Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2019 09:12 

Witwassende aardappel- en uienexporteurs onderzocht


Nederlandse aardappel- en uienhandelaren hebben in de afgelopen 4 jaar voor bijna €150 miljoen aan contant geld aangenomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij daardoor meegewerkt aan grootschalige witwaspraktijken. Het OM vermoedt dat het probleem op grotere schaal speelt.

Het OM schrijft dat ondergrondse bankiers en geldkoeriers voor tientallen miljoenen aan euro’s afleveren bij de Nederlandse handelaren. Deze handelaren nemen boodschappentassen vol van dit geld aan. Vervolgens werden de uien en aardappelen verscheept naar West-Afrika. Daarmee werken zij volgens het OM vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld.
 
Een gecombineerd team van de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) en de landelijke recherche heeft deze en vorige week doorzoekingen gedaan bij 3 agrarische handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Dit nadat banken en accountants de verdachte transacties hadden gemeld.
 
Onder meer de administratie van de bedrijven is bij de doorzoekingen in beslag genomen. Ook bij de accountants van de bedrijven heeft het rechercheteam informatie opgevraagd. De handelaren hebben als reden opgegeven dat ze het geld accepteerden, omdat er in de bewuste Afrikaanse landen geen goedwerkende banksystemen zijn. Banken accepteerden het contante geld, omdat er ook daadwerkelijk uien en aardappelen mee waren gekocht.
 
Toch hebben de handelaren daarmee vermoedelijk wel de witwaswet overtreden. Volgens die wet moeten contante betalingen van €10.000 of meer worden gemeld. Zodra het onderzoek is afgerond, worden de directies van de bedrijven verhoord. Door het OM wordt onderstreept dat de bedrijven ook onbewust kunnen hebben meegewerkt.
 
Het OM stelt dat Nederland interessant is voor witwassende criminelen, omdat er geen limiet is op betalingen met contant geld. In veel andere EU-lidstaten is deze beperking er wel.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer