Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2019 04:38 

2 bijkomende stroomgebieden waar het verboden is water te onttrekken


Omwille van de aanhoudende droogte stelt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx via politiebesluit een captatieverbod in voor 2 bijkomende stroomgebieden binnen de provincie Antwerpen. Dit verbod geldt voor 2 provinciegrensoverschrijdende stroomgebieden, waarvan de bron in Limburg gelegen is.

Dankzij een vergelijkbaar captatieverbod van Limburgs gouverneur Herman Reynders mag ook in Limburg geen water gecapteerd worden uit deze waterlopen gelegen in kwetsbare stroomgebieden. Door goede afstemming en onderlinge samenwerking, zorgen beide gouverneurs voor een consequente instandhouding resp. niet verdere achteruitgang van de goede ecologische toestand van beide onbevaarbare waterlopen.  
Onderstaande kaart geeft een overzicht van de 2 stroomgebieden waar dit captatieverbod geldt vanaf vrijdag 5 juli. Op dinsdag 2 juli werd er al een eerste captatieverbod uitgevaardigd voor 9 stroomgebieden. Het nieuwe politiebesluit heeft betrekking op de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen. Aangezien de bron van deze waterlopen in de provincie Limburg ligt, heeft de Limburgse gouverneur beslist om een vergelijkbaar captatieverbod in te stellen voor het deel van de onbevaarbare waterloop op Limburgs grondgebied.
In voormelde gebieden mag uit geen enkele onbevaarbare waterloop nog water worden onttrokken. Enkel het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen, blijft toegestaan.
     
Aanpak droogte in Provincie Antwerpen 
Antwerpen is de eerste provincie die een nieuwe en meer gedifferentieerde aanpak hanteert bij het beheersen van de droogteproblematiek van haar waterlopen. De provincie heeft in totaal 15 kwetsbare stroomgebieden in beeld gebracht waar duurzaam water- en natuurbeheer een sneller captatieverbod vereisen. Door extreme droogte komen immers de waterkwantiteit en -kwaliteit in gedrang, en kunnen ook planten en beschermde dieren onherroepelijk aangetast worden. In navolging van Europese wetgeving dient de provincie dit te voorkomen. 
Deze maatregel komt ten goede aan het (grond)watersysteem. Door de bovenstroomse valleien te gebruiken als sponzen die het water traag loslaten, blijft de hele vallei langs de hele waterloop langer vochtig. Dat is goed voor alle dieren, planten en gewassen langs de beek. 
In de stroomgebieden waar het captatieverbod vanaf nu geldt, worden zo ook Europees beschermde vissoorten beter beschermd. Het is belangrijk dat de jarenlange inspanningen om deze soorten te behouden niet teniet worden gedaan.
Een lokaal captatieverbod is eerder een uitzonderlijke maatregel. De provincie is in haar taak als waterbeheerder vooral proactief bezig met het beheersen van de waterproblematiek door bijvoorbeeld waterlopen te hermeanderen, valleigebieden op te waarderen en overstromingsgebieden aan te leggen.   



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer