De Europese ggo-regelgeving is een van de strengste ter wereld. De regelgeving werd opgezet eind jaren 1980 maar de voorbije decennia is duidelijk geworden dat de ggo-technologie op het vlak van milieu en gezondheid geen unieke risico’s met zich meebrengt in vergelijking met de gangbare voedselproductie. Vandaag worden technieken gehanteerd die resulteren in gewassen die ook op natuurlijke wijze kunnen ontstaan.
Planten die onder de ggo-definitie vallen, worden nu veel strikter gecontroleerd: er heerst een tweesporenbeleid zonder wetenschappelijke basis. Kleine en middelgrote bedrijven hebben niet de capaciteit om te investeren in de langdurige en dure tests die vereist zijn voor een ggo gecommercialiseerd kan worden. Het monopolie van multinationals dat hiervan een gevolg is, is een van de oorzaken dat ggo’s geproblematiseerd worden in de publieke opinie.
Dit betekent dat:
• een grondige herziening van de regelgeving aan de orde is
• burgers uitgebreid geïnformeerd moeten worden over de wetenschappelijk feiten: ggo’s zijn van cruciaal belang in een duurzaam landbouwbeleid op basis waarvan de groeiende wereldbevolking van voeding kan worden voorzien.
Nieuwe publicatie in de reeks standpunten in bijlage.