Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 aug 2018 17:02 

Aanbod voedingsproducten op Belgische markt evenwichtiger dan 5 jaar geleden


Zonder dat u het zelf wellicht gemerkt heeft, verlaagde de voedingssector de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten en voegde ze meer vezels toe. Daarmee komt de sector haar afspraken met minister van volksgezondheid De Block en de FOD Volksgezondheid na in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding. De sector wil samen met de overheid verdergaan op de ingeslagen weg.

Positieve trend

Sectorfederaties Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, begonnen in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. De sector nam zich voor om samen met de overheid in 5 jaar tijd een kentering in te zetten en de gezonde keuze gemakkelijker te maken voor de consument. De voedingssector werkt daarbij op 3 pistes: het aanpassen van de nutritionele samenstelling, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument.

In 2016 formaliseerden Fevia, Comeos, de FOD Volksgezondheid en minister van volksgezondheid Maggie De Block deze aanpak in het Convenant Evenwichtige Voeding. Uit cijfers van de sectoren blijkt nu dat niet alleen het assortiment waaruit de Belg vandaag kan kiezen er anders uitziet dan 5 jaar geleden, maar ook diens nutriënteninname. De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend.

Resultaten per productcategorie

De sectoren rapporteren* vandaag over de resultaten van de productcategorieën die in het Convenant Evenwichtige Voeding een cijfermatig engagement vooropstelden:

·    Ontbijtgranen: gemiddeld 5,8% minder suikers en 13% meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5% meer volkoren granen toe**.

·    Chocoladeproducten en biscuiterie: een globale reductie in verzadigd vet van respectievelijk -1,2% en -3,2%.

·    Frisdranken: een gemiddelde suikerreductie van -7% door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.

·    Zuivel: een globale reductie van -3,8% toegevoegde suikers ten opzichte van 2012 door recepten van o.a. yoghurts, yoghurtdrinks, chocomelken en dessertjes aan te passen.

·    Plantaardige alternatieven voor zuivel: een reductie in suikers van -18%.

Naast deze productgroepen namen ook tal van andere sectoren zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes, initiatieven om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken.

Verschillende voorbeelden kan u terugvinden op www.convenantevenwichtigevoeding.be

Zelfregulering werkt

Met het Convenant Evenwichtige Voeding wil de voedingssector aantonen dat bedrijven ook door middel van zelfregulering en eigen initiatieven een positief resultaat kunnen bereiken en dus een gunstige impact op de dagelijkse energie-inname van de consument. De sector controleerde aan de hand van onafhankelijke bronnen de impact van haar inspanningen op de calorische inname bij de bevolking. Ze deed dat op basis van data uit Euromonitor International’s Passport Nutrition (Edition 2017).

Voor de productgroepen frisdranken en voorverpakte producten in de Belgische retail tussen 2012 en 2016 tonen de resultaten een duidelijke neerwaartse trend aan van het aantal calorieën verkocht op de Belgische markt. Wat dit uiteindelijk betekent op individueel niveau is moeilijk in te schatten aangezien het voedingspatroon voor iedere Belg verschillend is. Toch bevestigen de resultaten voor Fevia en Comeos dat de aanpak werkt. De sector wil dan ook verdergaan op de ingeslagen weg.
 Minister De Block: “Een evenwichtig voedingspatroon kan een rol spelen in het voorkomen van chronische ziekten. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om de voedingsgewoonten te verbeteren. Er voor zorgen dat de makkelijke keuze ook de gezonde keuze is, helpt daar zeker bij. Ik ben tevreden dat de Belgische voedingsindustrie en de handel de handschoen hebben opgenomen en daadwerkelijk, stap voor stap, de samenstelling van de producten in de rekken verbeteren. Wij gaan de resultaten ook nog onafhankelijk laten monitoren en dan is het tijd om naar de volgende stappen te kijken, want er blijft veel werk te doen.”

Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia: “5 jaar geleden startten de voedingssector en de overheid een traject om de gezonde keuze gemakkelijker te maken voor de consument. Onze bedrijven pasten de voorbije jaren de samenstelling aan van de producten die u dagelijks koopt, vaak zonder dat u het merkte en zonder in te boeten op kwaliteit of smaak. Vandaag zien we daardoor een kentering in het aanbod aan voedingsproducten: minder vetten, suikers en zout en meer vezels en volkoren granen. Dat is een positieve trend waarop we nu verder willen bouwen.”


Dominique Michel, CEO van Comeos: “Op deze ingeslagen weg willen we verdergaan.  Nu gaan we voor de private label merken de koude sauzen aanpakken alsook in samenwerking met de merkenproducenten de smeersalades en de bereide maaltijden en verder werken op frisdranken en zuivel tegen 2020. Ook daar gaan we stelselmatig naar minder toegevoegde suiker (-5% in frisdrank en zuivel), minder vet (-5% in smeersalades) en energie (-3% in koude sauzen) en meer groenten (+10% in bereide maaltijden).”

 

Op de Fevia website kan u naast het persbericht ook de infografiek en de presentatie van het Convenant Evenwichtige Voeding raadplegen. 

*De cijfers zijn gewogen volgens het marktaandeel van de merkenproducenten en de huismerken. Meer gedetailleerde informatie en rapporten komen ter beschikking op www.convenantevenwichtigevoeding.be.

**Cijfers enkel beschikbaar voor merkproducten.

 

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer