Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 sep 2018 02:55 

Met een aandeel van 52% is de VS nu de grootste leverancier van sojabonen aan de EU


De Europese Commissie heeft vandaag de laatste cijfers over de invoer van sojabonen in de EU bekendgemaakt en daaruit blijkt dat de VS de grootste leverancier van sojabonen aan Europa is geworden. Het aandeel van de VS bedraagt inmiddels 52 %, tegenover 25 % in dezelfde periode vorig jaar.

Na een bijeenkomst in Washington op 25 juli, waarin beide zijden overeenkwamen om de handel op tal van domeinen en in verscheidene producten, met name sojabonen, uit te breiden, brachten voorzitter Juncker en president Trump een gezamenlijke verklaring van de EU en de VS uit.

Volgens het rapportagemechanisme dat door voorzitter Juncker is opgezet om de ontwikkeling van de handel in sojabonen te monitoren, is de invoer uit de Verenigde Staten met 133 % gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (juli-midden september 2017).

Commissaris voor Landbouw Phil Hogan: "Ik ben ingenomen met de laatste handelscijfers, want daaruit blijkt dat we de verbintenis aan het nakomen zijn die voorzitter Juncker en president Trump zijn aangegaan om de handel uit te breiden, met name de handel in sojabonen. Een en ander illustreert zowel onze lange relatie op het gebied van handel als het potentieel om samen zoveel meer te bereiken door op die relatie voort te bouwen."

Uit de huidige cijfers blijkt dat de invoer van sojabonen uit de VS naar de EU de afgelopen weken voortdurend is gestegen:

  • Vergeleken met de eerste twaalf weken van het verkoopseizoen 2017 (juli tot midden september) is de invoer in de EU van sojabonen uit de Verenigde Staten met 133 % gestegen, tot 1 473 749 ton.Bij de eerste rapportage, op 1 augustus 2018, die de eerste vijf weken van het huidige verkoopseizoen betrof, bedroeg de invoer 360 000 ton, wat overeenkwam met een toename van 280 % in een jaar tijd;
  • Het aandeel van de VS in de totale invoer van sojabonen in de EU bedraagt nu 52 %, tegenover 25 % in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt de VS voor Brazilië, met een aandeel van 40 % de op een na grootste leverancier van de EU, gevolgd door Canada (2,3 %), Paraguay (2,3 %) en Uruguay (1,7 %).

Achtergrond

De EU importeert momenteel ongeveer 14 miljoen ton sojabonen per jaar als bron van proteïne voor het voederen van dieren zoals kippen, varkens en runderen, en voor de melkproductie. Sojabonen uit de VS zijn dankzij hun concurrerende prijzen nu eenmaal een zeer aantrekkelijke optie voor Europese importeurs en afnemers van diervoerder.

De gegevens in het vandaag gepubliceerde verslag over sojabonen zijn afkomstig van de waarnemingspost voor de gewassenmarkt van de EU (Crops Market Observatory), die door de Europese Commissie in juli 2017 is opgericht om marktgegevens en kortetermijnanalyses te verstrekken en om voor meer transparantie te zorgen.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring EU-VS

Rapport over de handel in sojabonen tussen de EU en de VS

Crops Market Observatory

Bijlage

 Image 1

Image 2

 Image 3  Nieuwsflash
 
PCA notering zakt voor BintjeLees meer
 
 
Wat met de afhandeling van de aardappelcontracten?Lees meer
 
 
BASF acht bevordering van biodiversiteit ook in moderne, gangbare landbouw haalbaar Lees meer
 
 
Internaten treden uit de schaduw met nieuw kwaliteitskader Lees meer
 
 
Nieuw: Jureer zelf de wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen Lees meer
 
 
Behoud het Rampenfonds Lees meer
 
 
Hybride wagen breekt door Lees meer
 
 
BelgiŽ steunt de oprichting van nieuwe mariene reservaten op Antarctica Lees meer
 
 
Synagra: gerst en tarwe noteringen dalen, maÔs stijgtLees meer
 
 
Energieproductie veehouderij - Pocketvergisters Lees meer
 
 
Droogtetoestand en waterinfo in BelgiŽLees meer
 
 
Luchtbeleidsplan 2030: landbouw kan voortbouwen op goede ammoniakreductieprognoseLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer