Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 nov 2018 17:26 

Agrifirm toont pakket geïntegreerde landbouw- en voederoplossingen


Op de internationale vakbeurs EuroTier in Hannover, Duitsland, introduceert Royal Agrifirm Group een aantal geïntegreerde landbouw- en voederoplossingen voor agrarisch ondernemers en veevoederfabrikanten. Al deze nieuwe en onlangs gepresenteerde oplossingen zijn het resultaat van synergie-effecten binnen en tussen de verschillende divisies van Agrifirm, en van de samenwerking met derde partijen. De oplossingen bestaan uit een combinatie van producten, advies, delen van kennis en monitoren van de resultaten. Doelstelling van dit maatwerk in samenwerking is het leveren van aantoonbaar rendement op boerenerf, akker en industrie. Zo toont Agrifirm aan dat haar vorig jaar geïntroduceerde strategie Better Together nu al zijn vruchten afwerpt.

Better Together is de internationale strategie van de Royal Agrifirm Group om een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties te realiseren.
 
TOP-aanpak en 1inMelk
In Noordwest-Europa en specifiek in Nederland, wordt de wereld van veehouders en telers complexer. Verduurzaming, maatschappelijke uitdagingen en aangescherpte wet- en regelgeving op regionaal, landelijk en Europees niveau zet het verdienmodel van agrarisch ondernemers onder druk. Vanaf begin 2018 zijn alle producten en diensten voor veehouders en telers uit Nederland, België en Duitsland gebundeld in de nieuwe regio Agrifirm North West Europe. Met de klantwensen van agrarische ondernemers als startpunt, is door bundeling en optimalisatie van al deze kennis en producten een TOP-aanpak ontwikkeld.
 
Met TOP (Totale Oplossingen ofwel Total Solutions in het Engels) levert Agrifirm met kennis, concepten en data een totaaloplossing. Specialisten combineren daarvoor hun expertise in ruwvoer, organische mest, teelt- en bodemoptimalisatie, verwerking van reststromen tot natte voeders van dochterbedrijf Bonda, en kennis op gebied van groene energie, emissieloze stallen en ondernemersadvies van Agrifirm Exlan. Alle klantvragen met betrekking tot bodem, dier, gewas en ondernemerschap worden met deze TOP-aanpak integraal beantwoord. Zo creëert Agrifirm meerwaarde voor veehouders en telers én werkt aan verdere expertise naar een goed verdienmodel voor kringlooplandbouw.
 
De TOP-aanpak sluit aan bij de in het voorjaar van 2018 uitgesproken wens van de boerenleden van de coöperatie Agrifirm, dat ze in Nederland graag kringlooplandbouw willen realiseren met een renderend verdienmodel als uitgangspunt. En draagt bij aan de onlangs gepubliceerde visie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Doordat alle specialismen onder één dak werken met één uniforme werkwijze, kunnen de diverse specialisten naar gelang de klantbehoefte flexibel worden ingezet. De teams werken regionaal, staan dichtbij de agrarische ondernemer en zijn lokaal betrokken vanuit de coöperatie. 
 
1inMelk: Optimaal voersaldo per kg fosfaatruimte 
Met 1in melk realiseert Agrifirm samen met de melkveehouder het optimale voersaldo per kg fosfaat. Afgestemd op de wensen en bedrijfsvoering van de melkveehouder, wordt een op maat afgestemde combinatie van producten, concepten, gespecialiseerd advies en (monitoring) tools aangeboden. De optimalisatie van de ruwvoerteelt is hierbij een belangrijk speerpunt; Agrifirm adviseert de boer in het optimaliseren van zijn ruwvoerteelt en stemt daarop het krachtvoer af. Het recent geïntroduceerde concept TMR Constant is daar een goed voorbeeld van. Hierbij wordt ingezet om zoveel mogelijk melk uit eigen ruwvoer te halen. Agrifirm focust zich met de veehouder op het telen van het beste ruwvoer dat past bij het TMR Constant voersysteem in plaats van dat het ruwvoer als een ongecontroleerd gegeven wordt beschouwd. Door de nieuwe TOP-aanpak en intensieve samenwerking van voer- en plantaardige specialisten staat de weg open voor verdere ruwvoerconcept innovaties. 
 
Binnen 1inMelk biedt Agrifirm concepten aan voor elke levensfase van de koe, van kalf tot lacterende koe, en voor elk voersysteem, van TMR tot een geautomatiseerd voersysteem. Daarnaast voorziet Agrifirm de melkveehouder van een team van specialisten, waaronder ruwvoer en TMR Constant, om hen te helpen deze concepten te implementeren. De resultaten worden continu gemonitord om meetbaar relevante waarde te realiseren die past bij de ondernemersdoelstellingen van de melkveehouder.
 
UniQ en Aim for Zero Programma 
Wereldwijd staat het gebruik van zink en antibiotica rond het spenen van varkens onder druk. Agrifirm en Nuscience, dochterbedrijf van Royal Agrifirm Group, werkten samen aan een totaalaanpak voor varkenshouders en veevoederfabrieken om hen te helpen in de doelstelling van ‘zero’ antibiotica en zink door middel van totaaloplossingen.
 
Dit resulteerde begin 2018 tot de lancering van het biggenkwaliteitsprogramma UniQ in Noordwest-Europa met focus op hoogste kwaliteit big. Hiermee wil Agrifirm gebruik van antibiotica en zink voorkomen en tegelijkertijd voerwinst per vierkante meter voor de varkenshouder maximaliseren. In het najaar lanceerde Nuscience het Aim for Zero programma gericht op zelfmengers en mengvoerbedrijven. Deze totaaloplossing combineert voedings- en managementadvies met een goed veiligheidsconcept, genaamd Vitazero.
 
De kennisdeling en innovatieslagkracht van Royal Agrifirm Group strekt zich van toegepaste kennis op het boerenerf tot co-creatie met mengvoerbedrijven. De korte lead time van de op reductie gerichte programma’s, bevestigt de synergie-effecten dat leidt tot geïntegreerde oplossingen met meerwaarde voor agrarische ondernemers én de maatschappij.
 
Circulaire ketensamenwerking Protix
Afgelopen maandag kondigde Agrifirm een circulaire ketensamenwerking met Protix aan, de eerste en grootste producent van gecertificeerde, hoogwaardige en duurzame insectenbestanddelen in Europa. Partijen bundelen ambities en kennis om op insecten gebaseerde ingrediënten nieuwe voeder- en ketenconcepten te ontwikkelen en bestaande verder te brengen voor de diverse sectoren, als ook circulaire bodemverbeteraars.
 
De focus van Agrifirm zal hierbij sterk liggen op het verbeteren van bodem- en
diergezondheid, dierprestaties en toepasbaarheid op het boerenerf. De insectenbestanddelen bieden onder andere een rijke bron van hoog verteerbare eiwitten en vetten van Nederlandse afkomst. Protix zal zich in deze samenwerking, naast de levering van insectenbestanddelen, richten op het vercommercialiseren van ketenconcepten, zoals het recent geïntroduceerde OER-ei, richting retail en/of groothandel.
 
Agrifirm wil met de samenwerking veehouders en telers meerwaarde bieden door nieuwe ketenconcepten verder te helpen ontwikkelen, naast bestaande ketenconcepten. Daarnaast onderzoeken Agrifirm en Nuscience, in samenwerking met Protix, de mogelijkheden voor de toepasbaarheid van insecteningrediënten in functionele applicaties. 
 
Agrifirm en dochterbedrijf Bonda leveren tevens plantaardige reststromen (bijvoorbeeld uit de voedselindustrie) aan Protix die als voer voor de insecten dienen. Het insectensubstraat na afloop van het kweekproces wordt via Agrifirm ingezet voor bodemverbetering en mogelijke aanvullende toepassingen die uit een reeks aan veldtesten verwacht worden.  
 
De verwachting is dat de samenwerking tussen de diverse Agrifirm bedrijven en Protix, geïntegreerde landbouw- en voederoplossingen met meerwaarde voor de agrarische ondernemers zal opleveren. Met deze samenwerking is Agrifirm een stap dichterbij het  daadwerkelijk realiseren van kringlooplandbouw. 



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer