Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 mei 2017 09:54 

Smart Dairy Farming richt coöperatieve Datahub op


De partners in de Stichting SmartDairyFarming (SDF) richten een coöperatieve Datahub op. Dit doen ze in samenwerking met LTO Nederland en EDI-Circle, een samenwerkingsverband van accountants. LTO Nederland wordt ook partner in de nieuwe coöperatie.

Dit meldt de stichting op haar website. De bestaande hubs van SDF en EDI-Circle gaan samen op in deze nieuwe coöperatieve Datahub. De coöperatieve Datahub verzorgt het transport van data vanaf het boerenerf naar applicatieleveranciers en omgekeerd. Via een machtigingenregister bepaalt de boer wie er gebruik mag maken van zijn data en waarvoor.

De ontwikkeling van een dataplatform, zoals nu wordt gerealiseerd, is volgens SDF-voorzitter Ton Loman goed nieuws voor de gehele land- en tuinbouw en mogelijk ook daarbuiten. „Het project is gestart vanuit de melkveesector, maar biedt mogelijkheden voor meerdere sectoren. De stichting SDF was een mooie eerste stap om mee te beginnen”, aldus Loman. Hij geeft aan dat voor een vervolg een coöperatieve Datahub de stevige bedrijfsstructuur biedt die nodig is voor een succesvol en breder agrarisch vervolg.

Veilige datapositie
Na de aankoop door SDF van de infobroker van Rovecom eind 2016 en het machtigingenregister van Van Aaken ICT vorige maand was een deel van de datahub gereed. Het samenbrengen van deze SDF-activiteiten met de activiteiten van EDI-Circle maakt de datahub compleet. EDI-Circle, het samenwerkingsverband van de agrarische accountants, exploiteert al ruim 12 jaar een datahub, waarover financiële en technische data stromen.

Smart Dairy Farming
Smart Dairy Farming is ontstaan in 2013 op initiatief van bedrijven, kennisinstellingen en melkveehouders met als doel om innovatieve middelen te ontwikkelen ter verlenging van de levensduur van koeien. Na vooronderzoek is het programma voortgezet in SDF 2.0. Van in totaal 2000 koeien met 20 sensoren is real time data verzameld dat direct in modellen via de datahub kon worden verwerkt. Op basis van die informatie konden aan de veehouders direct individuele veemanagement adviezen worden verstrekt.

In 2015 is het programma SDF 2.0 herijkt, om helderheid te verschaffen over de te realiseren meerwaarde op het melkveebedrijf. In september 2015 hebben Agrifirm, FrieslandCampina en CRV zich verenigd in de Stichting SmartDairyFarming en werd een nieuw programmaplan ontwikkeld.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer