Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 mei 2019 09:12 

De eerste mosselen zijn er


In de Oosterschelde zijn de eerste Zeeuwse mosselen boven water gehaald. Vanaf volgende week draaien de kwekers er op volle toeren en liggen ze bij ons in de supermarkten of komen ze op tafel in de restaurants. En dat amper twee maanden nadat de laatste Zeeuwse mosselen van het vorige seizoen geserveerd werden. Of hoe we de dag van vandaag bijna het jaar rond Zeeuwse mosselen kunnen eten.

Hoe komt het dat ze er nu al zijn?

“Omdat het om hangcultuur gaat”, zegt Piet Devriendt van restaurant De Oesterput in Blankenberge. “Die zijn er doorgaans al eind mei. Het is een kweek die er voor een deel gekomen is om de periode te overbruggen tot de zogenaamde échte Zeeuwse bodemcultuurmosselen er zijn. Dat is doorgaans eind juni, begin juli.”

Wat is het verschil tussen die twee?

“Hangcultuurmosselen worden net onder de waterspiegel aan touwen gekweekt”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Omdat ze daar meer licht en warmte krijgen, zijn ze enkele weken sneller groot dan de bodemcultuurmosselen, die tot twaalf meter diep op de bodem groeien. En daardoor is de schelp ook iets lichten en het vlees wat malser. Bodemcultuur is voller van smaak en stugger van structuur.”

Is er een prijsverschil?

“Op restaurant niet”, zegt Devriendt. “In de supermarkt is bodemcultuur ietsje goedkoper”, zegt Karima Ghozzi, woordvoerster bij Delhaize. “Bij hangcultuur komt er namelijk meer handenarbeid kijken.”

Welke eet de Belg het liefst?

“We eten het vaakst bodemcultuur”, zegt Piet Devriendt. “Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat de doorsnee Belg het liefst mosselen eet in de zomer. Dan trekken de meeste mensen naar de kust. En wie naar zee gaat, eet vaak mosselen.”

“Het aanbod van de hangcultuur is ook kleiner”, zegt Tilly Sintnicolaas. “Daarvan produceren we jaarlijks zo’n twee miljoen kilogram. Bij bodemcultuur gaat het om vijftig miljoen kilogram. Van onze totale productie gaat 65 procent richting België. Jullie blijven de grootste fans van de Zeeuwse mossel.”

Hoe is de kwaliteit van de nieuwe vangst?

“Voorlopig zijn ze nog iets kleiner dan vorig jaar”, zegt Piet Devriendt. “Toen had je tijdens deze periode van het jaar al 30 procent ‘visgewicht’ door het warme weer. Concreet wil dat zeggen dat wanneer je één kilogram koopt, je daarin 300 gram mosselvlees hebt. De rest bestaat uit schelpen. Nu zitten we nog maar aan 22 procent. Het is dus nog een beetje wachten voor ze echt top zijn.”

Waar groeien ze?

“De hangcultuur groeit in de Oosterschelde”, zegt Sintnicolaas. “De bodemcultuur kweken we zowel in de Oosterschelde als in de Waddenzee.”

Hoe oud is een mossel wanneer die op ons bord belandt?

“Gemiddeld anderhalf tot twee jaar”, zegt Sintnicolaas. “De echt grote, van het kaliber Goudmerk, hebben wel een jaartje langer nodig om te groeien.”

Is er eigenlijk een periode in het jaar waarop je geen mosselen kan eten?

“De Zeeuwse mosselen zijn er niet tussen half maart en eind mei”, zegt Piet Devriendt. “Maar die periode kun je dan weer overbruggen met bijvoorbeeld Deense hangcultuur. Kortom: er zijn altijd mosselen.”



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer