Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 sep 2019 16:31 

Mestbank controleert extra op bemesting met kunstmest bij vollegrondsgroenten in het najaar


De Mestbank zal vanaf september extra controles uitvoeren op het gebruik van kunstmest in de vollegrondsgroenteteelt. Tijdens terreincontroles stellen de toezichthouders vast dat de afstandsregels tot waterlopen bij het opbrengen van kunstmest niet altijd worden nageleefd en ook het toepassen van de voorwaarden voor bijbemesting na 31 augustus beter kan. Door nauwgezet te bemesten kunnen de land- en tuinbouwers bijdragen aan een betere waterkwaliteit.

Wat houden de controles in?

Bij handelaars van kunstmest en landbouwers, zal de Mestbank recente aankoopbewijzen voor kunstmest opvragen. Aansluitend wordt de aanwending van de kunstmest op de percelen gecontroleerd.

Als de toezichthouders van de Mestbank een overtreding vaststellen, zullen ze een proces-verbaal opmaken. Dat kan dan leiden tot een geldboete met intrekking van een verkregen vrijstelling of het niet verkrijgen van een aangevraagde vrijstelling en een inkorting op de betalingsrechten van het Departement Landbouw en Visserij.

Besteed dus zeker voldoende aandacht aan het uitvoeren van bemestingen met kunstmest om geldboetes te vermijden en mee te helpen aan een verbeterende waterkwaliteit. Hieronder zetten we de regels op een rij.

Regels voor bijbemesting van vollegrondsgroenten met kunstmest
Om uitspoeling te minimaliseren, is jaarlijks vanaf 1 september, slechts een beperkte bijbemesting van de vollegrondsgroenten met kunstmest toegestaan. U moet de volgende voorwaarden strikt naleven:

  • U moet na 15 augustus door een erkend laboratorium een bodemstaalname op het perceel laten uitvoeren waar de bijbemesting zal plaatsvinden. U mag pas bemesten als u het bijhorende bemestingsadvies hebt ontvangen. Zo kent u de hoeveelheid stikstof in de bodem en kunt u de hoeveelheid mest afstemmen op wat het gewas nodig heeft.
  • U mag de maximale bemestingsdosis uit het bemestingsadvies niet overschrijden. Als u te veel nutriënten toedient, zullen die niet opgenomen worden en een invloed hebben op het grond- en oppervlaktewater dat naar MAP-meetpunten stroomt.
  • U mag maximaal 60 kg werkzame N/ha opbrengen uit type 3 meststoffen (o.a. kunstmest) binnen een periode van 2 weken. Over de volledige periode september en oktober ligt het maximum op 100 kg werkzame N/ha.
  • NIEUW: de bemesting moet plaatsvinden voor 1 november.

Naast die specifieke regels, blijven uiteraard ook de algemene regels gelden bij het opbrengen van meststoffen, zoals het bemestingsverbod van 5 meter langs geklasseerde waterlopen en het bewerkingsverbod van 1 meter langs alle oppervlaktewaterlichamen (de teeltvrije zone).

Landbouwers kunnen de waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie terugvinden op de fotoplannen van de verzamelaanvraag of op het Geoloket Landbouw. Het “Geoloket landbouw” is eenvoudig te vinden op de website www.landbouwvlaanderen.be. Daar meldt u zich aan met uw elektronische identiteitskaart, waarna u de tegel “Geoloket landbouw” aanklikt. Vervolgens komt u terecht op een kaart, uitgezoomd op Vlaanderen. Door in te zoomen met de ‘plus’-knop of het wieltje van de muis, kunt u uiteindelijk de landbouwgebruikspercelen van uw keuze bekijken.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer