Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 mei 2019 23:10 

Diervoedersector vormt front voor veilige voeders


Veilige diervoeders zorgen voor veilig voedsel op ons bord. De diervoedersector is zich al jaren bewust van het belang van voederveiligheid. Dit gemeenschappelijke doel heeft de verschillen actoren uit de sector dichter bij elkaar gebracht. Dat werpt zijn vruchten af, zo bewijst OVOCOM, het overlegplatform voor de diervoedersector, op haar Algemene Vergadering.

Bestanden beschikbaar voor download:
Jaarverslag 2018 (5389.2 Kb)

België één van de beste leerlingen van de klas 
Het Belgische autocontrolesysteem werkt, aldus Bart Verhulst, Managing Director van OVOCOM. “Dit jaar mochten we 185 nieuwe FCA-bedrijven verwelkomen. Er werden 2.407 audits uitgevoerd door certificatie-instellingen, een stijging van 13%. Toch daalde het aantal non-conformiteiten net zo sterk, met maar liefst 13%. Een bewijs dat diervoederbedrijven de zorg voor voederveiligheid volledig omarmen. En dat mag wel eens in de verf gezet worden.”
 
De verschillende Belgische feed-professionals voelen ook geen schroom om hun kennis te delen en bij te spijkeren. 305 feed-professionals namen vorig jaar deel aan OVOCOM-opleidingen. Het doel is om nog meer bedrijven te betrekken bij deze opleidingen. Verder behandelde het OVOCOM-team in 2018 meer dan 600 technische vragen van gecertificeerde bedrijven, certificatie-instellingen en consulenten. 
In 2018 werden meer dan 339 feed-gevaren gemeld op het Europese RASFF-portaal, een stijging van maar liefst 32 %. Daarbij heeft België vier keer meer gevaren gemeld (52) dan dat er gevaren uit ons land afkomstig waren. De conclusie is eenvoudig: feed-stromen zijn internationaal en in België hebben we een hoog niveau van controle: zowel autocontrole binnen de bedrijven zelf als controle door de overheden. Het gevolg is dat we de voedselveiligheidsrisico’s in hoge mate beheersen. 
 
Internationale inspanningen
De diervoedersector kent heel wat internationale stromen. Het grens- en schema-overschrijdende aspect ervan kan voedselveiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Binnen heel Europa ijveren de verschillende schema’s dan ook voor meer onderlinge samenwerking om die risico’s te counteren. OVOCOM werkt zo mee aan de creatie van een level playing field op vlak van de harmonisatie van inkoopvoorwaarden tussen de verschillende schema’s. Daarbij is het belangrijk om de lat hoog te houden in het belang van voedselveiligheid.  “België mag niet op zijn eiland blijven”, aldus OVOCOM voorzitter Ann Nachtergaele. “Daarom blijven we onderhandelen met andere schemabeheerders in het kader van onze uitwisselbaarheidsovereenkomsten. Op die manier verlagen we de handelsbarrières.” In 2018 heeft OVOCOM bijvoorbeeld haar overeenkomst met Oqualim uitgebreid waarbij uitwisselbaarheid tussen FCA en Oqualim ook geldt in combinatie met de technische module STNO. Daarnaast hebben de besprekingen met CSA/GTP een basis gelegd voor een definitieve uitwisselbaarheidsovereenkomst in 2019 en werden gesprekken opgestart met Pastus+ uit Oostenrijk.
 
Maar ondanks het eengemaakte Europa wordt de Europese regelgeving rond voedselveiligheid niet altijd op dezelfde manier ingevuld per Lidstaat. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan verschillen in de interpretatie van salmonella- en pesticidenwetgeving en het rekening houden met meetonzekerheden. Er is dus nog werk aan de winkel, zowel voor de schemabeheerders als voor de overheden. Een pleidooi voor meer overleg en meer samenwerking.
 
Duurzaamheid: de rol van de diervoedersector in de circulaire economie
Duurzaamheid en circulaire economie is een onderwerp dat de krantenkoppen beheerst. Het belang van de diervoedersector hierbij is ontzagwekkend groot maar blijft onderbelicht bij het grote publiek. Zo bestaan de Belgische mengvoeders voor 48,6% uit gevaloriseerde nevenstromen. Binnen de FCA Standaard zijn duidelijke procedures uitgewerkt voor de valorisatie van voormalige levensmiddelen. Bart Verhulst besluit: “We moeten er dus over waken dat deze procedures hun doel blijven bereiken, ook als de Europese wetgeving wijzigt. We pleiten hierbij voor een gelijke interpretatie en toepassing van de wetgeving binnen de verschillende Europese landen. Dat is en blijft een uitdaging.”



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer