Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 08 feb 2019 12:10 

Heeft een boswachter zelf de varkenspest in ons land binnengebracht?


Het gerecht heeft een Waalse boswachter, zijn zoon en twee jagers opgepakt in het onderzoek naar hoe de Afrikaanse varkenspest in ons land is geraakt. Om te vermijden dat het besmettelijke virus zich verder zou verspreiden, moest de overheid al zware maatregelen nemen.

Een kilometerslange muur tussen België en Frankrijk, waar onder anderen Franse militairen nu nog altijd aan werken. En een gebied van 63.000 hectare in de omgeving van Aarlen dat niemand nog mag betreden. Het zijn twee voorbeelden van de draconische veiligheidsmaatregelen die genomen worden om te verhinderen dat de Afrikaanse varkenspest zich verder verspreidt tot in Frankrijk.

De schrik zit er dus goed in, zeker bij de vele boeren langs de grens. En bij de Nederlandse en Duitse overheid. Varkens die met de ziekte besmet raken, gaan immers binnen de twee weken dood. “Door elke activiteit in deze bossen te verbieden, ook scoutskampen komende zomer, hopen we dat het virus zich niet verder verspreidt”, aldus Waals minister van Landbouw René Collin (CDH). Wie in het afgesloten gebied wandelt, kan de ziekte – die ongevaarlijk is voor mensen – namelijk doorgeven.

De Afrikaanse varkenspest is in september gevonden in het afgesloten gebied op de kadavers van enkele everzwijnen. Maar hoe het virus in die Waalse bossen belandde, is een raadsel. Daarom opende het gerecht een onderzoek tegen onbekenden, mede omdat de aanpak van de crisis – die wellicht nog lang zal duren – de overheid vele miljoenen zal kosten.

In dat onderzoek zijn gisterochtend plots verschillende huiszoekingen verricht en vier personen opgepakt. Tot verbijstering van velen gaat het, naast twee jagers, ook om een Waalse boswachter en zijn zoon. Er zouden aanwijzingen zijn dat de ambtenaar – die betrokken was bij de allereerste officiële vaststelling van de Afrikaanse varkenspest – om onduidelijke redenen verschillende dagen had gewacht voordat hij alarm sloeg.

Het gerecht lijkt de piste te volgen dat in Wallonië illegaal everzwijnen zijn uitgezet die mogelijk afkomstig zijn uit Oost-Europa, waar in sommige regio’s al langer de Afrikaanse varkenspest heerst. De boswachter zou daarvoor een oogje hebben dichtgeknepen.

Als die geruchten kloppen, en een Waalse boswachter mee verantwoordelijk is voor de introductie van de noodlottige Afrikaanse varkenspest, betekent dat een enorme klap voor de Waalse overheid. Landbouwminister Collin sprak gisteren al over zware consequenties als de betrokkenheid van de man, of zelfs meerdere ambtenaren wordt bewezen.  Nieuwsflash
 
Oppompverbod in West-Vlaamse waterlopen nog altijd van kracht Lees meer
 
 
Dewulf toont nieuwe opties RA3060, Kwatro en MH-reeks tijdens Potato Europe 2019 Lees meer
 
 
Plan de afzet van uw mest voor mestverwerking tijdig in! Lees meer
 
 
Qualibeef, voorheen Veviba, failliet Lees meer
 
 
Eten we binnenkort sardienen of tonijn uit de Noordzee? Lees meer
 
 
Weinig Italiaanse perenLees meer
 
 
Crisis in fruitsector bedwingen met pruimenteelt Lees meer
 
 
Overname veehouderijen voor stikstofcompensatie Lees meer
 
 
Eerste belastingberekeningen de deur uit Lees meer
 
 
Help het ontstaan van nieuwe dier- en plantenziekten in BelgiŽ te voorkomenLees meer
 
 
POTATO EUROPE: 4-5 september 2019Lees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoÔdenLees meer