Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2018 08:50 

Diervriendelijke legboerderij Kipster komt naar BelgiŽ


Consument Het Nederlandse bedrijf Kipster, naar eigen zeggen de meest dier- en mileuvriendelijke legboerderij ter wereld, wil volgend jaar een vestiging openen in ons land. De geproduceerde eieren zullen bij supermarktketen Lidl in de rekken liggen.

De architecten van Kipster in Nederland vertrokken bij de bouw van hun kippenboerderij zoveel mogelijk vanuit de wensen en verlangens van de kippen zelf, zegt het bedrijf. “Het resultaat is de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld.” Vorig jaar opende de eerste boerderij in Venray, een uur rijden van de Belgische grens. Volgend jaar wil het bedrijf een vestiging openen in ons land, in Limburg of in West-Vlaanderen.
 
De legboerderij telt drie keer minder kippen dan een gemiddeld kippenbedrijf. De dieren lopen er in een binnentuin met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken rond. “Geen gestreste leghennen hier, maar kippen die na het leggen van hun eitje de hele dag binnen en buiten rond de boerderij kunnen lopen, net zoals vroeger”, luidt het.

“Vroeger scharrelden kippen rond op het erf en aten ze wat ze tegenkwamen. Daar wilden we opnieuw naar streven. We gebruiken geen landbouwgrond voor voer, maar maken voer van etensresten uit bakkerijen om verspilling tegen te gaan”, zegt medeoprichter Ruud Zanders. Kipster zorgt daarnaast met meer dan duizend zonnepanelen voor eigen stroom. 
 
Het is supermarktketen Lidl die de eieren, net zoals in Nederland, zal verkopen in ons land. Die zijn niet duurder dan de biologische eieren bij Lidl. “Lidl verkoopt de Kipster-eieren nu al een jaar in Nederland. We waren zo gecharmeerd door dit innovatieve project dat we de gesprekken over een boerderij in België al snel hadden opgestart. De filosofie van Kipster past helemaal in onze duurzaamheidsstrategie”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl.  Nieuwsflash
 
PCA notering zakt voor BintjeLees meer
 
 
Wat met de afhandeling van de aardappelcontracten?Lees meer
 
 
BASF acht bevordering van biodiversiteit ook in moderne, gangbare landbouw haalbaar Lees meer
 
 
Internaten treden uit de schaduw met nieuw kwaliteitskader Lees meer
 
 
Nieuw: Jureer zelf de wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen Lees meer
 
 
Behoud het Rampenfonds Lees meer
 
 
Hybride wagen breekt door Lees meer
 
 
BelgiŽ steunt de oprichting van nieuwe mariene reservaten op Antarctica Lees meer
 
 
Synagra: gerst en tarwe noteringen dalen, maÔs stijgtLees meer
 
 
Energieproductie veehouderij - Pocketvergisters Lees meer
 
 
Droogtetoestand en waterinfo in BelgiŽLees meer
 
 
Luchtbeleidsplan 2030: landbouw kan voortbouwen op goede ammoniakreductieprognoseLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer