Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 dec 2017 12:19 

DGZ maakt winnaars bekend van de Bioveiligheid Award - update


Op donderdag 7 december heeft DGZ de Bioveiligheid Awards uitgereikt. Dit gebeurde op de stand van DGZ op Agribex, in aanwezigheid van Vlaams minister van landbouw, Joke Schauvliege. In de categorie vleeskalveren gaat Tom Van Loon met de trofee naar huis, de winnaar in de categorie vleesvee is veefokbedrijf Van Ter Bos en in de categorie melkvee sleept de familie Maes de felbegeerde Award in de wacht.

Op 13 januari 2017 gaf DGZ het startsein voor de Bioveiligheid Award. Met deze award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts te werken aan een (steeds) betere bioveiligheid op hun bedrijf. Nu 11 maanden, 93 inschrijvingen, 16 geselecteerden, 9 genomineerden en bijna 8000 publieksstemmen later heeft DGZ op 7 december bekendgemaakt wie de drie eindwinnaars zijn van deze spannende wedstrijd.

  • Vleeskalverbedrijf Van Loon uit Weelde wint de award in de categorie vleeskalveren. De familie Van Loon gaat naar huis met een geldprijs van 1500 euro.
  • Het bedrijf Van Ter Bos uit Avelgem werd bekroond als beste kandidaat in de categorie vleesvee. De familie Demasure-Vercaemer die het bedrijf runt, incasseert een geldprijs van 3750 euro.
  • In de categorie melkvee heeft melkveebedrijf Maes uit Melsele de award in ontvangst genomen. Ook de familie Maes krijgt een geldprijs van 3750 euro.

De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van Minister van Landbouw Joke Schauvliege, voorzitter BB en voorzitter ABS Hendrik Vandamme.

“We zijn tevreden dat er zoveel enthousiaste deelnemers waren aan de wedstrijd en dat er zoveel mensen gestemd hebben op hun favoriete kandidaten. Dit bewijst dat de rundveehouders zich steeds meer bewust zijn van het belang van bioveiligheid. We hopen dat dit thema ook na de wedstrijd verder blijft leven en dat veehouders zich ten volle blijven inzetten voor een duurzaam gezondheidsbeleid op hun bedrijf. We zijn er namelijk van overtuigd dat gezonde dieren en veilig voedsel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn,” zegt Marcel Heylen, voorzitter van de raad van bestuur van DGZ.

“Vandaag durven we zeggen dat, dankzij onze award, de Vlaamse rundveehouders meer voeling hebben met wat bioveiligheid inhoudt, hoe ze er steeds verder in kunnen groeien en vooral welke voordelen dit hen en hun dieren kan bieden. Het stopt natuurlijk niet na vandaag. We zijn ervan overtuigd dat onze winnaars, de laureaten en hun dierenartsen een voorbeeld blijven. Wij, vanuit DGZ, blijven aandacht hebben voor de bioveiligheid op alle Vlaamse veebedrijven!” besluit Herman Deschuytere, unitmanager Gezondheidszorg bij DGZ.

Achtergrondinformatie winnaars Bioveiligheid Award

WINNAAR CATEGORIE VLEESKALVEREN

  • Vleeskalverbedrijf Familie Van Loon, Weelde
  • Aantal dieren: 880 vleeskalverstaanplaatsen
  • Bedrijfsdierenarts: Hubert Theys

Tom Van Loon vindt het uiterst belangrijk om proper te werk te gaan. “We willen o.a. het voedingsproces van de kalveren zo hygiënisch mogelijk laten verlopen en hebben daar tijdens de nieuwbouw van onze stal rekening mee gehouden.” De traditionele melkleiding is vervangen door een milktaxi die na iedere voederbeurt volledig gereinigd kan worden. Er zijn twee aparte melkcircuits in de stal, één voor elke leeftijdsgroep. En de (ruw)voederresten worden wekelijks verwijderd van de gang. Zo blijft de stal proper en weert Tom het ongedierte uit de stal. Om de dieren gezond te houden, werkt Tom ook nauw samen met zijn bedrijfsdierenarts.

Bedrijfsdierenarts Hubert Theys: “Tom gaat volop voor bioveiligheid. Wij kunnen goed samenwerken en Tom pakt de eventuele ziekteproblemen die opduiken efficiënt aan. In onderling overleg worden er ook geen zinloze doorbehandelingen gedaan van te ernstig zieke dieren, maar wordt er in die gevallen een weloverwogen euthanasie toegepast. Het goede bioveiligheidsbeleid op het bedrijf heeft geleid tot een beter dierenwelzijn, antibioticumreductie en een daling van de interne infectiedruk. En toen Tom recent een nieuwe stal bouwde, heeft hij daarbij 100% rekening gehouden met bioveiligheid.”

WINNAAR CATEGORIE VLEESVEE

  • Vleesveebedrijf Van Ter Bos, Familie Demasure, Avelgem
  • Aantal dieren: 402 runderen
  • Bedrijfsdierenarts: Tom Laevens

“Dierenwelzijn staat bij ons centraal; we werken nu eenmaal met levend materiaal,” vertellen Geert Demasure en Veerle Vercaemer van veefokbedrijf Van Ter Bos. Omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat bioveiligheid, dierenwelzijn en economische winst hand in hand gaan, passen ze op het bedrijf een bijzonder uitgebreid bioveiligheidsprotocol toe. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het hoeft niet te verwonderen dat de bedrijfsdierenarts bij dit alles een prominente rol vervult.

Bedrijfsdierenarts Tom Laevens: “Geert en Veerle werken allebei met erg veel passie en dat is aanstekelijk voor alle mensen die op dit bedrijf komen. De algemene hygiëne op het bedrijf is top. Wij gebruiken wegwerpspuiten, een thermometer, handschoenen en glijmiddel van het bedrijf zelf. Er is een bureau waar het papierwerk gedaan kan worden.

Geert en Veerle hebben het volste vertrouwen in mij en volgen steeds mijn advies, bv. welke aankooponderzoeken en vaccinaties ze best laten uitvoeren. Elk gestorven kalf wordt onderzocht om de oorzaak van de sterfte te achterhalen. Indien nodig passen we onze protocollen dan aan. Verder hebben Geert en Veerle ook de ijzeren discipline om de protocollen elke dag opnieuw toe te passen. Bepaalde zaken (controle op tocht, op ziekte, algemene verzorging) moeten immers steeds opnieuw én precies uitgevoerd worden. Ook als er veel landwerk is...

Het vertrouwen van Geert en Veerle reikt verder dan enkel hun dierenarts; ook met de andere adviseurs, zoals de nutritionist, werken ze goed samen. En daardoor zetten deze mensen zich dubbel en dik in voor hen.”

WINNAAR CATEGORIE MELKVEE

  • Melkveebedrijf Familie Maes, Melsele
  • Aantal dieren: 151 runderen
  • Bedrijfsdierenarts: Raf De Coninck, Bjorn Thyssen (DAP Aan de Watergang)

“Hoe properder, hoe plezanter het werk en hoe minder ziekte-insleep.” Dat is het uitgangspunt voor de familie Maes. De algemene hygiëne op het bedrijf is dan ook heel goed. Zo worden de roosters in de stallen driemaal per dag gereinigd en de ligboxen bijgevuld. Op de wei hebben de dieren geen contact met andere dieren Er is een kadaverplaats aan de voorzijde van het bedrijf; nageboortes worden steeds in de kadaverton gestopt. De familie Maes kan steeds terecht bij de bedrijfsdierenarts voor advies.

Bedrijfsdierenarts Raf De Conick: “Ik kom regelmatig op het melkveebedrijf van de familie Maes. Tijdens deze bedrijfsbezoeken gaan we diep in op de verschillende actiepunten. Efficiëntie en bioveiligheid gaan daarbij steeds hand in hand. Een ander punt dat ik graag even aanstip, is dat we bij de drachtcontroles een logische looplijn volgen: we starten bij de vaarzen, vervolgens gaan we bij de koeien, om te eindigen via de afspuitplaats voor de laarzen. Bij de kalveren trekken we aparte laarzen aan. Verder reageert Pieter erg alert bij probleemsituaties, neemt hij de nodige maatregelen om weidecontacten te vermijden, past hij een goede melktechniek toe, enz.”

DE LAUREATEN IN DE CATEGORIE VLEESKALVEREN ZIJN:

Vleeskalverbedrijf Familie Van Gils, Vlimmeren
Aantal dieren: 460 vleeskalveren
Bedrijfsdierenarts: Jo Van Den Bogerd (Mervet)

Vleeskalverbedrijf Marian Vanherck, Geel
Aantal dieren: 860 vleeskalveren
Bedrijfsdierenarts: Hubert Theys

DE LAUREATEN IN DE CATEGORIE VLEESVEE ZIJN:

Vleesveebedrijf Jos Meesters, Zutendaal
Aantal dieren: 116 runderen
Bedrijfsdierenarts: Door Verheyde

Vleesveebedrijf Familie Grymonprez-Darras, Meulebeke
Aantal dieren: 196 runderen
Bedrijfsdierenarts: Kristof Desimpelaere

DE LAUREATEN IN DE CATEGORIE MELKVEE ZIJN:

Melkveebedrijf* Familie Colman-Verschelde, Zomergem
Aantal dieren: 288 runderen
Bedrijfsdierenarts: Bart Mateusen

(*) Opmerking: het bedrijf is geselecteerd voor de categorie ‘melkvee’ maar is een gemengd bedrijf

Melkveebedrijf De Potaerdehoeve, Familie Van den Houte, Merchtem-Brussegem
Aantal dieren: 237 runderen
Bedrijfsdierenarts: Filip Truyens

Alle info over de award is beschikbaar op: mijnmaniervanwerken.be

Familie-VANlOON.jpg

Fam-DEMASURE.jpg

Fam_MAES.jpg



  Nieuwsflash
 
Hans Bruyninckx IS opdrachthouder voor stroomgebiedbeheerplannen 2028–2033 Lees meer
 
 
Waarom zijn en blijven de aardappelprijzen laag?Lees meer