Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jul 2017 11:12 

Oogst bewaaraardappelen wordt in beeld gebracht


Dat de oogst van de vroege aardappelen in Laag-België een ware tegenvaller is, hoeft niet herhaald te worden.
De meeste opbrengsten schommelen tussen 15 en 30 ton/ha, een laagterecord.

De industrie kijkt intussen uit wat de oogst van bewaaraardappelen met zich zal brengen. Tot nu toe werd van hun kant een positieve benadering gepubliceerd. De laatste dagen slaat de projectie om van positief naar negatief.

De markt werd volledige gedirigeerd door de weersvoorspellingen, de droogtesituatie dus. Telkens regen in het vooruitzicht kwam daalde de prijs. De zwaarste klap werd gisteren uitgedeeld door Belgapom met een publicatie op € 14.
Deze notering was voorlopig de laagste voor het nieuwe seizoen. Op hetzelfde moment kwam de nota van het PCA over de opbrengstramingen en dat was andere koek.

De termijnprijs herstelde na een flauwe handelsweek. De markt opende afwachtend en noteerde het laagst op € 9,40, maar herstelde in de loop van vrijdag tot € 10,70. Er werden 216 contracten verhandeld. Het was lang geleden dat de termijnprijs zo'n opgaande beweging kende. 

De lage prijzen werden vooral ingegeven door de lokale Duitse oogst. De Belgapomprijs van gisteren - geleverd - is evenwel goedkoper dan deze van Duitse aardappelen, zoveel is duidelijk. Bovendien zijn de hoge Duitse opbrengsten eerder een lokaal verschijnsel. 

Gisteravond dienden we vast te stellen dat in Nedersaksen grote hoeveelheden regen zijn gevallen. Dit had geen direct gevolg op de aardappelmarkt in Duitsland. De markt van tafelaardappelen ligt er 'down' bij, vooral als gevolg van de zomervakanties.

De momentopnames van de laatste week zijn evenwel verre van voldoende om tot een marktanalyse voor de volgende winter te komen. Grote vraag is in hoeverre de opbrengsten zich nog kunnen herstellen.

Zoals gisteren gemeld, is er een herstel waarneembaar in alle Belgische productiestreken. Jammer genoeg betreft het vooral een toename van de loofontwikkeling, terwijl de aardappelknollen nauwelijks of niet groeien.

We zijn begin volgende week augustus en de groei van knollen moet  in elk geval nu op gang komen willen  we van enig herstel praten.

Komt daarbij dat de regen veel effect had op de doorwas. De meeste variëteiten zijn nu aangetast en met de huidige neerslag- en temperatuursvoorspellingen kan dit fenomeen zich verder doorzetten. Doorwas is een rechtstreeks gevolg van de droogte en zal ongetwijfeld opgenomen worden in de schadevaststelling van de droogteramp.

Wordt het doorwaseffect groter dan de groei dan zal het opbrengstverlies in België groter zijn dan de aanwinst in oppervlakte.

Deze situatie kan doorgetrokken worden naar Noord-Frankrijk, een belangrijker productiegebied dan Nedersaksen voor de Belgische industrie.

Uiteindelijk moeten we ook rekening houden met de spectaculaire groei van de Belgische verwerkingscapaciteit. De industrie rekende de oppervlaktestijging onmiddellijk door naar de productie toe; jammer genoeg zal het geen vaart nemen van die dimensie.

Exacte cijfers aangeven voor de bewaaraardappelen is op vandaag nog steeds uitgesloten.
De weersevolutie, en vooral periodes met hoge temperaturen en bijkomende droogte, kunnen de tonnages defavoriseren.

Prognose:  uitgaande van de voorlopige opbrengstramingen, van het gegeven dat de neerslag nog steeds onvoldoende was in de kuststreek en in de Westhoek, en dat de groei teveel in het vegetatief apparaat wordt ontwikkeld, is het best mogelijk dat zowel op de termijnmarkt als voor de fysieke markt nu al de laagste prijzen worden gepubliceerd.
In elk geval moet de knolaanwinst voor 20/08 grotendeels gebeurd zijn. Het tekort aan primeuraardappelen zal de oogst van de halfvroege en halflate aardappelen sneller op gang brengen.
De directieleden van de industrie tonen elke dag een beetje meer hun zenuwtrekjes. De landbouwer hoopt alsnog op een goed herstel van zijn velden.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer