Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 aug 2019 09:12 

Veganistisch beleggen


Het eerste beleggingsfonds op veganistische basis zal vanaf 10 september noteren op de beurs van New York. Dat werd gisteren bekendgemaakt door Beyond Investing, een team financiële specialisten dat wil ­inspelen op het groeiende bewustzijn rond vleesloos voedsel.

Hoewel er heel veel mogelijkheden zijn om ethisch te beleggen, ontbrak een fonds dat specifiek inzet op dierenwelzijn en de klimaat­impact van de vleesindustrie. De US Vegan Climate ETF brengt daar verandering in. ETF is de afkorting van Exchange Traded Fund, een beursgenoteerd beleggingsfonds. Het prospectusvan het fonds is ­vorige week gepubliceerd door de Amerikaanse toezichthouder.
 
‘Ik ben zelf veganiste’, zegt initiatiefneemster Claire Smith van Beyond Investing aan de telefoon vanuit Zwitserland. ‘Toen ik ad­viseur van pensioenfondsen was, viel het me op dat het onmogelijk is om als veganist je voedselvoorkeuren in overeenstemming te brengen met je financiële beleggingen.’
 
Smith werkte onder meer voor Chase Manhattan en UBS voor ze zelfstandig financieel raadgeefster werd. In 2017 richtte ze een adviesbureau en een investeringsfonds op dat grote beleggers de mogelijkheid gaf om in te spelen op de groeiende markt van veganistisch voedsel. ‘Ik wilde zo ­bedrijven ondersteunen die helpen om de vleesconsumptie af te bouwen’, zegt ze. ‘Of het er nu om gaat veganistisch voedsel in de rekken van de supermarkten te krijgen, of om restaurants ervan te overtuigen dat plantaardig voedsel even lekker kan zijn als dierlijke voeding. De vraag naar dit soort investeringen groeit, nu steeds meer mensen veganistisch eten en bekommerd zijn over de impact van hun voedingsstijl op de economie en het klimaat’.
 
Beyond Investing heeft intussen, naast Smith, nog twee mensen in dienst en beheert vanuit Genève een veganistisch inves­teringsfonds van verscheidene miljoenen euro’s. Dat fonds werkt alleen met durfkapitaal van vermogende particulieren en institutionele ­investeerders. Het heeft geld ­gestopt in bedrijven als ­MosaMeat en SuperMeat (vlees op basis van celculturen), The Meatless Farm (vlees op plantaardige basis), ­Ocean Hugger Foods (visvervangers), Algama (voeding op basis van microalgen), Perfect World (veganistisch ijs), Mighty Society (zuivel op basis van spliterwten), Clara Foods (eivervangers), LiveKindly (mediabedrijf dat veganisme in een positief daglicht stelt) en SwissDeCode (analyse naar de aanwezigheid van dierlijk DNA in voedingsmiddelen).
 
Het nieuwe beleggingsfonds ETF werkt evenwel vanuit een heel ander gezichtspunt. ‘Met het fonds willen we beleggers de kans bieden om in algemene aandelen te beleggen, maar met een diervriendelijk accent’, legt Smith uit. Ze denkt dat het fonds een omvang van meer dan honderd miljoen kan krijgen. Wegens afwijkende regelgeving hebben Europese ­beleggers geen toegang tot ETF, maar er wordt gewerkt aan een Europees zusterfonds.
 
In de praktijk belegt het fonds in de aandelen van de US Vegan Climate index, een brede index die bedrijven uitsluit wanneer ze dierproeven laten uitvoeren, zich bezighouden met veehouderij of op andere manieren dieren ­exploiteren. Ook klimaatonvriendelijke activiteiten als ontginning of verbranding van fossiele brandstoffen zijn een grond van uitsluiting. De index bestaat nu vooral uit bedrijven als Microsoft, Apple, Facebook, Mastercard en Visa.
 
Dat zijn niet direct beleggingen die je met een veganistische ­levensstijl associeert, beseft ook Smith. Je zou eerder verwachten dat het fonds inzet op bedrijven als de veganistische beurslieveling Beyond Meat. Deze maker van nepvlees verzesvoudigde zijn waarde in luttele maanden tijd. Maar omdat het ­bedrijf geen grote, gevestigde waarde op de beurs is, zit het niet in de index.
 
‘We werken ook aan een structuur met een echt veganistisch thema. Dat is iets voor de komende maanden’, zegt Smith. ‘Het ­basiswerk voor een echt veganis­tische portefeuille hebben we ­gedaan, maar tot nu toe hebben we ons nog niet gericht op de particuliere belegger. Daar werken we nog aan.’



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer