Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mei 2018 09:35 

School- en studietoelagen worden sneller uitbetaald dankzij automatisering


De school- en studietoelagen worden almaar sneller uitbetaald. De gemiddelde behandelingstermijn van de aanvragen is in vergelijking met vroeger bijna gehalveerd. Die evolutie is te danken aan de automatisering en de vereenvoudiging van de aanvragen.

De automatisering zorgt er ook voor dat wie recht heeft op een school- en studietoelage die ook krijgt. Dit jaar voorziet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits  in 180 miljoen euro voor school- en studietoelagen.

Voor het schooljaar 2017-2018 werden al meer dan 310.000 school- en studietoelagen uitbetaald. Dat zijn er al 60.000 meer als vorig jaar. Ook het aantal aanvragen voor een school- en studietoelage ligt hoger. Ondertussen zijn dat er al meer dan 510.000 waarvan de afdeling school- en studietoelagen er meer dan 250.000 zelf opstartte. Wie sinds 2012-2013 een toelage kreeg en ook dit jaar opnieuw is ingeschreven, ontving in de loop van het schooljaar een vooraf ingevuld formulier om te controleren en eventuele wijzigingen op door te geven.

Meer vertaalt zich dit jaar ook in sneller. Op dit ogenblik worden de laatste dossiers verwerkt die nog in maart werden opgestuurd, vorig jaar kon pas in mei de laatste dossiers van januari verwerkt worden. De gemiddelde behandelingstermijn van indiendatum tot beslissing bedraagt op dit ogenblik minder dan 60 dagen terwijl dit in het verleden meer dan 100 dagen was.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Ouders ontvangen sneller dan in het verleden de school- en studietoelage voor hun kind(eren). Dit resultaat bereiken we door te investeren in vereenvoudiging en automatisering. Naast een heel eenvoudig formulier en een verbeterd digitaal loket, zorgt de afdeling School- en Studietoelagen voor heldere communicatie: korte brieven met duidelijke boodschappen. Dankzij verbeteringen in de automatische behandeling, worden dit jaar 30% van alle beslissingen automatisch genomen. De aanpassingen zorgen er ook voor dat wie recht heeft op een school- en studietoelage die ook krijgt. Dit jaar is er in 180 miljoen euro voorzien voor school- en studietoelagen. Dat is 23 miljoen meer dan bij de start van de legislatuur in 2014.”

Volgend schooljaar gaat minister Crevits hiermee verder. In de loop van het najaar, wanneer de inschrijvingsgegevens beschikbaar zijn, worden opnieuw dossiers automatisch opgestart en vooraf ingevulde formulieren bezorgd aan de leerlingen en studenten. Na de brieven zullen ook de mails een heerlijk heldere behandeling krijgen wordt het voor iedereen nog makkelijker om digitaal de weg te vinden naar de afdeling School- en Studietoelagen.

Op 1 juni 2018 sluit het aanvraagjaar 2017-2018 af. Wie geen vooraf ingevuld formulier heeft ontvangen en nog een school- of studietoelage wil aanvragen, kan dit nog doen tot 1 juni. De snelste en gemakkelijkste manier is via het digitaal loket op www.studietoelagen.be Wie wel al een vooraf ingevuld formulier kreeg, heeft nog wat langer om dit te controleren en terug te bezorgen, maar om een vlotte verwerking te garanderen, doe je dit best ook nog voor het einde van het schooljaar.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer