Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 aug 2019 10:02 

Minder Polen in fruitpluk


Deze week start officieel het perenplukseizoen en zakken 8.000 Polen af naar de Limburgse plantages. “Dat zijn er steeds minder omdat de Poolse economie jaarlijks met zo’n 3 % groeit en er voldoende werk is. Meer en meer Roemenen en Bulgaren nemen hun plaats in. In de toekomst zullen we zelfs plukkers van buiten de EU moeten rekruteren”, zegt Chris Botterman.

Het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten heeft het officiële startschot gegeven voor de grote pluk. Op basis van hun metingen is het nu het ideale moment - wat smaak en bewaring betreft -om de Conférencepeer te plukken. In sneltempo volgen dan de appel- en perenrassen elkaar op. Tot eind september is het druk in de plantages waarna er nog mankracht nodig is bij het uitsorteren. “De fruitteelt is goed voor 27.000 seizoensarbeiders in België, van wie er 18.000 aan de slag zijn in Limburg. In de seizoensregeling mogen zij 65 dagen werken”, becijfert Botterman, hoofd sociale zaken bij de BB.
 
Het aantal plukkende Belgen gaat al meerdere jaren in dalende lijn. “Ongeveer een derde van de seizoenswerknemers komt nu uit België. Begin deze eeuw was dat nog praktisch de helft. De Belgische plukkers zijn vooral studenten, gepensioneerden, maar ook huisvrouwen en zelfs politieke vluchtelingen”, weet Botterman. De grootste groep van de 18.000 buitenlandse plukkers komt uit Oost-Europa. “De Polen zijn nog altijd in de meerderheid, maar in enkele jaren tijd is hun aantal met een vijfde gezakt. Door de groeiende economie en betere jobs blijven veel Polen in eigen land. Ze gaan er wel aan de slag in andere sectoren dan de fruitteelt. Anders zouden ze beter naar België komen. Hier verdienen ze evenveel als Belgische plukkers of 9,18 euro bruto per uur, goed voor het drievoudige van wat ze in Polen krijgen. Daar vinden ze trouwens evenmin voldoende volk voor in de plantages. Intussen komen in Polen meer en meer Oekraïners het fruit plukken.”
 
In de slipstream van de Polen volgen 3.000 Bulgaren en Roemenen. “Intussen komen er ook meer Litouwers in België plukken. Tot slot zien we de jongste jaren ook een toename van de Portugezen en Spanjaarden die naar hier afzakken. Uiteraard blijven wij geïnteresseerd in werknemers van bij ons, maar de vraag is of die in de toekomst zullen volstaan. We hebben nood aan een tweesporenbeleid. Doordat het aantal Belgen en Polen afneemt, gaan we in de toekomst verder dan de EU - of de landen waarvan inwoners in België snel aan de slag kunnen - moeten kijken. Zeker als de economie ook betert in de andere Oost-Europese landen. Die instroom zal eveneens opdrogen. Ik kan er geen jaren op plakken, maar op termijn zullen we onherroepelijk buiten de EU moeten rekruteren voor onze fruitpluk. Dan moet het beroep bijvoorbeeld wel als knelpuntberoep worden erkend”, besluit Botterman.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer