Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 03 jun 2019 09:29 

Ganzen doodschieten ipv vergassen


Ganzen doodschieten is ethischer dan ze vergassen. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Van 1 juni tot 15 juli start de Vlaamse overheid opnieuw met een nieuwe actie tegen exotische Canadese ganzen en brandganzen.

De ganzen zijn destijds ingevoerd voor de sierteelt, maar hun snelle voortplanting zorgt voor grote problemen. Daarom drijft de vzw Rato opnieuw honderden ganzen bijeen. Niet toevallig nu want de dieren zijn in de rui en kunnen niet vliegen. Ze zoeken bescherming op het water en daar worden kuikens en ganzen samengedreven met bootjes naar een net aan de waterkant. De dieren worden in kratten opgesloten en daarna in speciale tanks vergast. “Weinig ethisch”, vindt Geert Van den Bosch, directeur van de jagersvereniging Hubertus. “In plaats van in te zetten op duurzaam beheer door jagers worden op vele plaatsen de grove middelen boven gehaald.”
 
Vorig jaar vernietigde Rato 1.587 ganzen. In 2017 was er nog verontwaardiging omdat Natuurpunt een 700-tal ganzen liet vergassen aan het Schulensmeer en de Paalse Plas. “We betwijfelen of vergassen de juiste techniek is”, zegt Van den Bosch. “Uit een peiling van onderzoeksbureau Zest Marketing blijkt dat er geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Slechts 4,8 procent van de Vlamingen is voorstander. Bovendien hangt er een prijskaartje aan tussen de 1.000 en 1.253 euro per actie.”
 
Hubertus vraagt daarom om in de plassen met problemen de normale jacht op waterwild tijdens het jaar toe te laten. Dat kost volgens de jagers een pak minder aan overheidsgeld. “Bovendien verdwijnen de kadavers nu rechtstreeks naar het vilbeluik omdat ze vanwege het gas niet meer bruikbaar zijn voor menselijke consumptie. Jagers kunnen het ganzenvlees op een weidelijke manier gebruiken zodat niets verloren gaat.”
 
Tim Adriaens, onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, begrijpt de kritiek gedeeltelijk, maar zegt dat de overheid na veel onderzoek uitkwam bij vergassing als meest efficiënte en diervriendelijke oplossing. “De methode werkt en is efficiënter dan afschot. We zijn sinds 2010 de Canadese ganzen en brandganzen aan het bestrijden en sindsdien is de populatie met de helft uitgedund. Wij zijn uiteraard ook met dierenwelzijn bezig en het is beter om nu efficiënter in te grijpen dan dat je later meer vogels moet vernietigen.”
 
De uitheemse ganzen zorgen voor veel schade. “De uitwerpselen van de ganzen vervuilen zwem- en grondwater. Ze brengen veel schade aan de landbouw en de biodiversiteit. Als je de kostprijs van de acties afweegt tegenover de schade die ze aanbrengen, dan is ingrijpen zeer gerechtvaardigd. Het gaat over meerdere miljoenen.”
 
“Afschot tijdens het broedseizoen zorgt voor heel wat verstoring bij andere diersoorten”, weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Het zou absurd zijn dat we wandelpaden afsluiten vanwege het broedseizoen, maar dat de jagers dan wel mogen knallen. Wat de jachtvereniging vraagt, is dus geen optie.”



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer