Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 jun 2018 14:01 

EU en Nieuw-Zeeland openen handelsbesprekingen


Vandaag hebben EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Nieuw-Zeelandse minister van Handel David Parker in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, het officiële startschot gegeven voor de onderhandelingen over een uitgebreide en ambitieuze handelsovereenkomst.

De onderhandelingen hebben tot doel belemmeringen voor de handel in goederen en diensten weg te nemen en handelsregels op te stellen om handel eenvoudiger en duurzamer te maken.

De aankondiging van vandaag volgt op de opening van onderhandelingen met Australië eerder deze week. Zij komt ook binnen korte tijd na de afronding van de onderhandelingen met Mexico, de voltooiing van de overeenkomsten met Japan en Singapore, en de inwerkingtreding van de overeenkomst tussen de EU en Canada afgelopen jaar september.

Commissaris Malmström zei hierover: "Vandaag hebben wij een belangrijke mijlpaal in de betrekkingen tussen de EU en Nieuw-Zeeland bereikt. Samen kunnen wij een overeenkomst sluiten die een win-winsituatie oplevert waarvan zowel de bedrijven als de burgers profijt kunnen trekken. Handelsovereenkomsten brengen economische mogelijkheden mee, maar leiden ook tot sterkere banden met onze nauwe bondgenoten. Wij weten dat Nieuw-Zeeland een partner is die voor dezelfde essentiële waarden opkomt als wij. Deze overeenkomst is een uitstekende gelegenheid om ambitieuze gemeenschappelijke regels vast te stellen en vorm te geven aan de globalisering, teneinde de handel te vereenvoudigen en tegelijkertijd de duurzame ontwikkeling te waarborgen. Zo geven wij het goede voorbeeld."

De eerste formele gespreksronde tussen de teams van onderhandelaars van beide partijen zal van 16 tot en met 20 juli in Brussel worden gehouden.

Tijdens haar bezoek in Nieuw-Zeeland heeft commissaris Malmström een ontmoeting gehad met waarnemend premier en minister van Buitenlandse Zaken Winston Peters, alsook met de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken. Zij heeft ook een openbare "Europa"-lezing gehouden, georganiseerd door het Nieuw-Zeelands Instituut voor internationale aangelegenheden.

Tijdens haar bezoek treft commissaris Malmström ook de ministers van Primaire Sectoren en Klimaatverandering alsmede vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en het bedrijfsleven. Op vrijdag 22 juni zal zij een bezoek brengen aan een innovatiehub met bedrijven die banden hebben met de EU.

De bilaterale handel in goederen tussen de EU en Nieuw-Zeeland was vorig jaar goed voor 8,7 miljard EUR. De sectoren die het leeuwendeel van de EU-uitvoer naar Nieuw-Zeeland voor hun rekening nemen betreffen industrieproducten zoals vervoermiddelen alsmede machines en toestellen, maar ook chemische stoffen, kunststoffen, levensmiddelen en diensten. De bilaterale handel in diensten is bovendien goed voor nog eens 4,4 miljard EUR (2016). De EU is de op twee na grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland en door de overeenkomst zou de handel in goederen kunnen toenemen met bijna de helft, of met een derde wanneer zowel goederen als diensten in aanmerking worden genomen.

Nieuw-Zeeland is één van de snelst groeiende ontwikkelde economieën ter wereld. Het heeft onlangs na onderhandelingen met 10 andere landen in de regio van de Stille Oceaan de alomvattende en vooruitstrevende overeenkomst voor een trans-Pacifisch partnerschap (CPTPP) gesloten. De overeenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland zal ervoor zorgen dat Europese bedrijven tegen gelijke voorwaarden kunnen concurreren met bedrijven uit landen waarmee Nieuw-Zeeland reeds handelsovereenkomsten is aangegaan.

Meer informatie:

Videobeelden en foto's van het bezoek

Website: Handelsbesprekingen tussen de EU en Nieuw-Zeeland

Factsheet

Ervaringen van exporteurs: Wat levert dit op voor kleine bedrijven?

 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer