Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jul 2019 12:12 

Dalende productiviteit kost ons geld


Als de productiviteit in ons land in hetzelfde tempo was blijven groeien als in de jaren 80 en 90, dan zou de Bel­gische economie een vijfde groter zijn ­geweest. Dat blijkt uit een productiviteits­studie die de denktank Oeso verrichtte op vraag van de Belgische overheid. ‘Ook de lonen hadden dan 20 procent hoger kunnen liggen’, zegt minister van Werk en Economie Wouter Beke (CD&V).

Ook in de andere rijke Oeso-landen waar hoge lonen uitbetaald worden, groeit de productiviteit minder snel dan in het ver­leden. Alleen doet België het aanzienlijk slechter. Indien onze productiviteitsgroei wel die van de andere landen had benaderd, dan was ­onze economie vandaag circa 10 procent, of zo’n 45 miljard euro, groter geweest. 59 procent daarvan (26,5 miljard) zou naar lonen, belastingen en sociale zekerheid gevloeid zijn.
 
Als België de koopkracht van de bevolking wil verhogen, moet het de afkalvende productiviteitsgroei oplossen, stelt Beke. ‘Het rapport van de Oeso is een nuttig ­document voor de regerings­onder­hande­lingen.’
 
Ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zei onlangs dat de Belgische economie tegen een muur dreigt te knallen. De hoeveelheid diensten en goederen die een werknemer per uur produceert, groeit immers nog nauwelijks. In de diensteneconomie daalt de waarde van wat een Belgische werknemer per uur verzet zelfs al ­jaren. Dat wil zeggen dat de reële lonen daar in principe eerder zouden moeten ­dalen. Ook in andere rijke Oeso­landen is er een probleem met de dienstensector, maar in ons land is het groter. De industrie lijkt wel gelijke tred te houden met de buurlanden, maar de dienstensector is goed voor driekwart van de economie. ‘Dit rapport is een reden te meer om niet te treuzelen met de regeringsvorming op federaal en regionaal vlak’, aldus Beke.
 
Volgens José Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso, behoort België vandaag nog altijd tot de productiefste landen ter wereld. Alleen gaat het al twintig jaar de verkeerde kant op. ‘België dreigt zijn statuut van land met hoge productiviteit én hoge lonen te verliezen. De verschillen tussen bedrijven onderling én tussen de regio’s kunnen zelfs een bron van politieke spanningen worden’, waarschuwt hij.
 
Gurria vindt het merkwaardig dat de productiviteitsgroei al twintig jaar afneemt, terwijl de bevolking beter opgeleid is. Onze economie is tamelijk lethargisch en mist dynamiek. Er worden weinig nieuwe bedrijven opgericht en werknemers zijn weinig mobiel.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer