Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 feb 2019 09:17 

Tekort pootgoed kan groei aardappelareaal mogelijk begrenzen


In alle landen van de NEPG zijn de werkelijke voorraden consumptie alle risicovolle partijen zijn nu verwerkt en de rest van de aardappelen op voorraad zijn over het algemeen van goede kwaliteit, alhoewel er nog steeds partijen met rot voorkomen. Alertheid is daarom geboden.

Planttijd kritisch
De NEPG verwacht dat het huidige hoge prijsniveau deze winter en lente blijft bestaan. Het aanplantmoment kan echter de stemming in de markt doen veranderen. Een late aanplant in Noordwest-Europa kan de marktsituatie nog verder opstuwen, omdat de voorraden laag zijn en de verwerkers langer op oude oogst moeten blijven doordraaien. Een zeer vroege lente zou daarentegen het hoge prijsniveau mogelijk onder druk kunnen zetten. Op dit moment lijkt € 30,- per ton voor het vaste land, de minimumprijs op de vrije markt te zijn.

Tekort pootaardappelen
Op het vaste land verwacht de NEPG een tekort aan pootaardappelen, voornamelijk voor de verwerkingsrassen. Zonder een ondertekend contract kan het heel moeilijk zijn voor een individuele teler om pootgoed te krijgen. Ondanks de hogere contractprijzen die de verwerkende industrie biedt, kan het areaal voor 2019 niet veel uitbreiden als er onvoldoende pootaardappelen beschikbaar zijn. Meer dubbeldoel variëteiten van de verse-tafelmarkt en de zetmeelindustrie kunnen worden gebruikt voor de verwerking, zoals dat de afgelopen maanden ook al het geval was, ter compensatie van de lage opbrengsten deze oogst.
De export richting Zuid- en Oost-Europa, vooral vanuit Frankrijk is dynamisch. Voor bestemmingen overzee is het hoge prijspeil een extra handicap.

Droogte blijft aandachtspunt
Vorig jaar was het een droog en heet groeiseizoen en veel telers moesten hun velden irrigeren. Reeds 3 jaar op rij is het grondwaterpeil in alle NEPG-landen lager dan het gemiddelde over de laatste 10 jaar. Bij onvoldoende regen en sneeuw tijdens de komende twee maanden zal de benodigde waterreserve in diverse landen, onvoldoende toereikend zijn voor het volgende groeiseizoen.

Contract prijzen vaste land NEPG 2019/2020
In alle landen zijn de contractprijzen gestegen, voornamelijk tussen 10 en 30% (afhankelijk van ras en de leveringsperiode) maar de productiekosten zoals die van het pootgoed, kunstmest, pesticiden en energie, zijn evenredig ook gestegen.



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer