Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 sep 2020 11:23 

Limburg experimenteert met slimme fruitteelt


Het Proefcentrum Fruit uit Sint-Truiden is een van de negen onderzoekscentra die meewerken aan een experiment rond slimme landbouw in de fruitteelt. Het grensoverschrijdend project kost 1,9 miljoen euro.

Smart Farming of slimme landbouw staat vandaag nog in zijn kinderschoenen in Europa. Slechts 1 op de 4 land- en tuinbouwers maakt vandaag gebruik van slimme technologie. Toch is het meer dan ooit belangrijk, tegen 2050 zijn we volgens de Verenigde Naties met 10 miljard mensen. Om al die monden te kunnen voeden, zal ook de voedselproductie drastisch omhoog moeten.

Een alternatief is meer oogst halen uit dezelfde hoeveelheid grond. “Door het inzetten van slimme technologie kan een land- of tuinbouwer cruciale informatie verzamelen over het gewas, de opbrengst, de bodem en het klimaat”, zegt Dany Bylemans, directeur van pc fruit. “Maar die data hebben enkel een meerwaarde als ze ook worden omgezet in bruikbaar teeltadvies.”

Pc fruit zal daarom samen met acht Vlaamse en Nederlandse onderzoekscentra 1,9 miljoen euro investeren in het verfijnen van drie slimme technieken: een automatisch onkruidbestrijdingssysteem op basis van beeldherkenning en een zelfrijdend platform dat enkel spuit waar nodig, een intelligent irrigatie- en bemestingssysteem dat op de juiste plaats zorgt voor voldoende vocht en mest en technologie om vroegtijdig gewasproblemen zoals afwijkingen op te sporen. Deze technieken kunnen worden ingezet voor de teelt van asperges, blauwe bessen en laanbomen.

“De laatste jaren stellen de klimaatverandering en de opeenvolgende droogteperiodes de fruitteelt voor grote uitdagingen. Met innovatieve technologieën kan de sector weerbaarder worden”, aldus Inge Moors (CD&V), gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van pc fruit. Het project van bijna 2 miljoen euro kan rekenen op 950.000 euro Europese subsidies, 250.000 euro vloeit daarvan naar Limburg. “De provincie Limburg zorgt voor nog eens 107.000 euro. Op die manier zorgen we voor innovatie, sterker ondernemerschap en een goede positie op de exportmarkt. Bovendien creëert het ook kansen voor startups die hoogtechnologische producten voor de fruitteelt maken”, besluit gedeputeerde van Economie Tom Vandeput (CD&V).



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer