Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 apr 2017 09:56 

Voedingsingrediënten uit plantaardige reststromen


Gebak met preivezels? Pastasaus met wortelkleurstof? Via het project Food From Food willen ILVO en partners natuurlijke ingrediënten distilleren uit reststromen van groenten en fruit. Op die manier wordt verspilling tegengegaan en kunnen restproducten meer geld opbrengen.

Food from food - prei

De voedingsindustrie is steeds meer op zoek naar natuurlijke ingrediënten voor hun voedingsproducten. Aan de andere kant worden we ons ook bewuster van de grote hoeveelheden plantaardige reststromen die ontstaan op het veld, bij de landbouwer, tijdens de verwerking of bij de handelaars en distributeurs. Met deze reststromen wordt vaak weinig gedaan omdat het snel bederfbare producten zijn die bovendien enkel seizoensgebonden beschikbaar zijn. Daar komt verandering in met het project “Food From Food”.

Nieuwe foodproducten en ingrediënten met nutritionele functionele waarde zullen worden ontwikkeld op basis van aardappelen, groenten en fruit, zodat er geen of minder reststromen zullen overblijven. Daardoor zal er sprake zijn van voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines, eiwitten, kleur- en geurstoffen, met natuurlijke, E-nummervrije, verse ingrediënten. Deze kunnen dienen als gezonde verrijking in foodtoepassingen. Voor de verwaardingsroutes zal de vraag vanuit de markt bepalend zijn. Er zullen 4 beloftevolle proefprojecten uitgewerkt worden, waaronder een project met preireststromen en één met wortelreststromen.

Door met diverse partners in zowel Nederland als Vlaanderen samen te werken, kunnen we kennis en faciliteiten delen en hebben we een grotere hoeveelheid grondstofreststromen ter beschikking. De ontwikkeling van verwaardingsroutes voor diverse plantaardige reststromen kan daardoor versneld worden.



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer