Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 jun 2018 06:25 

Kappen van bomen in het broedseizoen


Vraag om uitleg over het kappen van bomen in het broedseizoen van Elisabeth Meuleman aan minister Joke Schauvliege

De voorzitter

Mevrouw Meuleman heeft het woord.

Elisabeth Meuleman (Groen)

Voorzitter, minister, collega's, het kappen van bomen langs de weg en op andere plaatsen heeft voor beroering gezorgd en is al verscheidene keren aan bod gekomen in dit parlement. Ik heb minister Weyts ook al vragen gesteld naar aanleiding van bomen die werden gekapt aan een snelweg. Hij zei toen expliciet dat “het kappen van bomen in het broedseizoen not done is.”

Mijn vraag was nog niet koud of er waren opnieuw meldingen van bomen die werden gekapt in het broedseizoen. In Alveringem zijn pas nog tientallen grote bomen gekapt midden in het broedseizoen. Ook in Oudenaarde gebeurde het onlangs.

Kappen in het broedseizoen gaat in tegen het verstoringsverbod dat is opgenomen in het Soortenbesluit. Toch zijn er altijd excuses. In Oudenaarde luidde het dat er ‘per ongeluk’ gekapt is in het broedseizoen wegens vertraging van de aannemer. Zo is er wel altijd een reden, vaak is de reden de vertraging van de aannemer.

Minister, het wordt tijd dat u actie onderneemt om te garanderen dat er nergens nog gekapt wordt in het broedseizoen.

Minister, wat vindt u van de vaststelling dat er nog steeds gekapt wordt op verschillende plaatsen tijdens het broedseizoen?

Welke acties zult u ondernemen tegen de opdrachtgevers en aannemers die recent nog gekapt hebben midden in het broedseizoen? Is er een proces-verbaal opgemaakt van de overtreding?

Beschouwt u het als uw taak om het verstoringsverbod uit het Soortenbesluit te doen naleven? Welke stappen bent u van plan te zetten zodat dit verstoringsverbod wordt nageleefd?

Wilt u garanderen dat er niet langer gekapt zal worden tijdens het broedseizoen?

De voorzitter

Minister Schauvliege heeft het woord.

Minister Joke Schauvliege

Collega Meuleman, uiteraard kan het rooien van bomen in het broedseizoen niet. In de regelgeving wordt dat ‘schoontijd’ genoemd. De periode loopt standaard van 1 april tot 30 juni, maar afhankelijk van de situatie kan ze worden aangepast. Bijvoorbeeld de nachtzwaluw broedt tot half augustus en dan wordt de periode aangepast. Als er een overtreding is, moet de Natuurinspectie uiteraard optreden. Ze hebben dat ook al gedaan in een aantal gevallen. Als er geen broedende vogels zijn, kan er ook eventueel worden afgeweken. Het principe is dus dat het niet kan in het broedseizoen.

Ik stel ook vast dat bepaalde vergunningen lokaal worden afgeleverd. Dat is zo met de concrete gevallen die u aanhaalt. Ik merk dat de regelgeving van ‘not done in het broedseizoen’ misschien te weinig is gekend. Daarom dat ik expliciet nog eens alle vergunningverlenende overheden zal aanschrijven met de heel expliciete vermelding van de regelgeving, waaruit de regelgeving bestaat en hoe die moet worden toegepast. Uiteraard zal ook de Natuurinspectie blijvend optreden als zich zoiets voordoet.   

De voorzitter

Mevrouw Meuleman heeft het woord.

Elisabeth Meuleman (Groen)

Minister, ik heb het gevoel dat niet alle vragen zijn beantwoord. Er zijn een aantal heel concrete gevallen waarin we heel goed weten dat er is gekapt. Minister Weyts heeft ook toegegeven dat het niet kon, maar toch is het gebeurd. Gaat u optreden? Gaat u er een gevolg aan geven en op welke manier? Op welke manier zult u de regelgeving doen naleven? Zult u nagaan wat u kunt doen op die plaatsen waar het toch is gebeurd?

Vaak is het zo dat de vergunningen in orde zijn. In Alveringem was dat zo en werd die vergunning lokaal afgeleverd. Er waren geen extra voorwaarden in opgenomen zodat het toch mogelijk blijft. De Vlaamse Landmaatschappij zegt dat ze gecontroleerd heeft en nagegaan is of er nesten waren. Volgens hen waren er geen, maar dit wordt tegengesproken door natuurgidsen en mensen van Natuurpunt die wel een klacht hebben ingediend. Er zouden watervogels hebben gezeten in een beekje die verstoord waren, rietvogels hadden er hun nesten en er zouden wel degelijk nesten geweest zijn in de populieren. Het is een welles-nietesdiscussie. De regelgeving blijkt onvoldoende te zijn. Vaak wordt er gezegd dat er geen kwetsbare soorten zijn, maar dit wordt dan tegengesproken.

Minister, om meer duidelijkheid te creëren, denk ik dat het niet enkel voldoende is om de regelgeving toe te lichten of de vergunningverlenende overheden in herinnering te brengen wat de regelgeving precies is, maar moet er ook een stap verder worden gezet. Er moet effectief een verbod komen op het kappen tijdens broedseizoen tout court. Nu zijn er veel te veel uitzonderingen en is er veel te veel discussie. Er is altijd wel een lokale vergunning waar geen extra voorwaarden in zijn opgenomen.

Minister, ik zou willen voorstellen om verder te gaan. Overweegt u om een extra wetgevend initiatief te nemen om kappen in het broedseizoen in het algemeen te verbieden?

De voorzitter

De heer Vandaele heeft het woord.

Wilfried Vandaele (N-VA)

Collega Meuleman heeft natuurlijk overschot van gelijk dat het zeer storend is dat er in die fameuze schoontijd toch wordt gekapt. Mensen nemen er, terecht, aanstoot aan.

We weten dat er uitzonderingen zijn. Het zou goed zijn, zoals de collega vraagt, om die toch tot een absoluut minimum te beperken, ook liefst wat het maaien van bermen betreft, want dat is een beetje vergelijkbaar. We weten dat er ook daar soms uitzonderingen zijn en toestemming wordt gegeven.

Handhaving moet voor een deel de oplossing zijn en, wat u zelf zegt, minister, communicatie naar de gemeentebesturen en de aannemers enzovoort.

De voorzitter

Minister Schauvliege heeft het woord.

Minister Joke Schauvliege

Ik denk dat we allemaal hetzelfde zeggen: wettelijk kan dat niet en bovendien is het ‘not done’. Ik denk dat de regelgeving duidelijk is. Als we dit op een andere manier in de regelgeving inschrijven, collega Meuleman, zou het wel eens tot een averechts effect kunnen leiden. Nu kijkt men naar een specifieke situatie. Het is verboden in een bepaalde periode. Die periode kan verlengd worden als er bijvoorbeeld een nachtzwaluw zit, die broedt tot half augustus. Als we een bepaalde datum in de wetgeving zetten, zou men wel eens kunnen redeneren dat er na die datum niet meer gecontroleerd moet worden of er schade kan zijn.

Ik ben er dus van overtuigd dat de regelgeving duidelijk is. Ze moet echter ook toegepast worden. Daarom wil ik alle vergunningverlenende instanties daar nog eens heel uitdrukkelijk voor aanschrijven. Ik heb daarnet heel duidelijk gezegd dat de Natuurinspectie moet optreden wanneer ze inbreuken vaststelt. De Natuurinspectie heeft in de door u gemelde gevallen ook actie ondernomen. De inspectie werkt autonoom en gaat ter plaatse. Ze overweegt dan op basis van de vaststellingen of ze al dan niet een proces-verbaal opmaakt. In een aantal gevallen is dat gebeurd, in een aantal andere gevallen werden de werken stilgelegd. De Natuurinspectie doet dus wel degelijk haar werk als er een overtreding van de regelgeving wordt vastgesteld.

Nogmaals, voor alle duidelijkheid: het kan niet dat er bomen gerooid worden als er broedende vogels zijn.

De voorzitter

Mevrouw Meuleman heeft het woord.

Elisabeth Meuleman (Groen)

We zullen dit verder opvolgen en inderdaad bekijken of het met de huidige regelgeving en met de verduidelijking zal verbeteren. Ik twijfel daaraan. Ik denk dat er wel een mouw aan te passen is, door te zeggen: dit is de schoontijd, maar er zijn nog verlengingen mogelijk voor bepaalde soorten. Dat zou een oplossing kunnen zijn: dat er een echt verbod is in een bepaalde periode en dat dat verbod verder blijft lopen bij uitzonderingen, bijvoorbeeld als er nog een nachtzwaluw zit te broeden. Dat hoeft niet met elkaar in tegenspraak te zijn. Ik denk dat dat mogelijk is. Ik vrees dat we zoiets nodig zullen hebben en dat we ook een verstrenging nodig zullen hebben. We zullen deze zaak opvolgen. We zullen ongetwijfeld signalen krijgen, want ik heb de indruk dat de mensen op het veld zeer alert zijn.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer