Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 aug 2018 17:48 

Afrijping van de kuilma´s: situatie op 24 augustus


Eind verleden week zijn opnieuw stalen genomen op de proefvelden in het LCV netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs. Op enkele locaties werden de laatste stalen genomen omdat de maïs al zo ver gevorderd is dat de oogst niet meer uitgesteld kan worden of de cijfers niet meer bruikbaar zijn. Voor Bocholt en Meeuwen was dat al eerder het geval. Dit is veel vroeger dan de voorgaande jaren. Heel veel maïspercelen zijn nu meer dan rijp genoeg om te hakselen.

Gemiddeld zitten we op de locaties in ons netwerk op 24 augustus op 30% DS. Op een aantal locaties was de stijging in droge stof eerder beperkt: Lendede, Boutersem, Tongeren, Poperinge en Zichem. Op de andere locaties waren de stijgingen aanzienlijker, met verschillen van 3 tot 6% in de afgelopen week. Alle locaties samen genomen bedroeg de stijging 2.2%. We zien iets meer sprongen per individueel proefveldje, vergeleken met voorgaande jaren. Voor de drogestofbepalingen wordt een aantal willekeurige planten geoogst en gedroogd. Je kan in dezelfde maïsrij dit jaar grote verschillen hebben van plant tot plant qua kolfaandeel en qua rijpheidstoestand.  Een representatief staal nemen is dus zeer belangrijk.
 
Zoals hierboven reeds vermeld zijn meer en meer percelen stilaan klaar om te oogsten. Daar waar men in een normaal jaar best op een oogst mikt bij een droge stof percentage tussen 33% en 36-38% is de situatie dit jaar toch anders. Alles hangt af van het kolfaandeel. In normale omstandigheden mag je van een 50 50 verhouding uitgaan voor het aandeel kolf en plant in de totale droge stof hoeveelheid. Dit jaar is de toestand minder gunstig en is een kolfaandeel van 40% reeds niet zo slecht. Als het kolfaandeel lager is dan gewoonlijk heeft dat ook zijn invloed op het na te streven DS% (en het optimaal rijpheidsstadium). Een plant in 2018 met kleine kolven aan 34% DS van de totale plant is ongeveer even “rijp” als een normale plant van 36-37% in 2017!
 
Dit is een belangrijke factor bij het inkuilproces. Als de plant te ver afgerijpt is, zitten er niet veel snel metaboliseerbare suikers meer in het materiaal om de melkzuurbacteriën hun werk te laten doen bij het inkuilen. Als er niet voldoende (en niet voldoende snel) melkzuur geproduceerd wordt, zal de kuil slecht bewaren. Tijdig oogsten is dus zeker de boodschap, om de problemen veroorzaakt door de groeiomstandigheden dit jaar niet nog erger te maken!


 
   Nieuwsflash
 
PCA notering zakt voor BintjeLees meer
 
 
Wat met de afhandeling van de aardappelcontracten?Lees meer
 
 
BASF acht bevordering van biodiversiteit ook in moderne, gangbare landbouw haalbaar Lees meer
 
 
Internaten treden uit de schaduw met nieuw kwaliteitskader Lees meer
 
 
Nieuw: Jureer zelf de wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen Lees meer
 
 
Behoud het Rampenfonds Lees meer
 
 
Hybride wagen breekt door Lees meer
 
 
BelgiŰ steunt de oprichting van nieuwe mariene reservaten op Antarctica Lees meer
 
 
Synagra: gerst en tarwe noteringen dalen, ma´s stijgtLees meer
 
 
Energieproductie veehouderij - Pocketvergisters Lees meer
 
 
Droogtetoestand en waterinfo in BelgiŰLees meer
 
 
Luchtbeleidsplan 2030: landbouw kan voortbouwen op goede ammoniakreductieprognoseLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer