Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 aug 2018 21:02 

Sproeiverbod overal opgeheven


Het sproeiverbod wordt in alle provincies opgeheven, al blijft code oranje voor droogte wel gelden in heel Vlaanderen. Dat hebben de verschillende provinciegouverneurs op advies van de Droogtecommissie beslist.

Het blijft erg droog in Vlaanderen. Code oranje blijft dan ook van kracht, zo besliste de Droogtecommissie vandaag. Maar dankzij de regen van de voorbije dagen en het dalend waterverbruik adviseert de Droogtecommissie wel een versoepeling en het intrekken van het sproeiverbod. Op die aanbeveling gaan de verschillende provincies in. Zowel Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen als West-Vlaanderen trekken het sproeiverbod in, zo beslisten de provinciegouverneurs vanmiddag.
 
In de provincies gelden al bijna een maand lang strenge waterbesparende maatregelen voor leidingwater, regenwater en grondwater. Die legden onder meer beperkingen op rond het wassen van de wagen, het besproeien van gazon en tuinen en het beregenen van sportvelden en akkers.
 
Aanleiding tot de versoepeling is de regen van de voorbije dagen en de lagere temperaturen. Het regenwater vulde de regenputten aan, zodat dat water weer kan worden gebruikt om bijvoorbeeld wasmachines te laten draaien en toiletten door te spoelen. Samen met de lagere temperaturen zorgt dit ervoor dat het drinkwatergebruik weer op een normaal niveau ligt.
 
Toch blijft het erg droog. Het heeft nog niet genoeg geregend om de neerslagtekorten weg te werken en grote hoeveelheden neerslag worden ook niet voorspeld. De peilen en debieten van vele rivieren en beken blijven zeer laag, met problemen zoals vissterfte en blauwalgen tot gevolg. “Code oranje blijft van kracht omdat rivieren en onbevaarbare waterwegen nog steeds niet het juiste peil hebben”, zo klinkt het dan ook. 
 
Daarom blijft ook het captatieverbod in meeste provincies behouden, wat betekent dat boeren nog steeds geen water uit waterlopen mogen pompen. 

Oost-Vlaanderen
 
Ondanks de versoepeling van de maatregelen, vraagt de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers om spaarzaam met water om te springen. Hij sluit niet uit dat een sproeiverbod opnieuw in voege treedt indien een nieuwe hittegolf toeslaat. 
 
Voor Oost-Vlaanderen gaat het versoepelde politiebesluit vanavond in. Over 10 dagen wordt de situatie wel opnieuw bekeken en is een verstrenging mogelijk, gezien er de komende dagen amper regen is voorspeld.
 
Het algemeen vuurverbod blijft voorlopig behouden. Dat betekent dat vuurwerk en kampvuren verboden zijn, roken in de omgeving van natuur ook. Op maandag komen de Oost-Vlaamse experten samen om de opgelegde maatregelen inzake brandgevaar te evalueren.

West-Vlaanderen
 
Ondanks de regenval van de voorbije dagen blijft de provincie West-Vlaanderen uiterst waakzaam. Het captatieverbod op onbevaarbare waterwegen blijft voorlopig behouden, maar wordt versoepeld. Enkel uit de Manden en de Gaverbeek mag er water opgepompt worden. 
 
Die beslissing is genomen omdat er vooral in die streek nood is aan water voor de landbouw, omdat het Kanaal Roeselare-Leie besmet is met blauwalgen en er daar dus niet kan uit gepompt worden.
 
In Vlaams-Brabant blijft het captatieverbod onverminderd gelden. Daarnaast blijft de gouverneur van Vlaams-Brabant oproepen om spaarzaamheid aan de dag te leggen. De verboden zijn in Vlaams-Brabant alvast goed opgevolgd tijdens de droogte. 
 
“We vragen geen water te verspillen, maar de beperkende maatregelen worden wel ingetrokken. Er werd al gerapporteerd dat de mensen de afgelopen weken spaarzaam zijn omgesprongen met het waterverbruik”, aldus gouverneur Lode De Witte. 

Limburg
 
In Limburg geldt er niet langer een kampvuurverbod voor de hele provincie. De machtigingen die door het Agentschap Natuur en Bos werden ingetrokken, blijven echter ingetrokken. De situatie zal lokaal worden beoordeeld en vrijgegeven worden indien veilig, zegt de gouverneur in een persbericht.
 
Door de lage waterpeilen in vele rivieren en beken, wordt het recreatie- en captatieverbod dan weer uitgebreid. Het verbod geldt voortaan voor het volledige traject van de Zuid-Willemsvaart. Dat betekent dat daar geen water opgepompt mag worden en dat recreatie waarbij je in contact komt met water, zoals kayakken, zwemmen of vissen, er niet toegelaten is. Die beslissing komt er na een advies van de Vlaamse Waterweg en na staalname door de Vlaamse Milieumaatschappij.

In Antwerpen is het politiebesluit rond een verbod op kampvuren en een absoluut rook- en vuurverbod in bossen, natuur- en heidegebieden niet langer van kracht. De provincie wijst er wel op dat er nog steeds een (kamp)vuurverbod geldt in de natuurgebieden die onder de bevoegdheid van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vallen.
 
Het verbod op zachte recreatie blijft behouden op het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. Voor die kanalen geldt eveneens een captatieverbod.



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer