Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 nov 2022 09:08 

EU-lidstaten verdeeld over verlenging vergunning glyfosaat


De lidstaten van de Europese Unie zijn het niet eens geraakt over een tijdelijke verlenging van de vergunning voor glyfosaat, zo vernam persagentschap Belga dinsdag uit goede bron. De vergunning voor de onkruidverdelger verstrijkt midden december. Het is nu aan de Europese Commissie om de knoop door te hakken.

De Europese vergunning voor glyfosaat verstrijkt op 15 december. Aanvankelijk was voorzien dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voordien een nieuwe risicobeoordeling zou maken, maar het agentschap liet eerder dit jaar weten dat het meer tijd nodig heeft en pas in juli 2023 met een nieuwe evaluatie komt.

Daarom heeft de Europese Commissie de lidstaten een tijdelijke hernieuwing van de vergunning met één jaar voorgesteld. Ze is daartoe naar eigen zeggen verplicht omdat er geen bewijs is dat de toelatingscriteria in de Europese wetgeving niet langer gerespecteerd zijn.

Echter, net als bij een eerste stemming midden oktober bleek dinsdag in een beroepscomité dat er onder de nationale experts geen gekwalificeerde meerderheid (55 procent van de lidstaten die samen 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen, nvdr) voorhanden was om het voorstel te steunen.

"Hoewel een meerderheid van lidstaten het voorstel van de Commissie steunde, werd de vereiste gekwalificeerde meerderheid jammer genoeg niet gehaald", zo reageerde een woordvoerder van de Commissie op de stemming. "De Commissie heeft nu de wettelijke verplichting om een beslissing te nemen voor het verstrijken van de deadline midden december", voegde hij toe.

De verwachting is dat de Commissie de vergunning zal verlengen. "Wat de Commissie daar ook mee doet, dit is een geweldig signaal van de Europese lidstaten", klinkt het bij Kamerlid Barbara Creemers van Groen. "Glyfosaat hoort niet thuis in ons lichaam, of in onze omgeving, dat weten we al lang. Eindelijk zien we op Europees niveau de politieke moed er een vuist tegen te maken."

België steunt tijdelijke verlenging

Groen en Ecolo betreuren dat België dinsdag niet koos voor een onthouding, maar de tijdelijke verlenging steunde. De groenen stellen wel dat bevoegd minister David Clarinval (MR) op hun aandringen in een stemverklaring heeft duidelijk gemaakt dat de stem voor een tijdelijke verlenging geen voorafname is op de Belgische stemhouding volgend jaar.  

Minister Clarinval wijst erop dat het Belgische standpunt is afgesproken tijdens de kern van 10 november en dat de verlenging in de eerste plaats "een procedurele aangelegenheid" is. Die moet de Commissie in staat stellen om volgende zomer een voorstel uit te werken dat is gebaseerd op de wetenschappelijke evaluaties van EFSA en het Europese agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Clarinval merkt ook op dat de betrokken Europese agentschappen noch de Commissie hebben aangegeven dat zij momenteel over het bewijs beschikken dat glyfosaat niet langer voldoet aan de goedkeuringscriteria. "Daarom is er in dit stadium geen wetenschappelijke rechtvaardiging om het gebruik van het product door professionals te verbieden", besluit de federale landbouwminister.

De werkzame stof glyfosaat is een bekende onkruidverdelger, maar er bestaat onduidelijkheid over de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. In België geldt al een verbod voor particulieren, maar niet voor professionele gebruikers.

 


  Nieuwsflash
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer