Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 sep 2017 16:59 

Slotbeschouwing Werktuigendagen 2017


Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 was Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Tussen 65.000 en 70.000 bezoekers zakten af naar de 33ste editie van de Werktuigendagen. De organisatoren gingen uit van het vertrouwde concept, maar legden ook enkele nieuwe, frisse accenten. Na afloop maakten ze een positieve balans op.

Het zonnige weer zorgde voor een gezellige en optimistische sfeer op de terreinen naast de N60 in Heurne. Zowel de organisatie als de 190 aanwezige exposanten deden hun uiterste best om de bezoekers in optimale omstandigheden te ontvangen. Het niveau van de standen was deze editie opvallend hoog en er waren ook iets meer demonstrerende machines ingeschreven dan in 2015.

Commercieel: zaterdag, de beursdag voor professionals
Zaterdag profileert zich meer en meer als de beursdag voor professionals met sterk geïnteresseerde bezoekers. Op zondag was - naast de professionals - ook het bredere publiek massaal op de afspraak, wat ervoor zorgt dat het positieve imago van de Vlaamse landbouw verder wordt uitgedragen.
Enig nadeel aan de bijna zomerse temperaturen was dat een deel van de loonwerkers niet aanwezig kon zijn omdat ze zelf op het veld aan het werk waren. Toch gaven heel wat firma’s aan commercieel interessante contacten te hebben gelegd.

Algemene organisatie: quasi vlekkeloze editie
Op algemeen organisatorisch vlak blikken de organisatoren terug op een quasi vlekkeloze editie. Mede door de goede weersomstandigheden verliepen zowel de op- als afbouw bijzonder vlot.
Het bijgestuurde verkeersplan en de herschikking van een aantal inkomposten zorgden tijdens het beursweekend voor minder filevorming en een veel evenwichtigere instroom van het publiek. De bezoekers stroomden in via 4 armen (elk gelinkt aan een grote parkeerzone), wat zorgde voor een betere spreiding van het publiek over het beursterrein.
Daarnaast werden ook 2 demowandelroutes aangelegd in een poging om de diepergelegen demo’s beter te ontsluiten. Vooral de demoroute van de Warandestraat naar de Stropstraat (langs onder meer de demo groenbemester) werd intensief gebruikt.
Tot slot is het ook belangrijk om te vermelden dat het opnieuw een ongevalvrije editie was. De veiligheidsmaatregelen hebben dus duidelijk een positieve invloed. De brede wandelstroken zijn niet alleen belangrijk voor een veilige passage van de machines, maar ze zorgen ook voor extra comfort voor de bezoekers wanneer de wegen op zondag verzadigd zijn. 

Demo’s: verdere professionalisering
Op het vlak van demo’s werd traditiegetrouw in de eerste plaats ingezet op de vrije demonstraties van de mechanisatiefirma’s. De organisatie deed vooraf extra inspanningen om iedere exposant zoveel mogelijk voor of achter zijn stand te laten demonstreren, wat door de betrokken firma’s als positief werd ervaren.
Daarnaast pakte de organisatie uit met een gerichte demonstratie van het mechanisch inwerken van groenbemester. 11 firma’s demonstreerden één voor één en het resultaat van het werk bleef gedurende het hele beursweekend zichtbaar met de uitvoerende machines erbij. Opvallend was de combinatie met multimedia: elke demonstratie werd gefilmd en was de rest van het weekend te bekijken op een Led-scherm. In het verlengde van de demoveldjes waren bovendien 20 commerciële mengsels groenbemester te zien.
Deze geleide demo werd heel positief onthaald bij zowel de bezoekers als de deelnemende firma’s. Heel wat exposanten geven te kennen dat ze voorstander zijn van een verdere professionalisering van de demo’s en vragen om in de toekomst nog meer van dit soort initiatieven uit te werken.

Park&Tuin: geslaagde opwaardering
Traditioneel komen er naast landbouwers ook heel wat tuinaannemers naar de Werktuigendagen. De opgewaarde Park&Tuin-zone op het grasveld achter het hotel Moriaanshoofd kon op heel wat bijval rekenen, ook bij het bredere publiek. De demonstraties van Timbersports en de spectaculaire stand met boomwerken van Groep Mouton zorgden voor extra spektakel. De aanwezige exposanten toonden zich tevreden, wat de organisatie in haar voornemen sterkt om de komende edities nog meer in te zetten op Park&Tuin.

Tuinbouw: geïnteresseerd en specifiek publiek
Het tuinbouwgedeelte is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde op de Werktuigendagen. Naast de klassieke demonstraties met rooimachines in prei, witte kool, knolselder en ui, werd ook met plantmachines en machines voor mechanische onkruidbestrijding gedemonstreerd.
Daarnaast kwamen ook aantal nieuwe thema’s aan bod: irrigatie & fertigatie, uien en innovatieve teelten als bataat.
Coördinator Luc De Reycke (PCG) was tevreden over de belangstelling. Hij stelde vast dat de bezoekers veel tijd spendeerden aan de achterzijde van de tenten, de plaats waar de demovelden zich bevinden. Het gaat duidelijk om een specifiek publiek dat speciaal voor het tuinbouwgedeelte naar Oudenaarde afzakt. Opvallend was dat er ook internationale bezoekers aanwezig waren.

Oldtimergebeuren: groter dan ooit
Voor de 8ste maal werd in het kader van de Werktuigendagen gedurende 2 dagen een grootse show rond oldtimers op poten gezet. De organisatoren pakten uit met een gevarieerd programma: een tentoonstelling van oldtimertractoren van vóór 1975, de “Belgian Oldtimer Tractoren Award” (met als thema de ééncilindertractoren), het “Belgisch Oldtimer Ploegkampioenschap (BOP 2017)”, alsook demo’s met oldtimerhooibouwapparatuur en oldtimermaïshakselaars.
Met 400 ingeschreven tractoren/machines was het oldtimerevenement groter dan ooit (+50 t.o.v. 2015). Vooral op zondag werd het terrein overrompeld door een massa bezoekers.
Het Belgisch Kampioenschap Ploegen werd wegens te veel deelnemers in laatste instantie verplaatst naar een veld buiten het beursterrein, wat nefast was voor de publieke belangstelling voor dit aspect.

Provinciale fokveedag
De rundveesector was deze editie minder sterk aanwezig, wat op een mechanisatiebeurs niet onlogisch is. Dit straalde ook af op de Provinciale fokveedag, waar slechts de helft van het normale aantal runderen (zwartbonte en de roodbonte Holsteins) aanwezig was (50-tal in 2017 t.o.v. 100-tal in 2015). De meeste deelnemers kwamen met een beperkt aantal koeien, maar de aanwezige dieren waren naar verluidt wel van hoge kwaliteit.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer