Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 jul 2019 16:43 

Het weer de komende tien dagen: amper regen


Het langjarig gemiddelde over 30 jaar, periode 1981-2010 (in 2021 komt de nieuwe norm...), is in De Bilt in deze eerste decade van juli 21,6 graden qua maximumtemperatuur. Hier zitten we zondag, maandag en dinsdag naar verwachting onder. De grens van 20 graden, de warme grens, wordt niet of nauwelijks gehaald of overschreden. Het beweegt zich qua maximum tussen 16 en 20 graden, op dinsdag wordt het lokaal misschien nipt 21 graden en woensdag overal een tikje warmer met westelijke wind. In de nachten kan het afkoelen tot onder de 10 graden.

De lucht waarin we de komende paar dagen vertoeven, is afkomstig van de Noordpool. De koude lucht warmt onderweg naar ons op, maar behoudt zijn koude eigenschappen. Gedurende de korte nachten kan dat voelbaar zijn. Misschien wordt het lokaal een graad of 6, dit is vooral mogelijk bij helder weer en weinig wind. Wolken en/of doorstaande wind temperen de nachtelijke afkoeling.
 
Over wolken gesproken; boven de Noordzee ontstaan wolken die met de noordweststroming precies over het land bewegen. Helemaal bewolkt en grijs verlopen de zomerdagen niet, van tijd tot tijd breekt de zon (goed) door.
 
Boven land ontstaan ook stapelwolken en die kunnen lokaal tot een bui uitgroeien. Maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Dit weertype houden we in grote lijnen daags na het weekend. Woensdag komt de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF met een storing met wat regen of een paar buien. Dit alles is voor de akkers en tuinen bij lange na niet genoeg water.

En hoe gaat dit verder na woensdag? De neerslagpluim geldig voor de lange termijn, geldig tot aan 21 juli, laat enige wisselvalligheid zien met wat hogere temperaturen. In de cumulatieve neerslagverwachting volgens het ECMWF, althans de hoofdberekening van afgelopen nacht, valt er over 10 dagen tijd in totaal tussen 10 mm en lokaal meer dan 20 mm regen, in Zuid-Limburg nog meer. Alle beetjes helpen voor de droogte, zeg maar. Het lijkt er op dat storingen met soms een regen- of onweersbui in de buurt zijn, maar ook is er steeds invloed van hogedrukuitlopers. Nederland ligt op de grens tussen droog weer en enige wisselvalligheid. Aan het einde van de week zijn er mogelijkheden voor wat hogere waarden in de thermometerhut, misschien wordt ergens de 25 graden aangetikt. De kans op hitte is nihil. Een paar lijntjes in de pluim voor later in de periode mikken op 30 graden. In de windpluim overheerst echter noordelijke wind, de relatief koele windrichting.
 
Het mag dan wel enkele dagen koel zijn voor de tijd van het jaar, als de zon maar even aan bod komt is het meteen (flink) warm, vooral ook voelbaar als je uit de wind zit, beschut zit. De luchttemperatuur die wordt gemeten op 1,5 meter, te zien op de thermometer die in de weerhut hangt, zal dus waarden op of onder 20 graden aangeven de eerstkomende paar dagen. De zonnestraling wordt niet gemeten. Maar de 'gewone' thermometer die buiten aan de muur hangt, geeft veel hogere waarden aan en zal de stralingswarmte van de zon registreren. Zo kunnen in de zomermaanden soms temperaturen van meer dan 50 graden worden gemeten. De thermometer moet telkens in de schaduw hangen. Want een muur die naar het oosten gericht is, zal de zonnewarmte van de ochtenduren nog lang meepakken en ook dat wordt door de thermometer opgepikt.

Duitsland
Onze oosterburen beleefden vorige week een zeer hete episode, met recordtemperaturen en daardoor ook extra verdamping en verschroeiing. Op de bijgevoegde kaart is te zien dat grote delen van Duitsland ongewoon droog zijn. De droogte is het nijpends op grondwaterniveau. Ook zij hebben vorig jaar de zomer achter zich gelaten met een groot tekort aan regenval. Dit is nu vooral op enige diepte merkbaar; de watervoorraden voor gewassen zijn geslonken. Vandaar dat geleidelijk steeds meer steden en regio’s in Duitsland onttrekking van water uit oppervlaktewateren verbieden. Ook wordt er veel informatie over waterbesparing gegeven.

Frankrijk
Na de hittegolf van vorige week zijn er 27 Franse departementen in droogte-alert. In die regio’s zijn er restricties voor wat betreft wateronttrekkingen. Er wordt momenteel sowieso veel informatie verspreid naar de inwoners om zuinig te zijn met water. Bij restricties gaat het verder. Zo mogen er op bepaalde dagdelen geen auto’s worden gewassen, golfterreinen worden gesproeid en tuinen worden bewaterd. De specifieke alarmfase bepaalt in welke mate de restricties gelden en voor wie. In de hoogste alarmfase is zelfs het gebruik van grond- en slootwater voor de landbouw verboden en blijven alleen onttrekkingen voor drinkwater mogelijk.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer