Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 19 sep 2018 03:27 

Kalfskoek van Keurslager Schalck uit Wetteren krijgt erkenning Vlaams streekproduct


De lokaal erg gewaardeerde kalfskoek van Keurslager Schalck uit Wetteren krijgt een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct. Slager Steven Schalck mag voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken.

In Wetteren is men gek op “kalfskoek” of “fricandon”. Blokjes kalfskoek zijn vaste prik op zo goed als elke receptie. Dit hebben we onder meer te danken aan de Wetterse slagersfamilie Schalck, die zich specialiseerde in dit stukje Belgische charcuterie. Het gaat inderdaad niet om een louter Wetters stukje vlees; in heel Vlaanderen, maar ook in Brussel en Wallonië lust men dunne sneetjes kalfskoek op de boterham. In Brussel en Wallonië heet het “pain de veau”.

Eigen recept
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt kalfskoek niet enkel gemaakt van kalfsvlees.
Traditionele kalfskoek bevat 50% kalfsvlees en 50% varkensvlees. Een belangrijk detail is dat het vlees wordt gemalen en niet fijn gecutterd.
Slager Steven Schalck kruidt het gehakt onder andere met muskaatnoot, foelie en kardemon. Het vlees wordt gebonden met eieren, brood en bloem, in een broodvorm gelegd en gebakken in een matig warme oven.
Niet alleen in België
Vleesbrood wordt wereldwijd als warm gerecht gegeten. Koud, dun gesneden vleesbrood als broodbeleg is echter minder verspreid. In Nederland kent men “gebraden gehakt’. Dit product bevat in tegenstelling tot onze kalfskoek enkel varkensvlees of rund- en varkensvlees.

Vleeswaren in Vlaanderen
Ons dagelijks boterhambeleg uit de vleeswarencategorie is ouder en meer streekgebonden dan we vaak vermoeden. Op Vlaamse schilderijen uit de 16de eeuw zijn al vleeswaren terug te vinden. Andere charcuterie vindt zijn oorsprong in de kleine vleeswarenfabriekjes uit het einde van de 19de eeuw.
De kalfskoek valt samen met filet d’anvers en de kalfsrol onder de chique “charcuterie”. Dit waren producten uit de stad, bereid door de stadsslager voor de “bourgeoisie”. Kalfsvlees en rundvlees waren in Vlaanderen steeds ruim voorhanden dankzij de vraag naar melk, boter en botermelk. Het vlees werd tot voor WOII verwerkt bij de rundvleesbeenhouwer.
Heel andere koek zijn de traditionele varkenvleesvleeswaren zoals kop, kipkap, droge worsten, paté, gedroogde hesp, en niet te vergeten de “pens” in al zijn vormen. Deze producten vinden meestal hun oorsprong in de thuisslacht en zijn een middel om vlees langer te bewaren door het te zouten, te drogen, te koken of in het zuur op te leggen.
Laat ons tot slot de paardenvleesbeenhouwer niet vergeten, die naast vers vlees ook verschillende vleeswaren maakte. Sommigen groeiden uit tot vleeswarenfabriekjes waar de traditionele boulognes en het gerookt paardenvlees vandaan komen.

Meer info op streekproduct.be
Benieuwd naar andere Vlaamse streekproducten ? U leest er alles over op streekproduct.be. Deze website werd recent vernieuwd waardoor u nog makkelijker kan zoeken naar streekproducten en producenten. U vindt er uiteraard ook toelichting bij de erkenningscriteria. Ook de Europese erkenningslabels (BGA,GTS en BOB) komen aan bod.

Hierbij tot slot de gegevens van Keurslager Schalck
Pr. Jos Charlottelaan 3
9230 Wetteren
www.keurslagerschalck.be

o   2018.9 erkende streekproducten per categorie.pdf (164.6 Kb)

o   2018.9 erkende streekproducten per provincie.pdf (103.9 Kb)

o   Erkende traditionele vleeswaren.pdf (30.5 Kb)



  Nieuwsflash
 
Afremmen van de Belgische klimaatambitie in Europa door de Vlaamse Regering Lees meer
 
 
Eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen aangekomenLees meer
 
 
Steun voor innovatieve oplossingen voor een duurzame land- en tuinbouwLees meer
 
 
Investeringssteun Vlaams Landbouwinvesteringsfonds Lees meer
 
 
Leegstandsvergoeding pluimveehouders in kader vogelgriep Lees meer
 
 
Wegverkeer uitzonderlijke voertuigen Lees meer
 
 
Versterking dierenwelzijnscontroles Lees meer
 
 
Compensatie schade aan landbouwteelten veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden Lees meer
 
 
Brouwen we binnenkort ook vlees?Lees meer
 
 
Digitalisering zorgt voor jobdaling in de landbouwLees meer
 
 
1.275.000 euro toelage voor wetenschappelijk onderzoek inzake voedselveiligheid en sanitair beleidLees meer
 
 
Reflectienota op MAP6Lees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd is klaar om met West-Vlaanderen een versnelling hoger te schakelenLees meer
 
 
Producten op basis van mancozeb tijdelijk toegelaten tegen cercospora-bladvlekkenziekte Lees meer
 
 
De behandelingsdrempel “groene bladluizen” is bereikt Lees meer
 
 
Nieuwe opkomsten van onkruiden gesignaleerd in de bieten Lees meer
 
 
Afrikaans Manneken Pis plast melk voor eerlijke melkprijs Lees meer
 
 
Blauwtong : Bilateraal akkoord België – Nederland Lees meer
 
 
Eerlijkheid in de voedselvoorzieningsketen: EC wil meer prijstransparantie Lees meer
 
 
Groen licht voor MAP 6: wat betekent dit nu? Lees meer
 
 
Projectoproep Natuur in je Buurt 2019 Lees meer
 
 
MAP 6 goedgekeurdLees meer
 
 
Dierenwelzijnskeurmerk voor landbouwhuisdierenLees meer
 
 
Algemene plicht tot bedwelming van dieren voorafgaand aan de slachtLees meer
 
 
Burgerplatform Leefbaar E403 wapent zich voor strijd tegen Ventilus hoogspanningsproject Lees meer
 
 
Grondwaardeverlies bij bebossing Lees meer
 
 
Crisismaatregelen om verspreiding van het laag pathogene influenza A virus type H3 tegen te gaanLees meer
 
 
Vrijdag 31 mei, uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag Lees meer
 
 
Samenstelling van het Centraal Comité van het JachtfondsLees meer
 
 
Actieplan Droogte en Wateroverlast 2019-2021Lees meer