Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 mei 2019 09:25 

Burgerplatform Leefbaar E403 wapent zich voor strijd tegen Ventilus hoogspanningsproject


Vorige week maakten buurtbewoners van de E403 al een vuist tegen de nieuwe hoogspanningsleiding met een filterblokkade.
Joke Couvreur Vorige week maakten buurtbewoners van de E403 al een vuist tegen de nieuwe hoogspanningsleiding met een filterblokkade.

OC De Schouw liep dinsdagavond volledig vol voor het eerste infomoment van het Burgerplatform Leefbaar E403 dat zich verzet tegen het Ventilusproject.

Om elektriciteit van windparken op zee naar het binnenland te transporteren wil Elia onder meer 22 kilometer nieuwe, bovengrondse hoogspanningslijnen plaatsen langs de E403 tussen Zedelgem en Ardooie. In eerste instantie wilde het Burgerplatform, dat de voorbije weken al meermaals hun ongerustheid liet horen via onder meer een filterblokkade op de N35 in Lichtervelde, iedereen die in de zoekzone woont informeren. “Elia heeft op vandaag nog niemand aangeschreven”, zeggen Francky en Heidi Deleu. “Wij vinden dit niet kunnen dus organiseren we zelf een infomoment. Gelijktijdig willen we ook nagaan hoeveel draagkracht er is voor het protest. Met hoeveel zijn we en waar wonen we.”

Ondertussen laat het Burgerplatform zich ook omringen door technici en juristen. “Elia heeft op vandaag geen enkel alternatief onderzocht. Wij doen dat wel. We zijn voorstander van ondergrondse leidingen via gelijkstroom, maar er is ook een bovengronds alternatief via bestaande leidingen en met aanlandingsplaats in Koksijde. We willen dit op z’n minst suggereren. Juridische stappen kunnen we nog niet zetten. Het Ventilusproject zit nog maar in een voortraject en van bezwaren indienen is nog geen sprake. Maar we willen voorbereid zijn. Ook hebben we al verschillende ideeën voor verdere acties.

Die zullen al dan niet uitgevoerd worden naarmate we gehoord worden door Elia. Op vandaag krijgen we echter geen reactie dus bundelen wij verder de krachten rond een kernteam en met verantwoordelijken per regio. Dit zou wel eens een lange procedurestrijd kunnen worden.”

Publieke raadpleging Lichtervelde  Nieuwsflash
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer
 
 
Overheidsvoorraden mageremelkpoeder nu weggewerkt Lees meer
 
 
De bodemkwaliteit in één oogopslag dankzij BodemIDee Lees meer