Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 okt 2020 07:58 

Corona: horeca en alle toeleveranciers zien zichzelf de dieperik ingaan


De horeca luidde de afgelopen dagen de alarmbel. Maar in hun schaduw bloeden nog veel andere sectoren, waarvan het klantenbestand vooral bestaat uit cafés en restaurants. Werkgevers- en zelfstandigenfederaties roepen daarom op om naast de restaurants en cafés, ook hun leveranciers niet te vergeten.
Chris Snick

De federale regering maakte sowieso al 500 miljoen euro vrij om zwaar geraakte zelfstandigen en ondernemingen te steunen. Al vrezen de organisaties “dat dat niet genoeg zal zijn”.

“Ik ben net zo hard getroffen als de horeca zelf”, zegt de West-Vlaamse boer Dries Delanote die op zijn ‘Le Monde des Mille Couleurs’ oergroenten, kruiden en bloemen kweekt voor restaurants en vooral veel sterrenzaken. “Ik probeer kalm te blijven, na te denken. Een heel deel zal niet geplukt kunnen worden: kruiden, de bloemetjes,... Die raak ik niet kwijt. Voor mijn groenten probeer ik nog een uitweg te vinden, maar je vindt natuurlijk geen nieuwe afzetmarkt in een paar dagen tijd. En de tijd tikt want ik werk met levende wezens. Planten vraag je niet om even een maand niet te groeien. Want dat zou ik het liefst van al doen: een maand sluiten. Maar dat kan dus niet. Er moet op het veld gewerkt worden. Groenten zoals bieten en wortels zal ik gelukkig wel nog even kunnen bewaren. Zolang het niet vriest, blijven die goed in de grond. Maar voor sla, postelein, bloemkool, warmoes, ... zie ik niet direct een oplossing.”

“En nog iets: ik val tussen alles. Ik behoor niet tot de horeca, maar ook niet tot de klassieke landbouw. Wie vraagt iets voor mij? Ik lees dat er mogelijk wel steun komt voor toeleveranciers, maar er zal toch iets uit de bus moeten komen, hoor. Want in een paar maanden tijd is dit nu al de tweede dikke streep door mijn rekening.”

De bloemiste: “Geen boeketjes meer op tafel”

“Nu is echt álles weggevallen”, zegt Anja Blomme van ‘Flowers R me’ uit Brasschaat. “En het was al bijna niets meer. Normaal heb ik wekelijks wel een huwelijk waarvoor ik de feestzaal met bloemen decoreer. Goed voor toch telkens 2.000 à 4.000 euro. Dat werk was al verdwenen, alle huwelijken werden uitgesteld. Hetzelfde met evenementen. Wat in die sector nog restte, was hier en daar nog eens een boeketje in een restaurant of bloemen op de tafel in vaasjes. Al was dat ook al fors verminderd, uitbaters bespaarden daarop sinds de eerste lockdown. Het is een zeer slecht jaar voor me. Het enige wat mijn zaak nog rechthoudt, zijn de begrafenissen. Het klinkt dubbel, maar coronadoden zijn als het ware nog mijn enige bron van inkomsten. Al is dat allemaal maar een fractie van wat het in normale tijden is.”

De kaasmeester: “Vorige keer al paar honderd kilo moeten weggooien”

“Gemiddeld ligt een kaas hier drie à vier weken te rijpen voor we die verkopen aan restaurants”, zegt kaasmeester Frederic Van Tricht uit Antwerpen. “Dan begrijp je dat als ze plots beslissen dat twee dagen later de horeca dicht moet, dat voor ons redelijk dramatisch is. Hier ligt momenteel veel kaas die we de volgende weken zouden verkopen, maar de vraag is nu wel plots zo goed als weg. Gelukkig hebben we nog onze eigen winkels en die waaraan we leveren, en doen sommige restaurants een beroep op ons voor de takeaway. Maar dat is maar een fractie, alle kaas zullen we daarmee niet verkocht krijgen. Bij de vorige lockdown hebben we ook al een paar honderd kilogram moeten weggooien.”

“We zullen alles doen om dat nu te voorkomen, maar ik vrees dat het niet volledig zal lukken. De volgende weken vallen we sowieso terug op dertig à veertig procent van onze omzet. Van de veertien mensen die we in dienst hebben, gaan we er een tiental op technische werkloosheid moeten plaatsen. Vorige keer kregen we ook nog een vergoeding van 3.000 euro voor de volledige periode. Ik hoor dat daar nu nog niets over beslist is, maar hoop wel dat daar verandering in komt. Want ik geloof nooit dat de horeca na vier weken heropent.”

De wasserij: “Maandelijks verliezen we zo’n 90.000 euro omzet”

“Wij hebben drie wasserijen die bijna uitsluitend voor de horeca werken, dan weet je wel hoe hard de nieuwe sluiting aankomt.” Romi Laundry Solutions in Wetteren is al dicht sinds de eerste lockdown, goed voor zo’n 45 mensen die technisch werkloos zijn. Het bedrijf heropenen was geen optie, zegt CFO Reinhard De Muynck. “Omdat er afgelopen zomer te weinig werk was, veel restaurants werkten door corona plots met wegwerpservetten of -tafellakens in plaats van het gewone linnen dat wij voor hen wassen. Het werk van Wetteren is dan verplaatst naar Horeca Serve, de wasserette hier in Zedelgem. Hier draaiden we net voor de lockdown op 70 procent, maar nu zullen we dus nieuwe klappen krijgen. En dan hebben we nog Dekeukelaere Laundry Solutions in Deinze, waar ze vooral gericht zijn op de kledij van restaurants. Daar zullen ze nog op 35 procent draaien van het normale regime. Concreet vrees ik dat de nieuwe sluiting voor ons betekent dat er maandelijks een goeie 90.000 euro wegvliegt uit onze omzet. De mogelijkheid om onze mensen op technische werkloosheid te zetten helpt, maar het liefst van al zien we ook de steunmaatregelen van de eerste lockdown terugkomen, zoals het uitstel van de betaling van RSZ en bedrijfsvoorheffing. We hebben alles samen 160 man in dienst. We moeten overleven en vechten er hard voor om alle jobs te redden, besparen op alles wat we kunnen, maar hulp is nodig. We hebben zeker dezelfde steun nodig als de horeca. Dringend, want nu lijken ze ons vergeten. ”

De koffiebrander: “Ook op kantoor wordt nu geen koffie gedronken”

“Cafés, restaurants, brasserieën, ... Dat is 80 procent van ons cliënteel”, zegt Tom Arts van Succes Koffie uit Schelle. “Tijdens de eerste lockdown viel onze omzet al zo goed als volledig weg, want de resterende 20 procent bestaat vooral uit bedrijven. Als er niemand op kantoor is, drinken ze daar ook geen koffie. Dan hebben we wel naar oplossingen gezocht, hebben we onze horecaklanten bekers, suikertjes, melkjes, koekjes, ... aangeboden voor meeneemkoffie. Dat doen we nu ook, maar het zal niet verhinderen dat we de volgende weken opnieuw een omzetdaling zullen meemaken van toch 80 procent. Want ook bedrijven gooiden de kantoren opnieuw dicht.”

“We werken hier met vijftien man en zullen een beroep doen op de technische werkloosheid. En verder is het hopen dat er ook nog steunmaatregelen komen voor de toeleveranciers van de horeca. Want ook wij zien af. Gelukkig bestaan we al sinds 1888, zijn er marges opgebouwd. En draaiden we een redelijke zomer. Anders zou het zeer moeilijk worden.”
Niet alleen de cafébaas en kok zien af door sluiting: “Maandelijks vliegt hier goeie 90.000 euro weg”
Foto: Wim Swinnen

De brouwer: “70% minder pintjes”


“Horeca is voor ons zeer belangrijk”, klinkt het in Brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem. “Het is de peiler waarop we gegroeid zijn, dus voelen we dit hard. Op het vlak van onze pils – Bockor – is het dramatisch. Reken maar op 70 procent minder. Pils is nu eenmaal iets wat vooral op café en tijdens evenementen gedronken wordt. Gelukkig doen onze speciaalbieren Omer en Tripel LeFort het wel wat beter dan normaal in de retail, maar dat is maar een doekje voor het bloeden.”

“We proberen economische werkloosheid zo veel mogelijk te beperken, maar indien de situatie te lang duurt, is dat uiteraard niet positief voor ons personeel dat te maken heeft met de horeca: chauffeurs, commerciële buitendienst, magazijniers, ... En we vrezen ook voor wat nog komt. Na de vorige lockdown kwam de zomer: grote terrassen en mooi weer. Maar als de horeca nu opnieuw opent, zal het geen terrasjesweer zijn en zal binnen de afstand gegarandeerd moeten worden. Sowieso minder klanten én verkoop dan afgelopen zomer. Kortom: ook minder werk voor ons. Echt rooskleurig ziet het er dus niet uit. Er zal zowel voor de horeca als de leveranciers voldoende steun moeten komen.”



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer