Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 feb 2019 09:17 

Tekort pootgoed kan groei aardappelareaal mogelijk begrenzen


In alle landen van de NEPG zijn de werkelijke voorraden consumptie alle risicovolle partijen zijn nu verwerkt en de rest van de aardappelen op voorraad zijn over het algemeen van goede kwaliteit, alhoewel er nog steeds partijen met rot voorkomen. Alertheid is daarom geboden.

Planttijd kritisch
De NEPG verwacht dat het huidige hoge prijsniveau deze winter en lente blijft bestaan. Het aanplantmoment kan echter de stemming in de markt doen veranderen. Een late aanplant in Noordwest-Europa kan de marktsituatie nog verder opstuwen, omdat de voorraden laag zijn en de verwerkers langer op oude oogst moeten blijven doordraaien. Een zeer vroege lente zou daarentegen het hoge prijsniveau mogelijk onder druk kunnen zetten. Op dit moment lijkt € 30,- per ton voor het vaste land, de minimumprijs op de vrije markt te zijn.

Tekort pootaardappelen
Op het vaste land verwacht de NEPG een tekort aan pootaardappelen, voornamelijk voor de verwerkingsrassen. Zonder een ondertekend contract kan het heel moeilijk zijn voor een individuele teler om pootgoed te krijgen. Ondanks de hogere contractprijzen die de verwerkende industrie biedt, kan het areaal voor 2019 niet veel uitbreiden als er onvoldoende pootaardappelen beschikbaar zijn. Meer dubbeldoel variëteiten van de verse-tafelmarkt en de zetmeelindustrie kunnen worden gebruikt voor de verwerking, zoals dat de afgelopen maanden ook al het geval was, ter compensatie van de lage opbrengsten deze oogst.
De export richting Zuid- en Oost-Europa, vooral vanuit Frankrijk is dynamisch. Voor bestemmingen overzee is het hoge prijspeil een extra handicap.

Droogte blijft aandachtspunt
Vorig jaar was het een droog en heet groeiseizoen en veel telers moesten hun velden irrigeren. Reeds 3 jaar op rij is het grondwaterpeil in alle NEPG-landen lager dan het gemiddelde over de laatste 10 jaar. Bij onvoldoende regen en sneeuw tijdens de komende twee maanden zal de benodigde waterreserve in diverse landen, onvoldoende toereikend zijn voor het volgende groeiseizoen.

Contract prijzen vaste land NEPG 2019/2020
In alle landen zijn de contractprijzen gestegen, voornamelijk tussen 10 en 30% (afhankelijk van ras en de leveringsperiode) maar de productiekosten zoals die van het pootgoed, kunstmest, pesticiden en energie, zijn evenredig ook gestegen.  Nieuwsflash
 
Witwassende aardappel- en uienexporteurs onderzocht Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2019: 62% van de banen ging verloren tussen 1980 en 2016Lees meer
 
 
Nieuwe hittegolf op komst: ramp voor de landbouwLees meer
 
 
ILVO versterkt contacten met PERULees meer
 
 
Kweek geen mannelijke hopplant Lees meer
 
 
Nieuwe grassoort kan beter tegen droogte Lees meer
 
 
PCA notering vroegeLees meer
 
 
Veerkrachtige landbouwbedrijfsmodellen voor duurzaam landbouw- en voedselsysteem Lees meer
 
 
Strengere regels voor mestvervoer in gebiedstype 2 en 3 vanaf 1 augustus Lees meer
 
 
Gids Autocontrole: Aardappelen, groenten, fruit, verwerkende industrie en handel (G-014)Lees meer
 
 
Plattelandsontwikkelingsprogramma rondt de kaap van 200 miljoen euro Lees meer
 
 
Opgave plantenpaspoortplichtige soorten voor niet-producenten Lees meer
 
 
Alle NEPG-landen vrezen droogte Lees meer
 
 
85ste Foire de Libramont: 26-31 juli 2019Lees meer