Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 apr 2017 05:21 

Afvalintercommunales Incovo en Interza roepen iedereen op om giftige onkruidverdelgers in te leveren


Afvalintercommunales Incovo en Interza roepen bewoners op om onkruidverdelgers op basis van glyfosaat naar het containerpark te brengen. Uit recent onderzoek blijkt immers dat dergelijke onkruidverdelgers kankerverwekkende stoffen bevatten.
Het Nieuwsblad

Federaal Landbouwminister Willy Borsus (MR) wil een verbod invoeren voor herbiciden bestemd voor particulieren, met uitzondering van biopesticiden. Ook het veelbesproken glyfosaat - dat onder meer opduikt in de bekende onkruidverdelger Roundup - zal verboden worden. Het gebruik ervan kan leiden tot kanker. Afvalintercommunales Interza en Incovo spelen in op deze beslissing en raden inwoners nu al aan onkruidverdelgers op basis van glyfosaat naar het recyclagepark te brengen. “Verboden en mogelijk kankerverwekkende producten worden best zo snel mogelijk vernietigd”, zeggen voorzitters Alex Heyvaert en Wilfried Servranckx van Incovo en Interza. “Restjes giftig product laten staan in een tuinhuis of garage kan gevaarlijk zijn. Na een tijdje verbleekt het etiket en weet niemand nog waar het product voor diende. Deze restjes mogen zeker niet in de gewone afvalzak of de riool terechtkomen.”

De afvalintercommunales garanderen een volledige en veilige vernietiging van de producten. “Giftige stoffen worden in beveiligde installaties op hele hoge temperatuur verbrand zodat alle bestanddelen volledig vernietigd worden”, zegt Jan Buysse, directeur van Incovo en Interza. “Het inzamelen van die giftige stoffen is één van de belangrijkste taken van een recyclagepark. De aanvoer van klein gevaarlijk afval door particulieren is altijd en overal gratis.”

Glyfosaat wordt niet enkel in producten van Monsanto gebruikt, ook bij andere producenten vormt het de basis van verschillende onkruidverdelgers. Het is aan te raden om de samenstelling van het product op de verpakking na te kijken. Interza en Incovo voorzien extra capaciteit op de recyclageparken om de komende maanden een verhoogde aanvoer van onkruidverdelgers op te vangen.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer