Food from food - prei
De voedingsindustrie is steeds meer op zoek naar natuurlijke ingrediënten voor hun voedingsproducten. Aan de andere kant worden we ons ook bewuster van de grote hoeveelheden plantaardige reststromen die ontstaan op het veld, bij de landbouwer, tijdens de verwerking of bij de handelaars en distributeurs. Met deze reststromen wordt vaak weinig gedaan omdat het snel bederfbare producten zijn die bovendien enkel seizoensgebonden beschikbaar zijn. Daar komt verandering in met het project “Food From Food”.
Nieuwe foodproducten en ingrediënten met nutritionele functionele waarde zullen worden ontwikkeld op basis van aardappelen, groenten en fruit, zodat er geen of minder reststromen zullen overblijven. Daardoor zal er sprake zijn van voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines, eiwitten, kleur- en geurstoffen, met natuurlijke, E-nummervrije, verse ingrediënten. Deze kunnen dienen als gezonde verrijking in foodtoepassingen. Voor de verwaardingsroutes zal de vraag vanuit de markt bepalend zijn. Er zullen 4 beloftevolle proefprojecten uitgewerkt worden, waaronder een project met preireststromen en één met wortelreststromen.
Door met diverse partners in zowel Nederland als Vlaanderen samen te werken, kunnen we kennis en faciliteiten delen en hebben we een grotere hoeveelheid grondstofreststromen ter beschikking. De ontwikkeling van verwaardingsroutes voor diverse plantaardige reststromen kan daardoor versneld worden.