Hoe komt het dat ze er nu al zijn?
“Omdat het om hangcultuur gaat”, zegt Piet Devriendt van restaurant De Oesterput in Blankenberge. “Die zijn er doorgaans al eind mei. Het is een kweek die er voor een deel gekomen is om de periode te overbruggen tot de zogenaamde échte Zeeuwse bodemcultuurmosselen er zijn. Dat is doorgaans eind juni, begin juli.”
Wat is het verschil tussen die twee?
“Hangcultuurmosselen worden net onder de waterspiegel aan touwen gekweekt”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Omdat ze daar meer licht en warmte krijgen, zijn ze enkele weken sneller groot dan de bodemcultuurmosselen, die tot twaalf meter diep op de bodem groeien. En daardoor is de schelp ook iets lichten en het vlees wat malser. Bodemcultuur is voller van smaak en stugger van structuur.”
Is er een prijsverschil?
“Op restaurant niet”, zegt Devriendt. “In de supermarkt is bodemcultuur ietsje goedkoper”, zegt Karima Ghozzi, woordvoerster bij Delhaize. “Bij hangcultuur komt er namelijk meer handenarbeid kijken.”
Welke eet de Belg het liefst?
“We eten het vaakst bodemcultuur”, zegt Piet Devriendt. “Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat de doorsnee Belg het liefst mosselen eet in de zomer. Dan trekken de meeste mensen naar de kust. En wie naar zee gaat, eet vaak mosselen.”
“Het aanbod van de hangcultuur is ook kleiner”, zegt Tilly Sintnicolaas. “Daarvan produceren we jaarlijks zo’n twee miljoen kilogram. Bij bodemcultuur gaat het om vijftig miljoen kilogram. Van onze totale productie gaat 65 procent richting België. Jullie blijven de grootste fans van de Zeeuwse mossel.”
Hoe is de kwaliteit van de nieuwe vangst?
“Voorlopig zijn ze nog iets kleiner dan vorig jaar”, zegt Piet Devriendt. “Toen had je tijdens deze periode van het jaar al 30 procent ‘visgewicht’ door het warme weer. Concreet wil dat zeggen dat wanneer je één kilogram koopt, je daarin 300 gram mosselvlees hebt. De rest bestaat uit schelpen. Nu zitten we nog maar aan 22 procent. Het is dus nog een beetje wachten voor ze echt top zijn.”
Waar groeien ze?
“De hangcultuur groeit in de Oosterschelde”, zegt Sintnicolaas. “De bodemcultuur kweken we zowel in de Oosterschelde als in de Waddenzee.”
Hoe oud is een mossel wanneer die op ons bord belandt?
“Gemiddeld anderhalf tot twee jaar”, zegt Sintnicolaas. “De echt grote, van het kaliber Goudmerk, hebben wel een jaartje langer nodig om te groeien.”
Is er eigenlijk een periode in het jaar waarop je geen mosselen kan eten?
“De Zeeuwse mosselen zijn er niet tussen half maart en eind mei”, zegt Piet Devriendt. “Maar die periode kun je dan weer overbruggen met bijvoorbeeld Deense hangcultuur. Kortom: er zijn altijd mosselen.”