Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jul 2019 12:11 

Nederlandse minister presenteert crisisplan voor droogte


De crisisorganisatie van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit is klaar om op te schalen bij dreigende of feitelijke watertekorten in 2019. Voor de sectoren landbouw en natuur is een speciaal overleg ingericht, meldt minister Carola Schouten (Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) woensdag 3 juli in een Kamerbrief.

In de Kamerbrief informeert Schouten over de stand van zaken rond de voorbereiding op droogte in de landbouwsector. Volgens de minister valt niet uit te sluiten dat er wederom droogte optreedt. "Ik zet erop in om in dat geval snel te kunnen handelen." Een van de acties is de inrichting van het sectoroverleg. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is hoe, zowel op landelijk als regionaal niveau, goede informatielijnen tussen de sector en waterbeheerders gelegd worden.

Landbouwbelangen
Als de droogte langer aanhoudt en er is sprake van een watertekort, dan wordt de verdringingsreeks van kracht. Hierin is bepaald wie als eerste water krijgt en wie dit later krijgt. "Om de nationale verdringingsreeks op nationaal en regionaal niveau beter te kunnen toepassen, is deze dit jaar voorzien van een verduidelijkende toelichting. In 2019 en 2020 wordt die reeks regionaal verder uitgewerkt. De belangen in de landbouw, zoals die van kapitaalintensieve gewassen, worden hierin transparant meegenomen."

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ontwikkelt via de gewasgegevens uit de Gecombineerde Datainwinning een zogenaamde 'waterbehoefteviewer' voor het ondersteunen van de besluitvorming over de waterverdeling door waterbeheerders. De eerste versie van de viewer zal in juli operationeel zijn.

Uitrijdperiode drijfmest
Zoals eerder gemeld, is de uitrijdperiode van drijfmest op bouwland per 1 januari 2019 verlengd van 31 augustus naar 15 september. Afgelopen jaar betrof dit nog een tijdelijke verlenging. Vooruitlopend op een verzoek van de sector om deze periode verder op te rekken of andere verzoeken (het scheuren van grasland), is de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) om advies gevraagd. "Dit soort verzoeken staan op gespannen voet met de verplichtingen die Nederland heeft vanuit de Nitraatrichtlijn en daarom is terughoudendheid geboden", zo schrijft Schouten.

Beregeningsverbod bruinrot
Schouten noemt tot slot de beregeningsverboden rondom bruinrot. "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de kaart met de verbodsgebieden geactualiseerd. Deze verbodsgebieden zijn niet groter dan strikt noodzakelijk." Buiten die gebieden mogen aardappelen gewoon beregend worden, tenzij het pootaardappelen betreft (waarvoor een beregeningsverbod in heel Nederland geldt).

RVO.nl kan indien nodig ondersteuning bieden aan de ondernemers die door droogte in financiële problemen komen (middels een verklaring ten behoeve van een overbruggingskrediet). Hiermee kunnen zij bij hun bank een krediet krijgen voor de financiële consequenties van droogte op hun land. Ook kunnen boeren die een Brede Weersverzekering hebben hier aanspraak op maken. "In 2019 heb ik hiervoor €15 miljoen beschikbaar gesteld", aldus Schouten.

Actuele status droogte
Het huidige (gemiddelde) neerslagtekort is momenteel wat hoger dan in een gemiddelde zomer, maar gunstiger dan in het vorig jaar. Er zijn wel regionale verschillen. Op de hoge zandgronden zijn de waterstanden erg laag, als gevolg van de droogte in 2018 en april en mei 2019. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is er echter ruim voldoende water beschikbaar om in de watervraag vanuit de regio's te kunnen voorzien.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer