Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 nov 2019 16:21 

Dikketruiendag 2020


Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert het Departement Omgeving voor de 16de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. Zo brengen we opnieuw het klimaatprobleem onder de aandacht en sporen we scholen, ondernemingen en overheden aan om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Dikketruiendag 2020 legt de link tussen biodiversiteit en klimaat. VRT-weerman Frank Deboosere is opnieuw met volle overtuiging ambassadeur van Dikketruiendag.

Op de affiche roept hij op om leven te brengen in je tuin.

Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Biodiversiteit of biologische diversiteit gaat kort samengevat over een sterke mix van plant- en diersoorten op onze planeet. Door de opwarming van de aarde en andere menselijke factoren komen planten en dieren in de problemen of sterven ze uit. Dat leidt tot een verlies aan biodiversiteit. Maar een biodiverse leefomgeving met meer groen en natuur helpt ook het klimaat. Zo haalt een bos, moeras of ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen. 

Professor Jean-Pascal van Ypersele, voormalig vice-voorzitter van het internationaal klimaatpanel IPCC, bevestigt dit: “Het is een klimatoloog die het u zegt: de biodiversiteitscrisis is minstens even ernstig als de klimaatcrisis. Zoals het IPBES-rapport op briljante wijze bevestigt, is de klimaatverandering een steeds belangrijkere factor in de erosie van de biodiversiteit. Omgekeerd kunnen gezonde ecosystemen bijvoorbeeld bijdragen aan een betere opname van CO2 uit de atmosfeer of aan het voorkomen van overstromingen. We hebben dus alle belang bij een gecoördineerde aanpak van het klimaat en de biodiversiteit.”

Aan de slag

Op de website www.dikketruiendag.be staan acties die de biodiversiteit kunnen verhogen. Zo kan je als bedrijf zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen aan het bedrijfsgebouw. Scholen kunnen een insectenhotel voorzien en misschien is er ook plaats voor een gft-compostvat. Overheden en organisaties kunnen hun duit in het biodiversiteitszakje doen door bijvoorbeeld in te zetten op natuurvriendelijk beheer van bermen. Uiteraard zijn ook andere supertoffe klimaatacties welkom. Of in de traditie van Dikketruiendag kan je de CO2-uitstoot ook verminderen door de verwarming een beetje lager te zetten.

We hopen in ieder geval dat de acties niet beperkt blijven tot één dag, maar in aanloop van de Dikketruiendag of erna ingebed worden in de werking van scholen, bedrijven, overheden en organisaties.

Videoboodschap en inschrijven

Dat biodiversiteit nauw samenhangt met klimaat, legt ambassadeur Frank Deboosere van Dikketruiendag helder uit in een videoboodschap. Er is ook een animatiefilmpje dat toont hoe planten, kleine organismen, insecten en dieren helpen om zuurstof te maken en CO2 uit te atmosfeer te halen. Zo houden ze onze planeet  in evenwicht.

Inschrijven voor Dikketruiendag 2020 kan vanaf 20 november online op www.dikketruiendag.be. Ook het campagnemateriaal, het animatiefilmpje en de videoboodschap van ambassadeur Frank Deboosere zijn er te vinden. Geregistreerde acties en goede praktijken zetten we graag in de kijker op de website en Facebookpagina van Dikketruiendag.

De deelnemers kunnen hun biodiversiteitsactie in de verf zetten met dit label:



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer