Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2019 09:29 

Ganzen doodschieten ipv vergassen


Ganzen doodschieten is ethischer dan ze vergassen. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Van 1 juni tot 15 juli start de Vlaamse overheid opnieuw met een nieuwe actie tegen exotische Canadese ganzen en brandganzen.

De ganzen zijn destijds ingevoerd voor de sierteelt, maar hun snelle voortplanting zorgt voor grote problemen. Daarom drijft de vzw Rato opnieuw honderden ganzen bijeen. Niet toevallig nu want de dieren zijn in de rui en kunnen niet vliegen. Ze zoeken bescherming op het water en daar worden kuikens en ganzen samengedreven met bootjes naar een net aan de waterkant. De dieren worden in kratten opgesloten en daarna in speciale tanks vergast. “Weinig ethisch”, vindt Geert Van den Bosch, directeur van de jagersvereniging Hubertus. “In plaats van in te zetten op duurzaam beheer door jagers worden op vele plaatsen de grove middelen boven gehaald.”
 
Vorig jaar vernietigde Rato 1.587 ganzen. In 2017 was er nog verontwaardiging omdat Natuurpunt een 700-tal ganzen liet vergassen aan het Schulensmeer en de Paalse Plas. “We betwijfelen of vergassen de juiste techniek is”, zegt Van den Bosch. “Uit een peiling van onderzoeksbureau Zest Marketing blijkt dat er geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Slechts 4,8 procent van de Vlamingen is voorstander. Bovendien hangt er een prijskaartje aan tussen de 1.000 en 1.253 euro per actie.”
 
Hubertus vraagt daarom om in de plassen met problemen de normale jacht op waterwild tijdens het jaar toe te laten. Dat kost volgens de jagers een pak minder aan overheidsgeld. “Bovendien verdwijnen de kadavers nu rechtstreeks naar het vilbeluik omdat ze vanwege het gas niet meer bruikbaar zijn voor menselijke consumptie. Jagers kunnen het ganzenvlees op een weidelijke manier gebruiken zodat niets verloren gaat.”
 
Tim Adriaens, onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, begrijpt de kritiek gedeeltelijk, maar zegt dat de overheid na veel onderzoek uitkwam bij vergassing als meest efficiënte en diervriendelijke oplossing. “De methode werkt en is efficiënter dan afschot. We zijn sinds 2010 de Canadese ganzen en brandganzen aan het bestrijden en sindsdien is de populatie met de helft uitgedund. Wij zijn uiteraard ook met dierenwelzijn bezig en het is beter om nu efficiënter in te grijpen dan dat je later meer vogels moet vernietigen.”
 
De uitheemse ganzen zorgen voor veel schade. “De uitwerpselen van de ganzen vervuilen zwem- en grondwater. Ze brengen veel schade aan de landbouw en de biodiversiteit. Als je de kostprijs van de acties afweegt tegenover de schade die ze aanbrengen, dan is ingrijpen zeer gerechtvaardigd. Het gaat over meerdere miljoenen.”
 
“Afschot tijdens het broedseizoen zorgt voor heel wat verstoring bij andere diersoorten”, weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Het zou absurd zijn dat we wandelpaden afsluiten vanwege het broedseizoen, maar dat de jagers dan wel mogen knallen. Wat de jachtvereniging vraagt, is dus geen optie.”  Nieuwsflash
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
Droogte zomer 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
Aviko bouwt nieuwe frietfabriek in Poperinge: 175.000 ton frietenLees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Afrijping maÔs vordert snelLees meer
 
 
Nieuwe raadsleden in de SALV Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Bedrijven en woningen: sterk verweven in Vlaanderen Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor BelgiŽ (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
EU wereldleider in agrovoedingshandel Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer