 
 
Rusland heeft sinds augustus 2015 ruim 19.000 ton aan illegale importproducten onderscheptLees meer
 
 
Over de krijtlijnen van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid Lees meer
 
 
Dierlijke primaire sector: hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsenLees meer
 
 
Belgische bedrijven lenen recordbedragLees meer
 
 
Ivo Haartsen bezoekt Agrbex 2017Lees meer
 
 
Wasde-rapport brengt geen verlichting voor de graanmarktLees meer
 
 
Cumela met tractoren naar Binnenhof voor invoering kentekenLees meer
 
 
Kebab mag met ongezonde en risicovolle fosfaten (mededeling)Lees meer
 
 
Fiche van de aanbevolen variëteiten door het KBIVB in 2018Lees meer
 
 
Bacalhau à la Buitjes Lees meer
 
 
Colruyt boekt meer omzet, maar minder winstLees meer
 
 
Aviko met belangstelling voor gebruik van online marktplaats INSLees meer
 
 
NVWA tarieven per 1 januari 2018Lees meer
 
 
EPB-regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat) in land- en tuinbouw Lees meer
 
 
Mislukte appeloogst Europa niet gecompenseerd via wereldproductieLees meer
 
 
Pak bezwaarschriften tegen slibstort op 't Veld in ArdooieLees meer
 
 
Vlaamse energieheffing vanaf 1 januari: € 9 per jaarLees meer
 
 
Koolzaad- en sojanotering lagerLees meer
 
 
Minder zeebaars en paling, maar andere Europese visquota ongewijzigd of zelfs opgetrokkenLees meer
 
 
”Weinig concurrentie, dus deden marktkramers in Roeselare gouden zaken”Lees meer
 
 
„Nederlandse bloemenexport gaat richting nieuw record”Lees meer
 
 
Bij Fairebel is het nu al 2 jaar dat de consument iets te zeggen heeft!Lees meer
 
 
Aquafin sluit eerste groene lening af met BNP Paribas FortisLees meer
 
 
Palingvissers gered van de ondergangLees meer
 
 
Bart Verhulst is de nieuwe algemeen directeur van OVOCOMLees meer
 
 
Waalse toekenning van een gekoppelde steun aan de landbouwers Lees meer
 
 
Graanprijzen ongewijzigdLees meer
 
 
Inhaalbeweging voor de landbouwers in 2017 Lees meer
 
 
Waalse beperking van de pachtprijzen vanaf 1 januari 2018 Lees meer
 
 
Vives in Roeselare wint wedstrijd met eetbaar deegLees meer
 
 
“Europees akkoord over vangstmogelijkheden visserij in 2018”Lees meer
 
 
Kunnen luidspreker en licht wild verschrikken?Lees meer
 
 
Beroepsopleiding inzake landbouw i.v.m. de toekenning van voorschotten Lees meer
 
 
Lucas Bols stapt in mousserende likeurLees meer
 
 
Antwerpen Proeft pakt bij start van ticketverkoop meteen uit met 15 restaurants plus nieuw goed doelLees meer
 
 
Paritair Comité voor de landbouw tot vaststelling van de loon- en arbeidsvoorwaardenLees meer
 
 
Wind en regenLees meer
 
 
KMI pleit voor ‘thuiswerkalarm’ bij noodweerLees meer
 
 
Jagen zonder waarschuwing, het magLees meer
 
 
Belgen leggen opnieuw record aantal kilometers af met de wagenLees meer
 
 
Welk ontsmettingsmiddel gebruiken bij wondverzorging?Lees meer
 
 
Geen steun Nederlandse pluimveehoudersLees meer
 
 
CBOT: slot opnieuw in het roodLees meer
 
 
Vraag over Vlaamse bedrijven die geen duurzaamheidsrapport opstellenLees meer
 
 
Eerste grensoverschrijdende beschermde oorsprongsbenaming voor wijnen uit de Limburgse Maasvallei Lees meer
 
 
Jaarprogramma VLAM voorgesteldLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer