Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mei 2019 10:12 

Eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen aangekomen


In Zeebrugge zijn de eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen aangekomen. Met in hun kielzog enkele speciale gasten: de Maorische kwekers van het groene goud. “Indrukwekkend hoe men hier met ons fruit omgaat.”

Ongeveer anderhalf miljard kiwi’s worden het komende halfjaar vanuit Nieuw-Zeeland per schip tot in Zeebrugge aangevoerd. Voor Belgian New Fruit Wharf ging het seizoen deze week van start met een eerste lading van zowat 53 miljoen kiwi’s. “Hier worden de kiwi's onderworpen aan kwaliteitscontroles, worden ze op vraag van de klant in de gewenste hoeveelheid verpakt en verzonden. Het fruit ligt in de winkelrekken in de Benelux, Frankrijk en Duitsland, maar even goed in Scandinavië”, zegt operationeel manager Filip Marechal.
 
Een zestienkoppige delegatie uit Nieuw-Zeeland kreeg tijdens een rondleiding te zien hoe het fruit onder meer getest wordt op hardheid en hoe ze razendsnel verpakt en gelabeld worden. Onder de bezoekers ook een aantal Maori’s, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, die leven van de kiwiteelt.
 
“Hoe men met het fruit omgaat, de kwaliteitscontroles, de machines, de graad van automatisatie: allemaal heel erg indrukwekkend om te zien”, zegt Ngawa Hall, lid van een familie die drie kiwiboomgaarden onder haar hoede heeft. “Of er een verschil is met de kiwi's die bij ons in de winkelrekken liggen? Wat smaak betreft, merk ik in ieder geval nauwelijks of geen verschil. Wel worden ze anders verpakt. Doosjes met vier stuks, dat kennen wij niet. Ofwel koop je een volledig krat, ofwel koop je ze per stuk.”
 
In Zeebrugge zijn de overzeese kiwi's goed voor zowat driehonderd jobs op de piekmomenten, in Nieuw-Zeeland nog een pak meer. “In Bay of Plenty, die goed is voor 85 procent van de Nieuw-Zeelandse kiwiproductie, is de kiwisector de belangrijkste werkgever. In het hoogseizoen alleen al hebben we telkens nood aan 2.300 extra werknemers”, zegt Paul Jones van Zespri.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer