Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 okt 2017 17:47 

Vleeskippenwelzijn vóór de slacht


Op basis van onderzoek naar het welzijn van vleeskippen ontwikkelde ILVO een welzijnsevaluatieprotocol waarmee het welzijn van de kippen op de laatste dag van hun leven kan worden opgevolgd. Met het protocol en een daarbij horende online web-tool kunnen welzijnsscores worden berekend. Dankzij deze ontwikkelingen kan vleeskippenwelzijn in de pre-slachtfase efficiënt en gestructureerd worden opgevolgd.

Wereldwijd worden ongeveer 44 miljard vleeskippen geslacht, waarvan 300 miljoen in België. Vooral tijdens de zogenaamde pre-slachtfase kunnen de dieren gestresseerd geraken, met dierenwelzijns- en economische gevolgen. De pre-slachtfase begint met het vangen en laden van de kippen op het vleeskippenbedrijf, gevolgd door het transport, en het wachten in het slachthuis. Deze fase wordt als een kritiek knelpunt gezien voor het dierenwelzijn, ook door burgers: zij zijn van mening dat het transport van productiedieren belangrijk en problematisch is. Bovendien is het transport via vrachtwagens ook zichtbaar langs de weg en door steden, en dat heeft een impact op het imago van de sector. Slechte omstandigheden in de periode vóór de slacht kunnen bovendien belangrijke economische gevolgen hebben: goede inspanningen tijdens de productiefase kunnen teniet worden gedaan, zowel op het gebied van dierenwelzijn als – bij een erge mate van transportstress – op het gebied van vleeskwaliteit en slachtrendement.

Eerder onderzoek naar vleeskippenwelzijn, in het kader van het project WELLTRANS dat in 2016 afliep, vormde de basis voor de ontwikkeling van een praktisch welzijnsevaluatieprotocol tijdens de pre-slachtfase, met bijbehorende integratie en web-tool om geaggregeerde welzijnsscores te berekenen. De welzijnsindicatoren zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en beoordeeld door experts. Er werd gefocust op diergebonden metingen, dat zijn metingen die aan de dieren zelf uitgevoerd worden, in tegenstelling tot metingen die gerelateerd zijn aan de omgeving van de dieren. Het praktisch protocol bevat negen welzijnsindicatoren die op het slachthuis gescoord kunnen worden door een getraind persoon. Het eerste onderdeel van het protocol is een welzijnsevaluatie aan het eind van de wachtperiode op het slachthuis. Hier wordt gekeken naar de prevalentie hittestress of koudestress, beklemmingen (vleugels, tenen, koppen), kippen met spreidpoten, verdringing (een kip bovenop een andere) en zogenaamde rugliggers. Per toom wordt ernaar gestreefd om zestig kratten of lades te observeren. Daarna worden de prevalentie van breuken en bloeduitstortingen aan de slachtlijn bepaald. Per slachtlijn-indicator is het streefdoel om 10 minuten te observeren. De uitvoering van het volledige protocol duurt ongeveer 60 minuten per getransporteerde toom. De prevalenties kunnen omgerekend worden tot scores voor welzijn, en een algemene welzijnsindex. Deze laatste kan met de ILVO web-tool berekend worden en is beschikbaar in drie talen (Nederlands, Frans en Engels), om toepassing in de praktijk (en door onderzoekers) zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Het protocol is gebruiksvriendelijk en laat toe om het welzijn van vleeskippen tijdens de pre-slachtfase gedetailleerd te evalueren. Dit protocol kan in het slachthuis gebruikt worden voor monitoringsdoeleinden. De stappen in de ontwikkeling van het protocol en een gedetailleerde beschrijving van hoe het protocol dient te worden uitgevoerd, staan beschreven in een ILVO-mededeling.

 



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer