Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mei 2020 19:18 

Corona crisis: aardappelboeren vragen steun


En de boer, hij ploegde voort. Ook in coronatijden. Het gevolg: een overschot aan landbouwproducten, die afhangen van export. Voor het eerst vroeg onze aardappelsector steun. Nu volgen de varkensboeren.

“Afgelopen weekend is de situatie ontploft: ik krijg mijn varkens niet meer verkocht en de prijs is gekelderd”, zegt Marnix Dejaegher (50), zaakvoerder van een familiaal varkensbedrijf met vestigingen in Zillebeke en Poelkapelle.

“Een fabriek legt even zijn productie stil, maar wij kunnen dat niet. Mijn 300 zeugen zullen bevallen en biggen blijven groeien, corona of niet. Ik kan mijn varkens nog enkele weken hier houden, maar het begint te spannen. Varkens zitten nu al tot 20 dagen langer in hun hok en wegen 20 kg zwaarder dan hun normaal slachtgewicht van 115 kg. De markt en de bedrijven zijn afgestemd op dat gewicht. Het valt allemaal op onze nek, want de retail- en distributiesector delen de koek niet. Ik zie de prijs voor ons vlees stijgen in de winkel, maar onze marge zakt aanzienlijk.”

“De vraag naar varkensvlees is de jongste weken gekelderd door het verplicht sluiten van horeca, grootkeukens en foodservice in binnen -en buitenland”, zegt Bart Vergote, voorzitter van de varkenscommissie bij Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Daarbij komt dat België een handicap heeft door de Afrikaanse varkenspest die twee jaar geleden vastgesteld werd bij everzwijnen in het zuiden van het land. Zo viel voor ons de Chinese en wereldmarkt weg en zijn wij genoodzaakt om ons varkensvlees op de Europese markt af te zetten, terwijl onze collega’s in de buurlanden op de wereldmarkt konden blijven vermarkten.”

De landbouworganisaties vragen de overheid om varkensvlees tijdelijk uit de markt halen door het in te vriezen. Volgens Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) vraagt België sinds eind maart aan de Europese Commissie om marktstabiliserende maatregelen – zoals particuliere opslag – te activeren. “De Europese Unie beschikt over een crisisinstrument dat eruit bestaat om overschotten tijdelijk uit de markt te halen en later geleidelijk weer vrij te geven als de situatie weer gestabiliseerd is. Voor onder meer melkpoeder en kaas werd dat recent al geactiveerd, maar voor varkensvlees nog niet.”

Crevits kaart dit probleem op woensdag 13 mei normaals aan op Europees niveau met collega-ministers Ducarme en Borsus. “We pleiten om particuliere opslag mogelijk te maken voor de varkenssector. Intussen zijn er specifieke steunmaatregelen voor varkenshouders en bedrijven in de varkenssector.”



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer