Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 apr 2017 10:41 

Aardappelen: veel velden met groeivertraging, industrie stuurt bij


Al bij al deed de vorst van de jongste weken meer groeischade dan verwacht.
Vooral de primeurs die al bovenstonden hadden het zwaar te verduren.

In de grond was te weinig beweging.

Zelfs de aardappelen onder plastiek toonden bevroren blaadjes. Deze planten zullen door de temperatuursstijging per direct hernemen en naar verwachting nergens volledig afsterven. 
Het betekent wel een belangrijk verlies aan groeidagen, waardoor de oogst later zal uitvallen dan eerst verwacht. 

Dit element had eerst een positief effect op de termijnmarkt, maar naarmate bij de oppervlakten voor 2017 meer klaarheid kwam en in verschillende landen sprake is van uitbreiding, temperde de termijnnotering naar het einde van de week.

Het april contract kenden zijn eindpunt aan € 22,10. Gisteren was bij het juni contract sprake van een daling van € 24,10 naar € 23,70. Nov17 daalde van € 11,80 naar € 11, en apr18 daalde van € 14,70 naar € 14,50.

Wat de fysieke noteringen betreft, was in het eerste deel van de week de stijging bij Emmeloord een stimulans: voor frietaardappelen werd daar van € 20 tot € 28 genoteerd.
Goes volgde met € 21 tot € 29 en verder waren alle noteringen onveranderd, met als slot van de week Bintje op € 20.
De cs-prijs kwam alzo op € 22,10, eveneens onveranderd.

De exportnoteringen blijven intussen marktondersteunend

De Belgische industrie geeft de laatste twee dagen een ander signaal. De oefening met het verlies aan groeidagen, zowel bij de primeurteelt, de halfvroege als de bewaaraardappelen, geven een scherper beeld van het komend tijdelijk tekort. Bovendien draait de uitbreidende frietindustrie op volle toeren. 

Diverse telers melden een bod ontvangen te hebben van € 22 tot € 24 voor directe levering en eentje sprak deze morgen van € 25. Het betreft dan wel kwaliteitsvolle aardappelen goed bewaard en goed geschikt voor de frietindustrie.
Overal wordt een staal meegenomen alvorens het bod te bevestigen.

Het antwoord van de meerderheid der telers is dat ze over geen of weinig vrije aardappelen beschikken en bovendien dat ze mikken op een hogere prijs.
We zijn eind april en er liggen nog twee maanden voor ons met interesse voor de oude oogst. 

Deze week gaf AgriPress een actuele Europese veldsituatie. Daaruit bleek dat de groeiachterstand ook in Duitsland en in Oost-Europa verder toenam. Er was ook sprake van, voorlopig dan toch, een kwakkeloogst in Zuid-Europa.

De versmarkt toont een toenemende belangstelling voor primeurs o.a. uit Noord-Afrika. Het betreft relatief kleine hoeveelheden die met de feestdagen in o.a. communie menu’s succes kennen. Dit staat volledig los van de volumineuze industriële markt.

Naar teeltadvies na de vorstperiode zijn algemene aanbevelingen moeilijk te geven. Elk perceel dient individueel beoordeeld. De plant moet zichzelf herstellen en vraagt daarvoor de nodige tijd. Bladvoedingen op plantjes die nauwelijks nog levende bladeren hebben zijn helemaal niet zinvol. De ervaring van de jongste 50 jaar leert dat de herstelkracht bij aardappelen zeer groot is.

Prognose: de prijsstijging die verwacht werd voor mei meldt zich langzamerhand, langs de baan dan toch. Verwacht kan worden dat volgende week of de week daarna ook de fysieke noteringen aan dit signaal een gevolg zullen geven.
De grote vrije partijen in Vlaanderen en Wallonië zijn eerder diaspora en de telers die ze bezitten hebben dagelijks contact met elkaar en handelen onder één hoedje.
De termijnnotering zal na herstel van de velden weinig of niet stijgen. De oppervlakte aan deze kant van Europa komt stilaan in beeld, de grootste landelijke stijging vindt plaats in België.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer