Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 31 aug 2017 17:27 

Europees project Partridge wil de patrijs redden


In Partridge zetten Vlaamse partners in op 1 akkervogel nl. de patrijs. Met een gerichte aanpak willen ze de achteruitgang tegengaan en de meest effectieve en duurzame beheermaatregelen in kaart brengen. Vlaams minister Schauvliege steunt het project.

 

Met het vierjarige Europese Interreg North Sea Region project Partridge willen verschillende Vlaamse partners de projectmatige aanpak in Vlaanderen uittesten en inzetten op 1 akkervogel nl. de patrijs. Met die gerichte aanpak willen ze de achteruitgang van de patrijzenpopulaties in het 'North Sea Region' gebied tegengaan en de meest effectieve en duurzame beheermaatregelen in kaart brengen. De patrijs geldt hier als de paraplusoort om te werken aan meer biodiversiteit op landbouwpercelen. Maar de maatregelen komen ook andere akkervogels zoals de geelgors en de veldleeuwerik ten goede.

Uitgebreid partnerschap in Vlaanderen zet in op de patrijs

Een uitgebreid Vlaams partnerschap bestaande uit de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Inagro (onderzoek en advies in land- en tuinbouw), het agrobeheercentrum ECO² en de Hubertus Vereniging Vlaanderen (de Vlaamse Jagersvereniging) slaat de handen in elkaar om de patrijs in Vlaanderen alle kansen te geven. Het partnerschap wil ook aantonen dat, mits goed beheer, landbouwactiviteiten en duurzame patrijzenpopulaties in eenzelfde gebied hand in hand kunnen gaan.

Tien voorbeeldgebieden in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Vlaanderen

Het Europese partnerschap laat dan weer toe toe om kennis en ervaringen uit te wisselen met de andere partners in het Europese project Partridge. In vier landen (het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Vlaanderen) zullen tien voorbeeldgebieden worden afgebakend die ingericht zullen worden met patrijsvriendelijke maatregelen. De Vlaamse voorbeeldgebieden bevinden zich in de Westhoek en in het Meetjesland.
De kwaliteit van het leefgebied willen ze doen toenemen door in te zetten op enerzijds nieuwe, experimentele beheerovereenkomsten en beheermaatregelen en anderzijds bestaande, verbeterde beheerovereenkomsten. 

Daarnaast willen ze, in samenwerking met de lokale jagers, de patrijzen bijvoederen tijdens de winterperiode en de schadelijke predatorpopulaties onder controle houden. De combinatie van die maatregelen moet toelaten de patrijzenpopulatie in de voorbeeldgebieden binnen de vier jaar met 30% te doen toenemen. Hiervoor zullen de resultaten uit de voorbeeldgebieden vergeleken worden met enkele afgebakende referentiegebieden van gelijke grootte. 

Lokale landbouwers werken mee via lokale agrobeheergroepen

Het partnerschap wil haar doelstellingen realiseren via een bottum-up aanpak waarbij de lokale landbouwers via plaatselijke agrobeheergroepen maximaal bij dit project betrokken zullen worden: inspraak bij de opmaak van het actieplan, vormings - en demomomenten, in kaart brengen van mogelijke praktische knelpunten en nagaan van de inpasbaarheid van de beheermaatregelen binnen een rendabele en moderne landbouwbedrijfvoering. Ook andere lokale plattelandsactoren en organisaties kunnen via een lokale klankbordgroep input geven op de beheermaatregelen en de activiteiten die binnen dit project georganiseerd zullen worden.

Twee demogebieden in Vlaanderen: Meetjesland (Assenede) en de Westhoek (Ramskapelle)

Het Noordzee regio project 'Partridge' past volledig binnen de reguliere werking en de akkervogelaanpak van de dienst beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij. De meerwaarde is dat in twee demo gebieden intensief wordt samengewerkt rond actuele beheerovereenkomsten, dat ook experimenten worden opgezet en samengewerkt wordt internationaal, nationaal en lokaal. De terreinmaatregelen worden van nabij gevolgd en gemonitord. Dit kan VLM nieuwe inzichten opleveren die bruikbaar zijn voor de toekomst.

De twee demogebieden in Vlaanderen werden gekozen op basis van de ligging, de actuele en potentiële waarden, de gesloten beheerovereen-komsten en de kans om 7% dekking te bereiken. Eén van de demogebieden bevindt zich in Assenede, het andere in de Westhoek nl. in de buurt van Ramskapelle. Doel is te experimenteren om meer biodiversiteit te bekomen.

Rollen in het Vlaamse partnerschap

VLM: opmaak optimale beheervisie, sluiten dossiers beheerovereenkomsten, opvolgen dossiers, het landbouweconomisch luik van Partridge

INBO: verzorgt de aanpak van de monitoring en de gebiedsmonitoring zelf

Inagro: is uitsluitend actief in het demo-gebied van Ramskapelle, waar ze experimenteren met nieuwe zaadmengsels, met kleinschalige aanplantingen en nieuwe vormen van pakketten. Als praktijkcentra dicht bij de landbouwer geven ze ook technisch advies aan de landbouwer. Ze ondersteunen de VLM-bedrijfsplanners bij het sluiten van beheerovereenkomsten.

EC0²: wil vooral landbouwers motiveren om samen te werken rond beheerovereenkomsten en verzorgt het communicatie luik binnen de landbouwsector.

Hubertus Vereniging Vlaanderen: jachtgroepen testen meerdere PARTRIDGE-zaadmengsels uit



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer