Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mei 2019 10:12 

Eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen aangekomen


In Zeebrugge zijn de eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen aangekomen. Met in hun kielzog enkele speciale gasten: de Maorische kwekers van het groene goud. “Indrukwekkend hoe men hier met ons fruit omgaat.”

Ongeveer anderhalf miljard kiwi’s worden het komende halfjaar vanuit Nieuw-Zeeland per schip tot in Zeebrugge aangevoerd. Voor Belgian New Fruit Wharf ging het seizoen deze week van start met een eerste lading van zowat 53 miljoen kiwi’s. “Hier worden de kiwi's onderworpen aan kwaliteitscontroles, worden ze op vraag van de klant in de gewenste hoeveelheid verpakt en verzonden. Het fruit ligt in de winkelrekken in de Benelux, Frankrijk en Duitsland, maar even goed in Scandinavië”, zegt operationeel manager Filip Marechal.
 
Een zestienkoppige delegatie uit Nieuw-Zeeland kreeg tijdens een rondleiding te zien hoe het fruit onder meer getest wordt op hardheid en hoe ze razendsnel verpakt en gelabeld worden. Onder de bezoekers ook een aantal Maori’s, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, die leven van de kiwiteelt.
 
“Hoe men met het fruit omgaat, de kwaliteitscontroles, de machines, de graad van automatisatie: allemaal heel erg indrukwekkend om te zien”, zegt Ngawa Hall, lid van een familie die drie kiwiboomgaarden onder haar hoede heeft. “Of er een verschil is met de kiwi's die bij ons in de winkelrekken liggen? Wat smaak betreft, merk ik in ieder geval nauwelijks of geen verschil. Wel worden ze anders verpakt. Doosjes met vier stuks, dat kennen wij niet. Ofwel koop je een volledig krat, ofwel koop je ze per stuk.”
 
In Zeebrugge zijn de overzeese kiwi's goed voor zowat driehonderd jobs op de piekmomenten, in Nieuw-Zeeland nog een pak meer. “In Bay of Plenty, die goed is voor 85 procent van de Nieuw-Zeelandse kiwiproductie, is de kiwisector de belangrijkste werkgever. In het hoogseizoen alleen al hebben we telkens nood aan 2.300 extra werknemers”, zegt Paul Jones van Zespri.  Nieuwsflash
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer
 
 
Overheidsvoorraden mageremelkpoeder nu weggewerkt Lees meer
 
 
De bodemkwaliteit in één oogopslag dankzij BodemIDee Lees meer