Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 apr 2019 18:46 

De Crelan Groep boekt een jaarwinst van 66 miljoen EUR


De Groep Crelan sluit het boekjaar 2018 af met een jaarwinst van 65,79 miljoen EUR en ziet op die manier haar resultaat met 31,7% toenemen.
De bank reserveert 24,3 miljoen EUR voor haar coöperanten en keert een dividend van 3% uit.

Geruststellende commerciële resultaten
 
Philippe Voisin, CEO Crelan: “In een complexe economische omgeving, waarbij de volatiliteit op de rente- en aandelenmarkten de bovenhand voerde, realiseerde Crelan geruststellende commerciële resultaten in 2018.”
 
Zowel op groepsniveau (inclusief Europabank) als bij de bank Crelan stijgen de klantendeposito’s met 3% tot respectievelijk 18,3 en 17,10 miljard euro. 
 
Voor deze toename zorgen de zicht- en de spaarrekeningen. Bij de bank Crelan bedraagt de omloop van de zichtrekeningen 3,12 miljard EUR (+9%), terwijl de spaarrekeningen met 4% toenemen tot 12,37 miljard. 
 
De omloop in kasbons, termijnrekeningen en achtergestelde certificaten daalt door de aanhoudende lage rente. De portefeuille krimpt met 13,8% tot 1,53 miljard EUR.
 
De bank verkocht ook 993,95 miljoen aan buitenbalansproducten. Dat cijfer ligt 15,4% lager dan een jaar voordien door toedoen van de volatiele beurzen. Deze daling manifesteert zich zowel bij de fondsen als bij de gestructureerde producten.
 
Het totaal beheerde vermogen (binnenbalans en buitenbalans) stijgt met 1,7% tot 22,37 miljard EUR. Op groepsniveau bedraagt het totaal beheerde vermogen 23,60 miljard EUR.
 
Daarnaast kende de Groep Crelan in 2018 voor 2,94 miljard EUR nieuwe kredieten toe. De kredietportefeuille van de groep loopt op tot 15,76 miljard. 73,4% daarvan is toegekend aan particulieren; 13,1% aan de land- en tuinbouwbouwers en 13,5% aan zelfstandigen en KMO’s.
 
De bank Crelan kende 2,54 miljard EUR aan kredieten toe (+1,8%). Vooral de kredietverlening aan de KMOZ (+10%) en aan de land- en tuinbouwers (+3%) zorgen voor dit goede cijfer. De kredietverlening aan de particulieren daalde dan weer licht met 1,5%, enerzijds door een daling bij de woonkredieten van 3,5% en anderzijds door een stijging van de leningen op afbetaling met 15%.
 
Een toename van de winst en de rendabiliteit
 
Philippe Voisin: “De goede commerciële resultaten van de Groep Crelan vormen de basis voor geruststellende en bevredigende financiële resultaten met een netto rentemarge die stand houdt, exploitatiekosten die onder controle zijn, een goede risicokost en een stijging van de nettowinst met bijna 16 miljoen EUR.”
 
De Groep Crelan sluit het boekjaar 2018 af met een nettowinst van 65,79 miljoen EUR. Hiermee verbetert de financiële groep haar resultaat van 2017 met 15,85 miljoen EUR, wat een stijging van 31,7% inhoudt. De dochters Europabank en Crelan Insurance droegen respectievelijk 20,91 en 5,30 miljoen EUR bij tot dit resultaat.
 
Door een strikte kostenbeheersing daalt de cost income ratio verder met 2% tot 71,79% en stijgt de rendabiliteit (ROE-ratio) met 1,33% tot 5,59%. Met een Tier1-ratio van 17,76% en een CAD-ratio van 19,19% beschikt de groep ook over een uitstekende solvabiliteit.
 
Philippe Voisin: “Het strategisch plan van de bank richt zich op groei, nabijheid en een moderne dienstverlening. Ik ben dan ook tevreden dat we op deze drie kernpunten vooruitgang hebben geboekt.
 
In het agentennet hebben we de professionalisering voortgezet. We streven daarbij naar grotere kantoren waarbij de medewerkers zich voldoende kunnen specialiseren. Daarnaast hebben we 120 kantoren omgedoopt tot competentiecenters. Deze kantoren bieden naast de retailproducten ook een gespecialiseerd advies- en productenaanbod voor de KMO’s, de zelfstandigen, de vrije beroepen en de landbouwbedrijven.
 
Sinds 2018 kunnen onze klanten via de website van Crelan klant worden, een rekening openen en een lening op afbetaling aanvragen zonder daarvoor in het agentschap langs te moeten gaan. We bouwen ons digitaal dienstenaanbod continu verder uit om de klant een maximale klantbeleving aan te bieden. Vanuit diezelfde optiek hebben we onze IT-afdeling anders georganiseerd met teams die het volledige proces van ontwikkeling over productie tot onderhoud, voor de aan hen toegekende processen, in handen nemen. Op die manier zullen we sneller en flexibeler kunnen reageren in het voordeel van onze agenten en klanten. 
 
Groei hebben we verder gestimuleerd door het verbreden van onze samenwerking met partners zoals Econopolis Wealth Management, Amundi en niet in het minst door de nieuwe samenwerking met Allianz, waardoor de Crelan-agenten ook de levenproducten van deze verzekeraar kunnen aanbieden.
 
We hadden ook aandacht voor onze coöperatieve identiteit met onder andere de organisatie van een groepsaankoop energie en de oprichting van de Crelan Foundation. In het eerste werkjaar van de Crelan Foundation hebben we 53 maatschappelijk geëngageerde projecten van coöperanten financieel ondersteund.
 
Tijdens de lange uitzonderlijke periode van droogte vonden we het als coöperatieve bank ook belangrijk om onze landbouwklanten te ondersteunen door hen de mogelijkheid te bieden om de kapitaalaflossingen op het krediet met een jaar op te schorten. Op die manier droegen we ons steentje bij om de druk op de liquiditeitspositie van deze landbouwbedrijven te verlichten. Door deze solidariteit verenigt Crelan haar landbouwroots met haar coöperatieve waarden.”
 
3% dividend
 

De Algemene Vergadering bekrachtigde het voorstel van de Raad van Bestuur van Crelanco om een totaalbedrag van 24,3 miljoen EUR aan de coöperanten uit te keren. Dat betekent dat de coöperanten opnieuw op een dividend van 3% kunnen rekenen. 
 
Philippe Voisin, CEO Crelan: “Mede dankzij het vertrouwen van onze meer dan 275.000 coöperanten heeft Crelan opnieuw een solide jaarresultaat geboekt. Dankzij onze zeer goede solvabiliteitspositie en onze constante rendabiliteit kunnen wij ook dit jaar een mooi dividend uitkeren aan onze coöperanten. We keren 41% van onze winst uit en willen op die manier benadrukken dat wij onze coöperanten als trouwe partners beschouwen.”
 
Het dividend zal begin mei aan de coöperanten worden uitgekeerd. 
Eind 2018 telt Crelan 275.675 coöperanten, goed voor een maatschappelijk kapitaal van 819 miljoen EUR.
 
Markante feiten uit 2018
 

Enkele markante feiten uit 2018.
 
•    Op 12 januari richtte de bank de Crelan Foundation op. Via Crelan Foundation groepeert de bank voortaan haar initiatieven met een maatschappelijk engagement. Tijdens het eerste werkjaar ondersteunde de Foundation onder andere 53 maatschappelijke en duurzame projecten van coöperanten, goed voor 169.153,95 EUR aan financiële steun.
•    In samenwerking met Amundi lanceerde Crelan in april de profielfondsen Crelan Invest Conservative, -Balanced en –Dynamic. Deze fondsen noteerden een productie van 134 miljoen EUR.
•    Na de lancering van de nieuwe website in april voorzag de bank de mogelijkheid om via dit kanaal online klant te worden en om online een lening op afbetaling aan te vragen. Dit leverde over 7 maanden 216 nieuwe klanten en 170 kredieten op.
•    Met Econopolis Wealth Management sloot de bank een samenwerking over de verdeling van compartimenten van de bevek naar Luxemburgs recht Econopolis Funds. ‘Belgian Champions’, gelanceerd eind oktober 2018, is het eerste compartiment van deze bevek waarvoor Crelan als distributeur optreedt en op die manier de belegging ook toegankelijk maakt voor de particuliere klanten.
•    Door een samenwerkingsakkoord met Allianz kunnen Crelan-agenten sinds oktober 2018 ook de levenproducten van deze verzekeraar aanbieden.
•    De bank heeft 120 kantoren omgedoopt tot competentiecenters. Deze kantoren bieden naast de retailproducten ook een gespecialiseerd advies- en productenaanbod voor de KMO’s, de zelfstandigen, de vrije beroepen en de landbouwbedrijven. Bovendien kunnen deze kantoren ook ondersteuning bieden aan omliggende kantoren voor deze specifieke dienstverlening.
•    Crelan verwelkomde 22 agenten van het vroegere Record Bank, wat leidde tot 19 nieuwe agentschappen in gemeenten waar de bank voorheen nog niet actief was.
•    Tijdens de lange uitzonderlijke periode van droogte bood Crelan haar landbouwklanten de mogelijkheid aan om de kapitaalaflossingen op het krediet met een jaar op te schorten.
 
Klemtonen voor de toekomst
 

Het strategisch plan van de bank richt zich op groei, nabijheid en een moderne dienstverlening. 
 
In dat kader wil Crelan verder aandacht schenken aan efficiënte en wendbare diensten en processen en aan de verdere professionalisering van het kantorennet via grotere agentschappen met meer specialisatie en een uitbreiding van het aantal competentiecenters.
 
Verder blijft de bank bekijken hoe ze via samenwerkingsovereenkomsten haar diensten- en productenaanbod nog kan uitbreiden. De bank zal ook onderzoeken of ze de synergiemogelijkheden binnen de Groep nog kan optimaliseren om zo de groei verder te ondersteunen. 
 
Tevens blijft Crelan investeren in de digitale technologie en streeft ze ernaar om binnen enkele jaren een globaal omnichannelaanbod te kunnen aanbieden.
Tot slot zal er ook aandacht blijven uitgaan naar de coöperatieve identiteit van de bank door een community te creëren met haar coöperanten.
 
 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer