Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jan 2019 04:47 

Samen werken aan een eerlijke markt


In het 3de duurzaamheidsrapport van de Belgische voedingsindustrie toont Fevia hoe de sector haar duurzame groei wilt verder zetten en tegelijk antwoorden op de uitdagingen op vlak van welvaart, personen, maatschappij en milieu. Eén van die uitdagingen is om de markt correct te laten werken. Aan deze uitdaging koppelt Fevia ook concrete ambities voor de sector.

Welvaart voor iedereen

De markt blijft een belangrijke rol spelen in het landbouwbeleid van de Europese Unie. Maar de markt moet voor alle actoren in de voedingsketen correct werken door elk van hen toe te laten zich te ontwikkelen. De prijzen van landbouwgrondstoffen en die van de voedingsindustrie gaan blijven stijgen. Deze uitdaging is des te moeilijker aangezien deze kadert in een Europese en internationale handelscontext. Dat kan enkel en alleen in partnerschap en door een goede samenwerking met alle actoren in de voedingsketen.

Wat is de ambitie van de voedingssector?

De sector wil blijven streven naar eerlijke handelspraktijken voor alle actoren binnen de keten, groot en klein. Hoe? Door de relaties tussen de leveranciers, kopers en andere spelers in de keten te versterken. Het “Ketenoverleg voor de agro-voeding” (www.supplychaininitiative.be) en de initiatieven “De voedingsketen verduurzaamt” en D’Avenir dragen hieraan bij.

Het typisch Belgisch “Ketenoverleg voor de agro-voeding” biedt aan alle actoren een forum om op een structurele manier in dialoog te gaan en onderlinge oplossingen te vinden. Eén van de belangrijkste verwezenlijkingen van het Ketenoverleg is de 'Gedragscode van Goede Praktijken'. Met de aanstelling vorig jaar van een onafhankelijke voorzitter van het ketenoverleg is de opvolging van klachten verzekerd. Hiermee zet de sector een stap vooruit, maar de druk om verder te gaan, is groot. Naast de prijs zet de toegenomen machtsconcentratie van de retail ook druk op de onderhandelingspositie van alle schakels in de keten.

Vandaag hebben 261 bedrijven de code van goede praktijken in de keten onderschreven. Daarvan hebben reeds 203 bedrijven uit de voedingssector mee getekend. De volgende stap is het aantal voedingsbedrijven verhogen naar 250.

Ontdek alle initiatieven van de sector en de bedrijven om de markt correct te laten werken in het online duurzaamheidsrapport van de Belgische voedingsindustrie: klik hier  Nieuwsflash
 
Oppompverbod in West-Vlaamse waterlopen nog altijd van kracht Lees meer
 
 
Dewulf toont nieuwe opties RA3060, Kwatro en MH-reeks tijdens Potato Europe 2019 Lees meer
 
 
Plan de afzet van uw mest voor mestverwerking tijdig in! Lees meer
 
 
Qualibeef, voorheen Veviba, failliet Lees meer
 
 
Eten we binnenkort sardienen of tonijn uit de Noordzee? Lees meer
 
 
Weinig Italiaanse perenLees meer
 
 
Crisis in fruitsector bedwingen met pruimenteelt Lees meer
 
 
Overname veehouderijen voor stikstofcompensatie Lees meer
 
 
Eerste belastingberekeningen de deur uit Lees meer
 
 
Help het ontstaan van nieuwe dier- en plantenziekten in België te voorkomenLees meer
 
 
POTATO EUROPE: 4-5 september 2019Lees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer