Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jan 2019 16:59 

Nieuw EU project verkent digitale tools voor landbouwadviseurs


Tweeëntwintig onderzoekscentra, landbouwpraktijk- & adviescentra en agro-belangenorganisaties uit 15 verschillende Europese landen werken de komende 5 jaar gezamenlijk aan meer KENNIS en dagdagelijks GEBRUIK van bestaande nuttige digitale tools, door de erfbetreders en landbouwadviseurs. Dat gebeurt via het nieuwe Europese H2020 project FAIRshare dat in Dublin is gelanceerd. Ierland, met name het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc, coördineert.

FAIRshare staat voor Farm Advisory digital Innovation tools Realised and Shared. 
 
In Vlaanderen nemen drie Agrolink Vlaanderen-partners deel, namelijk ILVO, Inagro en Proefbedrijf Pluimveehouderij. De andere partnerlanden zijn Frankrijk, Nederland, VK, Noorwegen, Griekenland, Portugal, Hongarije, Litouwen, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Kroatië en Zwitserland. 
Elektronische data en communicatietechnologieën bieden tegenwoordig de mogelijkheid om beter en sneller beslissingen te nemen op bedrijfsniveau. Europa vindt het essentieel dat adviseurs en erfbetreders meestappen in het verhaal. Anders gaat de landbouwsector op termijn achterop te hinken op vlak van digitalisering en innovatie.  

Prof. Tom Kelly (Teagasc), coördinator FAIRshare:  “FAIRshare mikt op twee doelstellingen. Ten eerste willen we een toegankelijke online inventaris opstellen van interessante beschikbare digitale adviestools die wereldwijd gebruikt (kunnen) worden. Het gaat om allerlei applicaties die functioneren op de computer, smartphone of tablet, om landbouwers te helpen bij hun bedrijfsvoering. Ten tweede willen we een ecosysteem creëren waarbinnen Europese adviseurs effectief aan de slag gaan met deze digitale tools.”
FAIRshare gaat erg nauw samenwerken met de beoogde landbouwadviseus. Er komen een 40-tal praktijkcases waarbij zij daadwerkelijk een specifieke tool leren toepassen in hun eigen regio en context. Via die leerervaring geraakt de digitalisering in de landbouw duurzaam aangezwengeld.  

De partners in Vlaanderen zijn enthousiast: “We zijn ervan overtuigd dat het gebruik van digitale tools bij adviseurs zal leiden tot een betere dienstverlening voor de landbouwers zelf, en dus tot een efficiëntere en duurzamere landbouw.” 



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer