Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jun 2019 10:33 

Voorspelde droogtetoestand


Bij een rondrit in de Vlaamse velden de afgelopen dagen is het opmerkelijk dat de droogte vooral de kustpolder en West-Vlaanderen zwaar treft.
Zie ook de grafieken op Waterinfo.
Volgens voorspellingen voor de komende 10 dagen duiken we weer de 'uiterst droge' zone in!
Vlas, ajuinen en vroege (primeur)aardappelen staan heel schraal: heel korte en dunne stand van het vlas, idem voor de ajuinen en voor wat de primeur aardappelen betreft - die ze nu aan het rooien zijn - een opbrengst van circa 15 ton...

Bestanden beschikbaar voor download:
Vlas Vlissegem 3/6 (6716.1 Kb) Ajuin Damme 2/6 (3516.6 Kb)

GRAFIEKEN en cijfers (voorspelling 10 dagen)

genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3)

 

‘Het is altijd gunstig dat er na een droge periode zoals afgelopen weekend een goede portie regen valt’, vertelt Katrien Smet van de Vlaams Milieumaatschappij (VMM). ‘Maar bij onweer krijgt het regenwater door de grote hoeveelheid in korte tijd de kans niet om door te sijpelen. Het stroomt meteen door naar de riolen. De rijkelijk bebouwde en dus verharde oppervlakte in Vlaanderen bemoeilijkt bovendien enige infiltratie van regenwater in de ondergrond’, aldus Smet.

Daarnaast valt het effect van zo’n warm weekend heel moeilijk te meten omdat het grondwaterpeil op een zeer geleidelijke manier schommelt. ‘Een malse regenval over een lange periode heen’, dat zorgt volgens Dhaene voor de beste aanvulling van het grondwater.

‘De berekeningen van de VMM geven nu al een tekort tot 44 millimeter aan tussen april en mei’, benadrukt Smet. De dalende neerslagcijfers van het KMI voor de lente van 2019 lijken die verdroging te verklaren. Zowel het aantal neerslagdagen (44 tegenover 49) als de hoeveelheid neerslag (177 tegenover 188 millimeter) liggen onder de voorgestelde norm.

Actieplan

In april verkeerde het grondwaterpeil al in kritieke toestand. Dat kwam deels door de bijzonder droge zomer van 2018. In verschillende delen van het land heerste een watertekort en steeg het brandgevaar. Antwerpen riep zelfs op 18 april de code rood op voor brandgevaar, terwijl die volgens het Agentschap Natuur en Bos in 2018 pas in juli werd aangekondigd.

Vlaams minister voor Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) stelde al dat ‘het minder zal regenen, maar als het regent, het wel intensiever gebeurt’. Het Actieplan van Droogte en Wateroverlast – dat voor de volgende Vlaamse regering klaarligt – moet dus zowel waterschaarste als wateroverlast behandelen. Daarbij riep Van den Heuvel iedere Vlaming op om het hele jaar spaarzaam te zijn met water.
  Nieuwsflash
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer
 
 
Overheidsvoorraden mageremelkpoeder nu weggewerkt Lees meer
 
 
De bodemkwaliteit in één oogopslag dankzij BodemIDee Lees meer