Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 apr 2018 16:32 

Voorstel van EU-richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken: stapje in de goede richting


Europees commissaris Phil Hogan stelde vandaag zijn langverwachte ontwerp van richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in business-to-business relaties in de agrovoedingsketen voor. Voor het Algemeen Boerensyndicaat is dit een stapje in de goede richting. Europa geeft nu de voorzet, het is aan ons land en de andere lidstaten om de bal binnen te koppen.

Wij blijven vragende partij voor een nog kortere betalingstermijn voor verse producten en wij blijven aandringen op het opstarten van een nationale handhavingsinstantie, onze breed gekende vraag voor een toezichthouder met politionele bevoegdheid. De “stok achter de deur”, zoals we die al jaren benoemen en vragen en die recent ook opgepikt werd door collega’s in het ketenoverleg. Met het voorstel van de Commissie zetten we wel degelijk een stapje vooruit al blijft het nog hard werken aan de definitieve verfijnde versie via het Europees Parlement en blijft het aandringen op de implementatie van de richtlijn via onze nationale regering.

De commissie erkent klaar en duidelijk dat een vrijwillige structuur, zoals ons Belgisch Ketenoverleg, te weinig macht heeft om ten gronde te kunnen werken en om te kunnen optreden op een adequate wijze. Dat zegt het ABS al sinds jaar en dag en onze visie daarop wordt door de Commissie bevestigd. Onze niet aflatende acties en tussenkomsten ter zake beginnen na negen jaar eindelijk vruchten af te werpen. Nogmaals een teken dat onze syndicale werking, voor en achter de schermen, nuttiger is dan ze soms lijkt. De Vlaamse boeren en tuinders weten wat ze aan ons hebben en wij weten waarvoor we ons inzetten: het belang van alle boeren en tuinders in Vlaanderen, groot of klein.

Het andere luik in de richtlijn, in verband met contractuele verplichtingen, versterkt in ieder geval de positie van de landbouwers en kleine en middelgrote ondernemingen in de agrovoedingsketen. In eerste instantie lijkt een maximale betalingstermijn van 30 dagen voor verse voeding kort genoeg, maar her end er zijn reeds kortere betalingstermijnen van 14 dagen voor verse voeding van toepassing. ABS had liever gezien dat 14 dagen de norm zou worden. Verse producten worden immers op zeer korte termijn aan de man gebracht en wij zien geen reden om voorbij de betalingstermijn van 14 dagen te gaan. Bovendien is in een aantal EU- lidstaten die regel zelfs bij wet vastgelegd. De vandaag voorgestelde richtlijn zou dus nog moeten bijgesteld worden en van 30 dagen betalingstermijn naar 14 dagen gaan op verse producten om in de eengemaakte Europese markt op eenduidige manier te werken. Daarnaast is het voor onze sector niet onbelangrijk dat extra, niet voorziene contractvoorwaarden, niet zomaar kunnen afgedwongen worden door afnemers van verse of bewerkte landbouwproducten. Die extra kosten worden immers altijd afgewimpeld op de zwakste schakel in de keten: de land- en tuinbouwsector.

Het ABS werkt verder op de ingeslagen weg, altijd in het voordeel van land- en tuinbouwer. Het ABS kijkt in ieder geval uit naar de verfijning van wat vandaag neergelegd werd door de Europees Commissaris voor landbouw. Phil Hogan stak zijn nek uit binnen de Commissie, dat waarderen we en lieten we hem ook weten.

Vandaag leggen we nog contact met leden van het Europees Parlement en nationale politici om uitvoering te geven aan een verfijnde richtlijn op maat van de actieve land- en tuinbouwer.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer