Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2018 05:52 

Belgen onderschatten het belang van brood


Al eeuwenlang heeft brood een prominente plek in onze Westerse eetcultuur. Dat brood al zo lang een belangrijke plaats heeft komt doordat het gezond, veelzijdig, makkelijk, voedzaam en lekker is.

Ook in België wordt er jaarlijks een flinke hoeveelheid brood geconsumeerd. Desondanks haalt slechts 17% van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van brood en graanproducten. Vandaar de start van het meerjarenprogramma ‘Brood. Een goed verhaal.’ dat een eerlijk verhaal over brood aan consumenten vertelt.

Kathou Wagemans van het Instituut Brood & Gezondheid vzw: “De bakkerijbranche lanceert daarom op 26 maart de nationale campagne ‘Brood. Een goed verhaal.’. De campagne zal drie jaar duren. Eigenlijk is het een ode aan brood. Niet gek als je de broodconsumptie in ons land bekijkt. Dagelijks werken we gemiddeld ruim vier boterhammen per persoon weg. Brood verdient die extra aandacht!”

52,9 kilo brood
Het broodverbruik per persoon per jaar ligt in België op dit moment op 52,9 kilogram. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Omgerekend is dat zo’n 145 gram brood per dag. Gemiddeld eet de Belg per dag ongeveer 4,4 sneetjes brood. Dat brood al zo lang onderdeel uitmaakt van onze eetcultuur komt mede omdat Belgen verzot zijn op de geur en smaak van brood. Tegelijk is brood ook een veelzijdig en makkelijk product en bevat brood belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen die we in het dagelijkse leven nodig hebben.
Diëtiste Lut van Lierde erkent het belang van brood voor een gezonde levensstijl: “Brood is een goede leverancier van heel wat voedingsstoffen en wordt dikwijls ten onrechte als dikmaker afgeschilderd. Graanproducten, waaronder brood, leveren niet alleen complexe koolhydraten, die onze belangrijkste energiebron zou moeten zijn, maar onder andere ook vezels die onze darmen voeden en helpen bij het ontlasten. Als we granen en graanproducten uit onze voeding weren wordt het moeilijker om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen."  

Brood is duurzaam
Het brood in België wordt bovendien hoofdzakelijk geproduceerd met granen uit onze buurlanden. Meer dan 90% van het brood wordt lokaal in België geproduceerd en dat maakt brood tot een van de duurzaamste voedingsmiddelen. 
Geen continent biedt zo’n grote keuze aan broodsoorten als Europa. Vele Europese broodsoorten zoals croissants, baguettes en ciabatta’s zijn stevig geïntegreerd in onze eetcultuur. De campagne, medegefinancierd met steun van de Europese Unie, vertelt een eerlijk verhaal over brood.

Ode aan brood
De campagne wordt afgetrapt met een ode aan brood. De ode belicht alle prachtige elementen die brood rijk is. Daarnaast worden er in België proefsessies georganiseerd waar consumenten de smaak en het verhaal van brood kunnen beleven. De odes en de locaties van de proefsessies zullen te vinden zijn op www.broodeengoedverhaal.be

Betrouwbare informatie
Alle informatie over brood en gezondheid binnen de campagne is afkomstig uit wetenschappelijke bronnen en voldoet aan de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad. Op deze manier voldoet de bakkerijsector aan de groeiende vraag van de consument naar betrouwbare informatie rondom voeding en gezondheid.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer