Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 feb 2018 08:14 

Canadese ganzen vangen vermijdt miljoenen euro aan landbouwschade en watervervuiling


Het vangen van de toenemende populatie Canadese ganzen kan Vlaanderen tegen 2050 minstens twintig miljoen euro aan toekomstige schade besparen, vergeleken met een scenario waarin men niet zou ingrijpen. Dat stellen economen en biologen in een multidisciplinaire studie geleid door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Aan het onderzoek werkten de Universiteiten van Gent, Leuven en Newcastle mee. Het werd recent gepubliceerd in het internationale tijdschrift PeerJ.
 
De Canadese gans werd ingevoerd uit Noord-Amerika als jachtwild en gezelschapsdier. De vogels ontsnapten, verloren hun natuurlijk trekgedrag en kwamen in de jaren ‘70 voor het eerst bij ons tot broeden. De laatste twintig jaar nam de populatie exponentieel toe tot naar schatting 15.000 vogels.
 
Door hun graasgedrag veroorzaken de ganzen schade aan gewassen en graslanden in landbouw-, recreatie- en natuurgebied. Door hun mest vervuilen ze ook zwemwaters en plassen. De aanwezigheid van ganzen hypothekeert ook natuurherstelprojecten. De soort wordt beschouwd als een invasieve soort en de populatie wordt op veel plaatsen in de wereld beheerd. In Vlaanderen werden, bovenop de ganzen die bejaagd werden, in de periode 2009-2012 jaarlijks meer dan 2000 Canadese ganzen gevangen tijdens de ruiperiode. Ganzen vervangen dan hun slagpennen en kunnen niet vliegen. Ze worden dan gevangen in kooien. Dit beheer werd de daaropvolgende jaren verdergezet met een duidelijk effect op de populatie. Het wordt wetenschappelijk opgevolgd via tellingen en geëvalueerd door een werkgroep waarin de overheid, jagers, natuurbeschermers en onderzoekers zetelen. Op basis van jaarlijkse tellingen is het gemiddeld aantal Canadese ganzen per gemeente in Vlaanderen in de zomer ondertussen gehalveerd ten opzichte van 2010.
 
“Vermeden maatschappelijke kost ligt in de grootteorde van twintig miljoen euro”
 
De nieuwe studie bekijkt voor het eerst de financiële aspecten van dit beheer in een economische kosten / baten analyse. De onderzoekers vergeleken een scenario waarin ganzen enkel bejaagd worden en hun eieren geprikt worden, met het huidige scenario waarbij daarenboven ook ganzen gevangen en gedood worden. Ze projecteerden de ganzenpopulatie, de beheerkosten én de schadekosten tot 2050. Om de robuustheid van de analyse te testen varieerden ze verschillende parameters voor populatieontwikkeling, de schadekosten en de discontovoet.
 
“Afvangsten zijn een effectieve, rendabele manier om de populatie in te tomen”
 
De kosten voor het verderzetten van het afvangen waren steeds zeer klein in vergelijking met de vermeden schadekosten. De minimaal vermeden maatschappelijke kost ligt in de grootteorde van twintig miljoen euro. De studie toont aan dat het gecoördineerd wegvangen, bovenop de andere beheermethodes, een economisch rendabele en effectieve bijdrage aan het ganzenbeheer is om op Vlaamse schaal de populatie in toom te houden en de impact van Canadese ganzen te milderen. Ze duidt ook op het belang van socio-economische analyses bij beslissingen over beheer van invasieve soorten.

Lees de paper



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer