Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 aug 2018 11:26 

Droogte: regen komt voor Fontane en Bintje te laat


De opbrengsten van Fontane en Bintje in Vlaanderen vallen waarschijnlijk laag uit. De afrijping is ingezet, het loof sterft af en regen komt voor veel percelen te laat. Tot die conclusie komt het PCA na de eerste proefrooiing.

Na 87 groeidagen ligt de gemiddelde opbrengst van Fontane op 24 ton per hectare, met een spreiding van 12 tot 30 ton per hectare. Een gemiddelde opbrengst van 24 ton is erg laag. Het 10-jarige gemiddelde ligt na evenveel groeidagen op 30 ton per hectare. Gemiddeld bedroeg de opbrengst op 23 juli 31 ton per hectare, 7 ton meer dan dit jaar.
 
In Vlaanderen werd bijna de helft van de percelen dit jaar pas in mei geplant. Deze velden halen gemiddeld 6 ton per hectare minder dan de percelen geplant in april. De laagste opbrengst werd gemeten op het perceel dat pas op 22 mei kon worden geplant.
 
Over alle bemonsterde percelen heen vond PCA gemiddeld 41 procent of 10 ton per hectare in de sortering +50 millimeter. Op sommige velden werden nauwelijks grover knollen gevonden. Het onderwatergewicht van de 27 percelen Fontane lag tussen de 369 en 450 gram. Dat weerspiegelt volgens het PCA de droogte. Op heel wat percelen Fontane is de afrijping ingezet. Veel percelen zijn al voor 10 procent afgestorven, wat toch twee weken te vroeg is.
 
De gemiddelde opbrengst van Bintje
was bij de eerste proefrooiing 22 ton per hectare, met een spreiding van 14 tot 32 ton per hectare. Het 10-jarig gemiddelde na evenveel groeidagen bedraagt 27 ton, en normaal op 24 juli 29 ton.
 
Slechts 7 van de 18 percelen kwam boven de 25 ton per hectare uit. Ook zijn de Bintjes erg fijn. Slechts een kwart van de knollen zat in de maat 50 millimeter opwaarts. Het onderwatergewicht van Bintje zat tussen de 344 en 445 gram.
 
Deze hoge waarden hebben alles te maken met de droogte. Net zoals bij Fontane vertoont ook Bintje afrijping omwille van het extreem droge en warme weer. Normaal verwacht PCA no geen afrijping van Bintje.
 
De ervaring van vorig jaar heeft het PCA geleerd dat zelfs een achterstand in opbrengst van 10 ton per hectare eind juli nog kon uitdraaien op een normale opbrengst voor Bintje (50 ton per hectare) en een bovengemiddelde opbrengst (+6 ton) voor Fontane (59 ton per hectare).
 
Groot verschil is dat er dit jaar later werk geplant en vaak in minder goede omstandigheden. En vooral: de regen blijft uit. Het loof van Bintje zonder beregening is op sommige plaatsten tot 75 procent afgestorven. De regen zal voor veel percelen te laat komen.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer